החשש: עשרות או מאות חוליות מרגלים נוספות עדיין פועלות לטובת איראן | איור: נטעלי רון-רז

הישראלי שריגל למען איראן הסביר את המניע. החוקרים היו המומים

לפני 7 באוקטובר ואחריו, בזמן מילוי תפקידים רגישים במערכת הביטחון ובזמן שחבריהם חטופים בעזה • בראיון ראשון חוקרי היאחב"ל מספרים על המניע שגורם לאזרח מן השורה להפוך למרגל, על שיטות הציד של האיראנים, על המעשים הנלוזים שהתבקשו המרגלים לעשות - ומה משותף לכולם

זה היה הרגע שבו חוקרי המחלק הביטחוני א' ביאחב"ל עצרו את נשימתם בתדהמה. הם כבר חקרו כמה פרשיות של מרגלים ישראלים שהעבירו מידע לאיראן, התקשו לעכל את המעשים ולהבין את המניעים, אבל עד לאותו רגע לא נתקלו בחשוד שהיו לו כל הסיבות האישיות והרגשיות להימנע מיצירת קשר עם האויב.

שר הביטחון כ"ץ על המרגלים הישראלים לטובת איראן // צילום: שירה קינן, משרד הביטחון

מולם ישב דורון בוכובזה, הנדסאי מכשירים בחברה לכימיקלים, כשהוא כפוף ומבויש בגלל מעשיו הנלוזים. על פי כתב האישום שהוגש נגדו, הוא זה שיזם פנייה בטלגרם לפרופיל איראני, עשה זאת בזמן שישראל מנהלת מלחמה מפרכת בכמה חזיתות, והכל בעת שאחד מחבריו הטובים, אבינתן אור, עדיין שבוי בעזה לאחר שנחטף ממסיבת הנובה.

השניים הכירו כשעבדו יחד באבטחת בית המשפט בבאר שבע, ואבינתן אף פיזז על רחבת הריקודים בחתונתו של בוכובזה. גם את זוגתו של אבינתן, נועה ארגמני, הכיר בוכובזה מקרוב, והשלישייה טסה ביחד ב־2019 לטיול בבוליביה. בעמוד הפייסבוק שלו מופיע עד היום פוסט ששיתף ארבעה חודשים לאחר החטיפה ובו כתב: "נועה ארגמני, איפה היינו לפני 8 שנים... אחח נועה, כמה היה קשה לי לראות את החטיפה שלך עם אבינתן חבר שלי! אדם שהסתכלתי עליו כמו מושיע בשבילי. נועה ואבינתן! מחכה לכם!! תחזרו הביתה בריאים ושלמים".

את הפוסט פרסם בוכובזה בפברואר 2024, ארבעה חודשים לפני שנועה חולצה מהשבי במבצע הרואי. האופוריה עם שחרורה כנראה התעמעמה בקרבו כי בדצמבר אותה שנה, ולאחר שישראל התמודדה עם שתי מתקפות כטב"מים מאיראן, הוא כבר היה בקשר עם מפעיל איראני. על פי כתב האישום, בהמשך הציג את עצמו כמי שעובד בקריה למחקר גרעיני בדימונה. כיום הוא נמצא במקום הכי רחוק משם, בכלא דמון בצפון, באגף המיועד לעצורים בריגול למען איראן. הוא מואשם במגע עם סוכן חוץ ובמסירת ידיעה לאויב.

ספי ברגר: "בזמן המלחמה עם איראן נשמעו אזעקות כשאני בעיצומה של חקירה. מולי יושב נחקר שמסר להם מידע - ועכשיו הם יורים עלינו טילים. זה היה סוריאליסטי"

"נדהמנו ממנו. הוא, בניגוד לאחרים, היה אדם עם עבודה מסודרת, שהגיע להישגים בחייו, ששירת במילואים אחרי 7 באוקטובר ושהיה חלק ממערך הטיפול בפצועים", אומרת רפ"ק שרית פרץ, ראש המחלק ביטחוני א'. "במקרה שלו המניע נראה כמו שיעמום או סקרנות".

טען בחקירה: "ניסיתי לעבוד על האיראנים ולשגע אותם". דורון בוכובזה ואבינתן אור החטוף בעזה, צילום: מתוך פייסבוק

איך הוא הסביר את המעשים בזמן שחברו נמק במנהרות עזה?

"כשהוא סיפר לי שיש לו חברים חטופים הזדעזעתי", אומר החוקר רס"ר יהודה אייזנטל, "הוא טען שניסה לעבוד על האיראנים, והציג את עצמו כאיש הטוב בסיפור. לדבריו, רצה לשגע אותם, שיתרכזו בו, שיפעילו את המשאבים מולו, ולא ילכו לאחרים שיש להם מידע אמיתי".

ההסבר מכעיס את עמיתו של אייזנטל, קצין החקירות פקד ספי ברגר. "שאלתי את בוכובזה אם הוא איש כוחות הביטחון ואם עבר הכשרה של סיכול טרור", הוא אומר. "מי שם אותו כדי להטריל ארגון מודיעין איראני? אני מאמין שהוא היה מודע למעשיו כי מדובר באדם אינטליגנטי. באחד הימים הוא שלח לאיראנים מידע רגיש של הקריה למחקר גרעיני, ומחק אחרי כמה שניות.

"שאלתי אותו בחקירה 'איך עשית דבר כזה?' והוא ענה שמדובר במידע גלוי. אמרתי לו 'אז עכשיו הצלבת להם את המידע'. הבהרתי לו שמידע גלוי הוא חלק קטן באיסוף המודיעין, ולאחר ששלח להם אותו הפך את המידע שלהם למדויק יותר".

אתם חוששים שמישהו מהמרגלים יחמוק מידיכם?

שרית: "זה מדיר שינה מעיניי. אמנם הידיעה שיאחב"ל עובדים בצמוד לשב"כ מרגיעה אותי, אבל תחום הביטחון הוא לא הרמטי ואני לא יכולה להבטיח ש־7 באוקטובר לא יחזור על עצמו".

יש מסביבנו עוד מרגלים פעילים?

"ביטחון זה לא מאה אחוז", מסכים עימה רפ"ק אלכס נמירובסקי, ראש המחלק הביטחוני ב'. "אם אתם שואלים אותי, קיימות עוד עשרות חוליות מרגלים, ואולי אפילו מאות, שפועלות בזמן שאנחנו מדברים".

עשרות עצורים

שני המחלקים הביטחוניים קיימים שנים רבות ביאחב"ל, היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות, השייכת ללהב 433 - היחידה הארצית למלחמה בפשיעה חמורה. בעבר חקרו שני המחלקים את השר לשעבר גונן שגב, שהורשע ב־2019 בריגול חמור למען איראן ונידון ל־11 שנות מאסר, וגם את פרשת האיומים ברצח על רה"מ לשעבר נפתלי בנט. חקירתו של שגב נחשבה לנדירה, והמחלקים התעסקו בעיקר בחוזים ביטחוניים ובדליפת מידע ביטחוני. מרבית המידע מגיע משב"כ, את המעצרים מבצעים שני הגופים יחד, אולם החקירות ובחינת הראיות הן בתחום המשטרה בלבד.

הסנונית הראשונה בשטף פרשות הריגול התגלתה בספטמבר 2024 עם מעצרו של מוטי ממן (72) מאשקלון. הוא הורשע לאחרונה במגע עם סוכן זר ובכניסה למדינת אויב ללא היתר, ונשלח לעשר שנות מאסר. ביאחב"ל חשבו לרגע שמדובר במקרה נדיר, אולם התבדו. עד עתה מנהלת המשטרה 27 תיקי ריגול, ובהם 46 עצורים או נאשמים. יותר ממחצית מהתיקים מתנהלים במחלקים הביטחוניים.

לון תצפית. צילומו היה חלק מפעילותה של החוליה החיפאית בפרשת "עדר טרויאני", צילום: גיל אליהו-ג׳יני

שרית: "צריך להבין מאיזה מקום נכנסנו לחקירות. ב־7 באוקטובר להב 433 היתה באירוע אחר ויאחב"ל פתחה מרכז משפחות. במשך שלושה שבועות גבינו עדויות מאנשים עם דם על הגוף, ממשפחות שלא ידעו היכן הילדים שלהן והתברר שהם נחטפו, מהורים שהילדים שלהם נרצחו. במקביל, הגענו למחנה שורה והעברנו גופות. משם עברנו לחקירות מחבלים, ואחרי זה גם גבינו עדויות משורדי שבי. מתוך המקום הזה, הכאב, הדרמה והמלחמה, פתאום צצים מרגלים. זה כל כך סותר את מה שעשינו רגע לפני כן".

ספי: "במהלך 'עם כלביא', 12 הימים שנלחמנו מול איראן, נשמעו אזעקות כשאני בעיצומה של חקירה. מולי יושב נחקר שמסר להם מידע על ישראל ועכשיו הם יורים עלינו טילים. זה היה סוריאליסטי. שאלתי אותו אם הסיטואציה הזו נראית לו הגיונית. אני חושב שבאותו רגע הוא התבייש במה שעשה. אחר כך אמר לי כמה פעמים תודה על כך שלקחתי אותו למרחב מוגן".

איתור משתפי הפעולה על ידי איראן לא נעשה בצורה מתוחכמת, הכל מתנהל דרך הרשתות החברתיות. "זה כמו להטיל רשת ולראות מי נתפס בה", מסבירה שרית. "עיקר הגיוס נעשה בטלגרם, בעיקר בתוך חשבונות של מחפשי עבודה או פורנו. הגיוס הוא יחסית פשוט - האיראנים פונים לישראלים ומציעים להם כסף תמורת פעולות מאוד פשוטות בהתחלה. הם יכולים לבקש לצלם מוצרים בסופרמרקט, לתעד פינת רחוב או לטמון כרטיס סים במקום מסוים באדמה, ומשם זה ממשיך לפעולות חמורות יותר כמו צילום בסיסים ותיעוד מיקומים של מערכת כיפת ברזל".

שרית פרץ: "אי אפשר להקדים את האיראנים, וגם אין טעם. הדרך היחידה היא לסגור לחלוטין את האינטרנט במדינת ישראל ולהוריד את השאלטר על הרשתות החברתיות. זה לא יכול לקרות בדמוקרטיה"

ספי: "זה לא עידן הרדיו של אלי כהן, וההשקעה של האיראנים היא מינימלית כאן. אחד המרגלים הרוויח מהם בסך הכל 21 דולר. היו חשודים שהרוויחו אלפי שקלים, והכי הרבה הגיע ל־300 אלף דולר בשנתיים".

יש דרך לעצור אותם לפני שהם מתחילים בתקשורת מול איראן?

שרית: "אי אפשר להקדים את האיראנים, וגם אין טעם. הדרך היחידה היא לסגור לחלוטין את האינטרנט במדינת ישראל ולהוריד את השאלטר על הרשתות החברתיות. אין קסם אחר. אנחנו מדינה דמוקרטית עם זכויות אזרח שמתמודדת באופן רציף עם איומים ביטחוניים".

למרגל הישראלי יש פרופיילינג מסוים?

יהודה: "האפיון של המרגל הישראלי הוא שאין לו פרופיל מדויק. יש בין החשודים והנאשמים יהודים ולא יהודים, חילונים ודתיים, עולים חדשים וילידי הארץ, קטין בן 13 ומבוגר בן יותר מ־70. למרביתם יש רקע סוציו־אקונומי נמוך, ולכן המניע קשור לעשיית כסף קל ומהיר. יש גם סקרנות ושיעמום. בראש חוליה אחת שפעלה מחיפה עמד אדם שעלה לפני 20 שנה מאזרבייג'ן, הוא הביע תרעומת וגם כעס על המדינה".

יורי אליאספוב וגאורגי אנדרייב. נאשמים בפרשת "סוף טוב",

שרית: "אני חושבת שיש מאפיין אחד לכל המרגלים, והוא היעדר ערכיות".

ספי: "אין להם מצפן מוסרי. אני חושב שהמכנה המשותף שלהם הוא שהם הבינו את מה שהם עושים. המרגלים ידעו שהם מגויסים לריגול לטובת איראן ונדרשו להוכיח שביצעו את המשימות. הם צילמו אתרים רגישים וגרמו נזק לרכוש ולסמלי שלטון".

הקו האדום

אחת הפרשות המפתיעות, שקיבלה את הכינוי "סוף טוב", התפוצצה בינואר השנה עם מעצרם של שני חיילי מילואים ששירתו במקומות רגישים: יורי אליאספוב (23) מקריית ים, ששירת כטכנאי בכיפת ברזל, וגאורגי אנדרייב (22) מקריית ים, ששירת כטכנאי בבור, המטה המבצעי של חיל האוויר.

השניים, חברים טובים, התגייסו לצה"ל בפברואר 2022, השתחררו באוקטובר 2024 ולאחר מכן שירתו במילואים. על פי כתב האישום שהוגש בעניינם, אליאספוב חיפש עוד לפני שחרורו עבודה בקבוצות ייעודיות בטלגרם, ושם נוצר קשר בינו לבין "בועז", איש מודיעין איראני, שהציג את עצמו כפעיל חברתי. בתחילה ביקש האיראני כי אליאספוב ירסס כתובות גרפיטי שבהן יכתוב "ילדי רוחאללה", לשעבר המנהיג העליון של איראן, ויצלם אותן עבורו. עבור כל גרפיטי שילם לו 100 דולר במטבע קריפטו. אליאספוב, כך על פי כתב האישום, הבין כי "בועז" הוא סוכן חוץ מטעם איראן.

כתב האישום ממשיך ומתאר כי אליאספוב סיפר לחברו אנדרייב על הקשר עם "בועז" והציע לו להשתתף במשימות. במשך חודש ביצעו השניים משימות ריסוס גרפיטי עבור איראן, אולם אליאספוב ניסה להוציא סכום גבוה יותר וחשף את העובדה כי הוא שירת במערך ההגנה האווירית.

יהודה אייזנטל: "גם אליאספוב וגם בוכובזה בכו בחקירה, אבל התחושה שלי היתה שזה לא מתוך חרטה על מה שהם שלחו לאיראנים, אלא פשוט מהעובדה שהם דפקו לעצמם את החיים"

בעודו משרת תיעד אליאספוב את המכ"ם של כיפת ברזל, הכולל נתונים שנחשבים סודיים. הוא ערך קטע של כמה שניות מתוך סרטון שצילם, ואף שלח ל"בועז" הסבר קצר. לאחר שקיבל 730 דולר במטבע קריפטו הפסיק אליאספוב את הקשר עם "בועז", ולא העביר את הסרטון המלא.

ברגר, פרץ ואייזנטל. "האיראנים נתנו להם להרגיש שהם סוג של ג'יימס בונד, בגלל שהצליחו לבצע משימות מבלי להיתפס", צילום: אריק סולטן

אלא שהתקשורת ביניהם לא נותקה כליל, כי אליאספוב יצר קשר עם הסוכן האיראני והציג את עצמו כאדם אחר. על פי כתב האישום, פנה אליאספוב לחבר המשרת איתו במילואים כדי שייתן לו פרטים על זמן הגעת מטוסים מבסיס נבטים לאיראן, וכמה מטוסים נפגעו בליל הכטב"מים והטילים השני, שאירע באוקטובר 2024. כשזה לא עלה בידו, חיפש את הנתונים באינטרנט.

הוא מואשם בריגול חמור, בסיוע לאויב במלחמה, במסירת ידיעה לאויב שעלולה להיות לתועלתו ובמגע עם סוכן חוץ. אנדרייב מואשם במגע עם סוכן חוץ, בהשחתת פני מקרקעין ובהשמדת ראיה.

איך הגיוני ששני חיילים, בתפקידים רגישים, עושים כזו תפנית?

שרית: "התיק הזה הוא הצלחה מסחררת של האיראנים כי הפוטנציאל שלו מאוד מסוכן. הסרטון ששלח אליאספוב צולם בעודו לובש מדים, וזה חמור מאוד. בת הזוג שלו הראתה לו כתבה על ריגול של ישראלים ואמרה לו להיזהר".

הוא הבין את חומרת העבירות כמי שמשרת במערכת שמגינה על ישראל מטילים איראניים?

יהודה: "אני לא בטוח. הוא אמר לחברה שלו שיש לו קו אדום. כשאמרתי לו שהוא עבר את הקו הזה, הוא הסכים איתי. באחת החקירות אליאספוב אמר לי שהוא רוצה לחזור למילואים. לדעתי זה סוג של הדחקה, והוא לא הפנים את המעשים. הוא ישב מולי ווידא שאני רושם שהוא מצטער על מה שעשה, ושהוא מעוניין לחזור לשרת".

הוא הסביר את המניע למעשים שלו?

יהודה: "הוא טען שהאיראנים לא יכולים לדעת כלום מהסרטון ששלח. הוא לא הראה רגש בחקירה, ענה לי בצורה קרירה, ואפילו שרטט לי ציר זמן".

שרית: "בכל החקירות יש קו מאחד שנראה כמו גל. החשודים מבינים שנתפסו ובהתחלה מספרים הכל כי הם יודעים שיש לנו הוכחות. אחר כך מגיעה הרגרסיה. הם מבינים מה עשו, ואז מושכים לאחור כדי להקטין את פועלם".

החברות עם החטופים לא מנעה ממנו לרגל. דורון בוכובזה, חבר של נועה ארגמני ואבינתן אור,

יהודה: "גם אליאספוב וגם בוכובזה בכו בחקירה, אבל התחושה שלי היתה שזה לא מתוך חרטה על מה שהם שלחו לאיראנים אלא פשוט מהעובדה שהם דפקו לעצמם את החיים. לאליאספוב היה קשה עם הריחוק מבת הזוג והוא ביקש שאדבר איתה ואשאל לשלומה".

אילו תירוצים סיפקו הנחקרים?

ספי: "אנדרייב, למשל, טען שהוא ביצע מעט משימות ושהן לא קשורות למקצוע הצבאי שלו. הבהרתי לו שאם הקשר היה נמשך, זה כנראה היה מביא אותו למסור מידע שקשור לתפקיד שלו. בחקירה הוא לא הפסיק לומר 'אבל מה עשיתי? כולה עשיתי גרפיטי'. בסופו של דבר דפקתי על השולחן ואמרתי לו שיפסיק להיתמם, כי הוא יזם קשר עם איראני, בהמלצת חברו, וקיבל על המשימות כסף. אמרתי לו שאם הוא יישאר עם הדעה שרק צייר גרפיטי, הוא לא למד כלום מהמעשה".

שאלתם אותם איך יכלו לסייע לאיראנים אחרי 7 באוקטובר?

שרית: "הם תירצו את המעשה בצורך בכסף. לאחד מהם היה מפעיל שכינה את עצמו 'דניאל'. המרגל המשיך לכנות אותו ככה גם לאחר שהמפעיל הציג את עצמו בשם 'עלי', וזה גרם למריבה ביניהם. שאלנו אותו על זה בחקירה, והוא טען שמבחינה פסיכולוגית היה לו קשה להשתמש בשם עלי כי היה לו יותר קשה לחיות עם זה".

יהודה: "כל הנחקרים שעליהם אנחנו מדברים פה אמרו שהם רק רצו לעבוד על האיראנים, שהם הטובים בסיפור הזה, שידעו שזה אסור אבל תכננו להגיע למחרת למשטרה. אחד מהם טען שהוא חיפש את הטלפון של השב"כ כדי להתלונן".

המכה הגדולה

כל הנאשמים בפרשות הריגול מוגדרים כעצורים ביטחוניים, וכך גם היחס אליהם. בחצר האגף בדמון נתלה שלט ענק עם תמונה של איראן מופגזת ועליה הכיתוב "איראן החדשה". בכל פעם שלוחמי הכליאה נכנסים לתאיהם הם מצוידים ברעלות, בקסדות, בשכפ"צים ובאלות. כמו אסירי הנוחבה, גם המרגלים נדרשים לסובב את גבם לדלת התא, לשבת על הרצפה ולשים את הידיים מאחור.

התאים של עצורי הריגול מצולמים 24 שעות ביממה, הם כלואים בתוכם 23 שעות ויש להם רק שעה אחת לחלץ את העצמות בחצר. העצורים אינם זכאים לשיחות טלפון או לביקורים, למעט מצד סנגוריהם. בניגוד לאסירי נוחבה הם יכולים להחזיק בתאם ספרים ומשחקים, והמשפחות יכולות להפקיד להם 500 שקלים בחודש לקנטינה. בכסף זכאים העצורים לרכוש קרקרים, דבש, נקניק, פתי בר, ופלים, קורנפלקס וקפה טורקי.

כשקוראים את כתבי האישום ברור לכל עד כמה המעשים חמורים ומסוכנים, אבל מנגד לא נראה שמדובר בפרשה בסדר גודל של מרדכי ואנונו, שמסר לעיתונאים זרים תצלומים ומידע טכנולוגי מתוך הקריה למחקר גרעיני.

יהודה: "גם אם קיבלו בהתחלה סכומים נמוכים, כל מרגל בונה על הסכומים הגבוהים. הם פעלו מתוך בצע כסף והאמינו שיצליחו לעשות את המכה הגדולה לפני שהשב"כ והמשטרה יגיעו אליהם. לעולם לא נדע מה היה קורה ולאן זה היה מתפתח".

שרית: "השב"כ והמשטרה הצליחו לעצור את התקדמות ההפעלה מהר יחסית, ולעולם לא נדע אם המרגלים שצילמו למשל את בתי הזיקוק לא דייקו את המידע שבידי האיראנים, מה שאפשר להם לשלוח טיל מדויק לעבר המתחם, להשבית את המתקנים, לגרום לשריפה ולהוביל למותם של שלושה עובדים. אפשר למצוא בגוגל את בתי הזיקוק ומיקומם, אבל המרגלים הצליחו לתעד את המקום, את התנועה לשם וגם את האבטחה".

בדבריה מכוונת שרית לאחת הפרשות החמורות והארוכות, המכונה "עדר טרויאני", שבה חוליה של תושבי חיפה העבירה מידע לאיראן עוד לפני המלחמה בעזה. על פי כתב האישום, החבורה ביצעה כ־600 משימות, שהתפרסו על פני שנתיים ושתמורתן קיבלו מאות אלפי דולרים. אף שיהיה קשה להוכיח זאת בוודאות, כתב האישום נגד החוליה קושר בין המידע שהועבר לבין פגיעות באתרים בישראל.

ספי ברגר: "אחד הנחקרים לא הבין למה הוא יושב מולי באזיקים. אחרי כמה שעות של חקירה הוא שאל אותי אם הוא יוצא הביתה לשבת. הבהרתי לו שמכאן הוא הולך רק למקום אחד"

בראש החוליה עמד אזיז ניסנוב (44), יליד אזרבייג'ן, וכתב האישום נגדו ונגד החבורה כולל כ־20 עמודים. החבורה, כך נטען, השתמשה בסיפור כיסוי של חברת טיולים וצילמה אתרים אסטרטגיים כמו נמל אשדוד, נמל חיפה ומנחת עין שמר, וכן בסיסים צבאיים כגון נבטים, רמת דוד, פלמחים, עובדה, תל נוף, גלילות, בא"ח גולני והקריה בתל אביב.

נוסף על כך, הם מואשמים כי תיעדו בלון תצפית של צה"ל באזור צומת גולני, את מתקני נובל אנרג'י, משרדי התעשייה האווירית לישראל, מיקומי סוללות ההגנה האווירית - וזו רק רשימה חלקית. לאחר שהאיראנים הצליחו לפגוע בחלק מהאתרים, התבקשו חברי החוליה להגיע למוקדים אלו כדי לאמוד את היקף הנזק ולשפר את דיוק הפגיעה.

המרגלים ניסו לסייע לטהרן לשפר את דיוק הפגיעה. יירוט טילים איראניים מעל תל אביב, צילום: אי. אף. פי

על פי כתב האישום, החבורה התחילה לרגל למען איראן באמצע שנת 2022 והמשיכה במעשיה גם אחרי 7 באוקטובר, ועד ליום שבו נעצרו בספטמבר 2024. "זו אחת מפרשות הריגול הענפות ביותר במדינת ישראל", אומר רפ"ק אלכס נמירובסקי. "מדובר בחוליה שבה היו בני משפחה וחברים, ובשלב מסוים הם הפסיקו את העבודות הרגילות שלהם כדי לעבוד רק במשימות ריגול ואיסוף מידע. מחומר הראיות ניתן לראות כיצד מאז 7 באוקטובר היקף המשימות גדל".

ההצלחה של חמאס הגבירה אצל איראן את התיאבון?

"הם לא ציינו את זה, אבל ראינו את העלייה בפועל, וזה עולה ממחברות וממסמכים שמצאנו בחיפוש בבתים".

גם הם גויסו דרך הטלגרם?

"הגיוס של ניסנוב נעשה באזרבייג'ן, בביקור משפחתי, ושם הוצמד לו אותו גורם איראני. הם נפגשו פיזית, ואזיז טען שהוא במצוקה כלכלית. הוא חריג בין שאר הנאשמים מאחר שיש לו כעס על המדינה. הוא עם סיפור חיים לא פשוט והרגיש שהמדינה זנחה אותו.

"החבורה הזו הסתובבה בכל הארץ, וגם שכרה דירות במגדלי יוקרה כדי לצלם משם. לטעמי, הם גרמו נזקים מטורפים. המקומות שהם צילמו טווחו אחר כך על ידי איראן. למשל נמל חיפה, הקריה בתל אביב, בלון תצפית בצפון, או בסיס נבטים שחטף פעמיים טילים - גם בליל הכטב"מים הראשון באפריל 2024 וגם במתקפה השנייה שנערכה חצי שנה אחר כך. בסוף יושב איראני אחד שמתכלל את איסוף המידע בישראל ובונה פאזל. אסור לזלזל במודיעין האיראני, אבל בסיום החקירה ידענו לקשור בין הפעילות של החוליה לבין הפגיעות באתרים. הם גם עשו בקרת נזקים אחר כך".

מעצרם של חברי החוליה היה דרמטי לא פחות מהפעילות שלהם. הם נתפסו בכניסה ליישוב בדרום, שבו מתגורר מפקד בסיס נבטים. אתר החדשות "איראן אינטרנשיונל", המזוהה עם האופוזיציה, פרסם כי האבטחה סביב מפקד הבסיס תוגברה לאחר שהיה לכאורה ברשימת היעדים של חוליית מרגלים בעלי אזרחות אזרית.

"חלק מחברי החוליה הגיעו לדרום עם שתי מכוניות, כאשר כמה מחבריהם היו איתם על קו הטלפון מחיפה", מתאר אלכס. "זה היה מעצר רועש, עם נשקים שלופים, הכולל לוחמים מהיחידות המיוחדות של שב"כ והמשטרה. הסצנה נראתה כמו מסרט. השכיבו אותם על הרצפה והניחו עליהם אזיקים. אחד מהם התברר כעריק מצה"ל".

הם הביעו חרטה בחקירה?

"בשלב מסוים כן, אבל אני לא חושב שזו חרטה אמיתית. איך אפשר להביע חרטה כשאתה מבין מה הנזק שאתה גורם ואחר כך יוצא ומדווח עליו?"

החשודים לא חששו מהמעצרים שהתפרסמו בתקשורת?

"אולי חלק מהם, אבל הנושא הכלכלי היה חזק. בית משפט צריך לתת עונשים כבדים למי שמסייע לאויב בזמן מלחמה. הוא צריך לגזור את הדין הכי גבוה, שהוא מיתה. מדינת ישראל צריכה לבוא חשבון עם אותם אנשים, ואני מאמין שיש מרגלים שמגיע להם גזר דין מוות".

כל החוליה של ניסנוב מואשמת בסיוע לאויב בזמן מלחמה ובמסירת ידיעה לאויב בכוונה לפגוע בביטחון המדינה.

המטרה: בהלה

מרק מורגיין פינסקי (34) מההתנחלות חמרה שבעמק הירדן הצטרף לפני כשלושה חודשים לקבוצת היכרויות בטלגרם, ושם פנה אליו סוכן איראני. אף שהקשר ביניהם היה קצר, ובמהלכו התבקש פינסקי לאתר רימון שהוטמן בקרקע בדרום הארץ, הקשר שלו למפעיל היה חריג.

על פי כתב האישום, ב־12 ביוני הוא שלח לסוכן הודעה עם צילום מסך הנוגע למערכה שאמורה להיפתח בין ישראל לאיראן ושאל אותו אם שמע על כך. למחרת החל מבצע "עם כלביא". כעבור יום נוסף שלח פינסקי לסוכן הודעה שבה דרש בשלומו. "מקווה שאתה בריא ושלם", כתב. לאחר שעות ספורות הוסיף הודעה מפתיעה. "כואב הלב על מה שעושים לעם שלך. אח שלי, סליחה", ציין והוסיף שני אמוג'ים בוכים ולצידם לב שבור.

יהודה: "האיראנים בנו לישראלים איזו תדמית תודעתית כאילו הם מינימום סוכן 007. נתנו להם להרגיש שהם סוג של ג'יימס בונד, בגלל שהצליחו לבצע משימות מבלי להיתפס. המשימה יכלה להיות תיעוד של נפילת טילים, הצתת מכוניות, שריפת כסף וגרפיטי".

איזה יתרון נוצר לאיראנים בהצתת כלי רכב של אזרחים תמימים?

ספי: "הם ניסו לזרוע בהלה בציבור. זה בדיוק כמו המטרה של ציורי הגרפיטי, או להבדיל - הניסיונות לצלם את הבית של ח"כ בני גנץ או להגיע למחלקת הלב בביה"ח מאיר בכפר סבא, שם אושפז רה"מ לשעבר נפתלי בנט. הם רצו שאזרחים יסתכלו ויאמרו 'אני לא מאמין, האיראנים נמצאים בכל מקום'. הם גם רצו להראות לעם שלהם שלא רק ישראל הצליחה לגייס מקורות באיראן וחיסלה על אדמתם את איסמעיל הנייה, גם הם יכולים".

יהודה: "באחת החקירות נשלחו מרגלים לצלם קברים של חיילים שנפלו ב־7 באוקטובר. סרטונים כאלה יוצרים תבהלה במדינה ומלחיצים את הציבור, כי זה אומר שאיראנים מצליחים להפעיל כאן אנשים וליצור כאוס. הרי אין להם מודיעין מהקבר, זו מלחמה פסיכולוגית".

כיצד נראית חקירה של חשוד בריגול?

שרית: "בחקירות האלה, למעט חשוד אחד שהיה נרקומן, ישבו מולנו אנשים נורמטיביים, נעדרי עבר פלילי, שמעולם לא הסתבכו עם החוק. לאחד מהם היה דוח תנועה. היחס אליהם הוא לא כאל ארגון פשיעה. האווירה היא אחרת כי אלה חשודים שמשתפים פעולה, אם כי הם מנסים להקטין את חומרת המעשים והמשמעות שלהם. לא תמיד הם מבינים את הסיטואציה, בדיוק כמו אליאספוב שביקש לחזור למילואים".

ספי: "אחד הנחקרים לא הבין למה הוא יושב מולי באזיקים. אחרי כמה שעות של חקירה הוא שאל אותי אם הוא יוצא הביתה לשבת. הבהרתי לו שמכאן הוא הולך רק למקום אחד, משום שמעכשיו התואר שלו הוא עצור ביטחוני".

ריגלו אפילו בזמן המלחמה עם איראן. הריסת בניין שנפגע מטיל איראני בבת ים, צילום: קוקו

חשוב לכם לשמוע מפיהם חרטה לנוכח העובדה שמדובר באזרחים ישראלים?

ספי: "אני מכיל את הכעס והתחושות האישיות שלי, ואני לא זקוק לחרטה שלהם. זה לא חלק מהותי בתיק החקירה. בית המשפט הוא זה שמביא את הנושא בחשבון. כן הכעיס אותי שהם לא קיבלו אחריות למרות שניצבו בפני האשמות חמורות. הם מסרו ידיעות לאויב בזמן מלחמה. אחד מהם אמר לי 'אבל רק צילמתי את קניון ביג פאשן, את דיזנגוף סנטר, את ביה"ח איכילוב - זה מידע גלוי. אם האיראני יתאמץ קצת הוא ימצא אותם'. אמרתי לו שהוא המאמץ שעשה האיראני, שהוא חשף בצילומים מידע נוסף, למשל סידורי אבטחה ומספר מאבטחים, שלא קיים בגוגל מפות".

לכמה שנות מאסר צפויים המרגלים?

שרית: "אלו מהעבירות החמורות בספר החוקים. להערכתי הם צפויים ל־15 שנה ועד מאסר עולם".

כיצד האזרח התמים יכול להימנע מליפול בפח כזה?

ספי: "אם פונה אליך גורם מחו"ל שאינו קשור לעיסוק שלך, העברית שלו קלוקלת, התקשורת היא חשאית והוא מוכן לשלם לך רק במטבעות דיגיטליים, כנראה רוצים להפעיל אותך. אחד העצורים, שניסה להיראות תמים, סיפר כי רק התבקש לצלם את הכותל עבור צלם בחו"ל. מי אתה, בחור חרדי, שזה לא משלח ידך ואתה לא מקצועי בזה, שתעזור לצלם בחו"ל? חיפשת בקומבינה את הכסף הקל".

עד כמה אתם חוששים שהמרגל הבא יגרום נזק משמעותי יותר?

ספי: "הנחת העבודה כרגע היא ששב"כ מצליח לאתר את המרגלים בשלבים ראשוניים יחסית, למעט משפחת ניסנוב. אני לא קופא על השמרים וברור לי שקיימים עשבים שמנסים לבצבץ מבין המרצפות".

יהודה: "אותי זה משגע. רק לאחרונה סיימתי מילואים בעזה והייתי גם בלבנון. בעודי מגן על המדינה שמעתי ברדיו על פרשות ריגול שונות. זה סוריאליסטי, הרי אני עכשיו מול האויב. חשבתי על החיילים ששיתפו פעולה, ועד עכשיו אני לא מצליח להבין אותם".

תגובות:

סנגוריו של דורון בוכובזה, עוה"ד שלום פיניאה ואיל הדר, בתגובה: "התיק תלוי ועומד בפני בית המשפט המחוזי לפני הליך גישור. התייחסות החוקרים בשלב הזה של הליך היא חמורה בעינינו, הגם שחלק מהטיעונים נשמעו בתהליך הגישור. אין בכוונתנו לשתף פעולה עם התנהלות פגומה זו".

סנגורו של אזיז ניסנוב, עו"ד מאהר תלחמי מהסנגוריה הציבורית, בתגובה: "אזיז שיתף פעולה עם החוקרים, ולטענתו לא פעל לפגוע בביטחון המדינה. הוא לא ידע כי פעל עבור סוכן איראני או גורם מודיעין כלשהו וסבר שהוא מסייע לחברה מסחרית".

TalA@IsraelHayom.co.il

כדאי להכיר