מאחורי הקלעים. לפני עוד יום מפרך | צילום: אסף קרלה

לא פיקניק: מה חייב שופט ב"משחקי השף" לקחת בחשבון לפני תחילת העונה?

עם תחילת העונה השביעית של "משחקי השף" בשבוע הבא, השף יוסי שטרית מגלה: איך נראה יום בחייו של שופט בתוכנית (משש וחצי בבוקר עד חצות) • כמה מנות הוא טועם ביום (יותר מ־20!) • ומה השפים אוכלים באמת יחד עם הצוות בהפסקות שבין הצילומים (אוכל חם ומנחם) • וכן, יש גם שני מתכונים

"אני באמת הולך לאכול את זה?!" אני שואל את עצמי ומביט במושיק, באחד מימי האודישנים של "משחקי השף". השעה כבר שבע וחצי בערב. מושיק, אסף ואני בוחנים את הצלחת ה־21 שנכנסה על המסוע ונעצרה מולנו. אני לא יודע אם חיפשתי אישור או תמיכה להרגשה שאם אקח עוד ביס אחד, אתפוצץ. כבר טעמנו כל כך הרבה מנות, ואני לא מסוגל יותר. אבל היום עוד ארוך.

בכל מנה אנחנו בוחנים את הטיפול בחומר הגלם, את דרך הבישול ואת שילוב הטעמים וצורת ההגשה, ומחפשים את הכישרון והפוטנציאל. כשמגיעה מנה לא טובה מבחינת אופן הטיפול בחומר הגלם, הטעם וההגשה - אני כועס על מי שנמצא מאחורי הדלתות. מצד שני, כשאני מקבל מנה טובה ומושקעת, אני מאוד מתרגש.

אנחנו צריכים להיות מקצועיים ולשקף את האמת. גם הביקורת הבונה והעניינית ביותר יכולה לפגוע, כי אנחנו מבקרים יצירה של מישהו שנעשתה ברגש. זוכרים שמאחורי המנה יש איש או אישה שכיוונו למשהו, והשקיעו. וזוכרים גם שבימים אלה הרגישות גבוהה יותר, כולנו פצועים מבפנים, ויש גם המון מתמודדים שנפגעו באוקטובר, והמון שנפגעו מאז.

משחקי השף. אין רגע דל, צילום: אסף קרלה

צילומי "משחקי השף" נמשכים בערך שלושה חודשים, ואנחנו עובדים ארבעה ימים בשבוע. איך נראה יום כזה?

ב־6:30 בבוקר המונית אוספת אותי מהבית. אני מגיע לאולפן ומתחיל מסע של התארגנות - שיער, איפור והלבשה. תוך כדי ההתארגנות, אדלר (מיכל), העורכת הראשית וה"אמא" של התוכנית, מעבירה לנו תדרוך לגבי מהלך היום. היא כבר הדריכה אותנו יום קודם אבל יודעת שהיא חייבת לפקס אותנו, וגם בבוקר ולאורך היום תדאג שנישאר בפוקוס.

ב־7:50 נכנסים לאולפן ומתחילים לצלם עד חצות לערך, "סיום משוער". מרגע שמתחילים לצלם מתחיל האקשן. זה יום מפרך, מלא אדרנלין, עם הרבה מאוד אוכל ולא פחות חילוקי דעות, לחץ, דיונים סוערים והמון־המון צחוקים.

אנחנו מצלמים שעות על גבי שעות וצריכים להיות מאוד מרוכזים כששופטים את המנה. שופט צריך להיות ערני וחד ולנסות להבין למה התכוון המשורר, או במקרה הזה הטבח או הטבחית.
ב־14:00 - הפסקת צהריים לכולם. אנחנו מבודדים לגמרי באזור נפרד, כדי שלא ניפגש עם אחד מהמתמודדים.

מושיק, אסף ואני יושבים עם הצוות בארוחת צהריים ומנצלים את ההפסקה למנוחה, להתעדכנות בווטסאפ, לשיחות עם הבית או המסעדות. לפעמים מספיקים לעשות אימון כושר קצר או מריצים דאחקות, מהמרים על הזוכה ומנתחים את מה שטעמנו. לפעמים, אם היה ויכוח סוער, אנחנו נרגעים ומשלימים, ובעיקר מדברים על החיים.

בלילה מגיע החלק השנוא עלי - החשיפה של המתמודד המודח. אנחנו באמת לא יודעים של מי כל מנה, כיוון שכל מה שקורה במטבח נשאר סודי. רמת הסקרנות גוברת והמתח עולה, במיוחד בשלב שבו אנחנו כבר מכירים את המתמודדים ונקשרנו אליהם. יש המון דרמות, במיוחד כאשר טבח או טבחית שחשבנו שיגיעו רחוק מודחים מוקדם מדי.

מה אנחנו אוכלים? אחרי שלל המנות המיוחדות שטעמנו במשך היום, בארוחת הצהריים אנחנו מתנחמים מן הסתם באוכל חם, ובעיקר אוכל שלא צריך לשפוט או להעריך אותו, אלא רק לשבת, לאכול אותו יחד וליהנות.

מאפה בצק עלים עם בשר

המאפה. חם ומשביע, צילום: אסף קרלה

המצרכים:

√ 1 ק"ג בצק עלים מצונן
√​ 500 גרם בשר טחון
√ שמן לטיגון
√ 1 בצל קצוץ
√ 2 כפות רסק עגבניות
√ 1/4 כוס מים
√ 1 כפית פפריקה מתוקה
√ 1 כפית שטוחה מלח, קמצוץ פלפל שחור
√ ​​לזיגוג: 1 ביצה טרופה ושומשום

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל־200 מעלות.
2. במחבת מטגנים את הבצל עם 2 כפות שמן עד להזהבה קלה. מוסיפים את הבשר הטחון ומערבבים 2 דקות. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים כדקה. מסירים מהאש ומקררים.
3. מרדדים את בצק העלים על גבי משטח מעט מקומח ומחלקים ל־3 חלקים שווים. מניחים במרכז כל חלק מהמילוי.
4. מגלגלים את הבצק ומהדקים בצדדים, מורחים את הביצה הטרופה על החלק העליון של המאפה ומפזרים שומשום. בעזרת סכין חותכים פסים.
5. אופים 45 דקות עד שהמאפה מזהיב.​

קוסקוס עם מרק ירקות

קוסקוס עם מרק ירקות. כמו בבית, צילום: אסף קרלה

המצרכים:

√ 1 בצל גדול קלוף וקצוץ גס
√ שמן לטיגון
√ 3 שיני שום קלופות וקצוצות
√ 1 עגבנייה קלופה ומגוררת
√ 2 תפוחי אדמה בינוניים קלופים וחתוכים לקוביות
√ כ־200 גרם דלעת קלופה וחתוכה לקוביות
√ 2 גזרים קטנים קלופים וחתוכים לעיגולים
√ 2 קישואים קטנים חתוכים גס
√ 1 גבעול סלרי קצוץ גס
√ 2 כוסות גרגירי חומוס מושרה או קפוא
√​ 1 ליטר מים רותחים
√ 1/4 כוס עלי סלרי קצוצים
√ 1/2 כוס עלי פטרוזיליה קצוצים
√ 1 כפית גדושה פפריקה מתוקה
√ 1/2 כפית כורכום
√ 1/2 כפית כמון
√ 1 כפית גדושה מלח
√ קמצוץ פלפל שחור

אופן ההכנה:

1. מחממים סיר עם 3 כפות שמן ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה. מוסיפים את השום והעגבנייה, ממליחים מעט ומבשלים כדקה.
2. מוסיפים את כל המרכיבים, למעט התבלינים. מוזגים מים רותחים ומביאים לרתיחה על אש גבוהה. לאחר שהמרק רתח, מנמיכים לאש בינונית, מכסים את הסיר ומבשלים במשך 30 דקות.
3. מתבלים את המרק, מערבבים, מכסים את הסיר במכסה ומבשלים כ־10 דקות נוספות, עד שהירקות מתרככים.
4. כשמוכן, מגישים את המרק מעל הקוסקוס.