היא פשוט מעלפת: יוסי שטרית מבשל עם לפת

אצלנו בבית, הלפת מזוהה כמזון של מכשפות. וזו טעות. מדובר בירק שורש חורפי נפלא שטעמו מתקתק וחריף • הנה שני מתכונים

יוסי שטרית מבשל עם לפת, צילום: אסף קרלה

כשבתי אופיר הייתה קטנה, היא ביקשה ממני שנקרא כל לילה את הסיפור של ”חמש מכשפות”, שסיפר על חמש מכשפות מכוערות וחמודות להפליא שהולכות לטייל. ובאמת, מגיל צעיר היא התחברה לסיפורים שהיה בהם מזון. בכל אופן מאז הלפת הפכה לבדיחה אצלנו בבית וזוהתה כמזון של מכשפות.

לטעמי, האמת שונה מאוד: יש קסם בירק הנפלא הזה, הוא טעים ומאוד בריא – מסייע נגד הצטננות, שיעול, ושאר התקררויות החורף. מוזר בעיניי שהלפת זוכה לפחות הערכה מירקות השורש השונים. זו טעות. מגיעים לה בהחלט יותר כבוד והכרה, כי היא באמת ירק נהדר בעל טעם עדין ומיוחד.

אם נותנים ביס בלפת טרייה, מתקבל טעם מתקתק וחריף, שקצת מזכיר את הצנון. בבישול מתקבל טעם מתקתק ועדין, בלי החריפות וכל הבית מתמלא ריח נעים. אז תעשו טובה, גם מי שחושב שהוא לא אוהב לפת, אני מפציר בכם: נסו שוב ותנו לירק הזה עוד הזדמנות. הנה שני מתכונים להתנסות בהם.

טאג'ין עוף עם לפת, דבש ומשייה

√ שמן זית
√ 1 בצל פרוס
√ 4 כרעיים (כמות העוף משתמה לפי מספר הסועדים)
√ 3 לפתות בגודל בינונית-קטן מקולפות וחתוכות לשמיניות
√ 8 שיני שום קלופות
√ מלח גס, פלפל לבן
√ 3 קליפות משייה (אם יש לכם מוסקט טחון, אז כפית)
√ חצי כפית כמון
√ חצי כפית כורכום
√ אחת וחצי כפות דבש בהיר
√ כוס מים

עם הרבה כורכום. טאג'ין עוף ולפת, צילום: אסף קרלה

אופן ההכנה
1. בסיר או במחבת רחבה מטגנים את הבצל עם שמן זית עד הזהבה
2. מוסיפים לבצל את שיני השום וממשיכים לטגן
3. במחבת נפרדת מטגנים את העוף עד השחמה, מפזרים מעליו מלח גס ופלפל לבן
4. אחרי שהעוף הושחם מעבירים אותו למחבת עם הבצל והשום
5. מפזרים בין הכרעיים את הלפתות ועוד קצת מלח ואת שאר התבלינים והדבש
6. מטגנים עוד 6 דק' שהכול מתקרמל
7. מוסיפים את המים, שצריכים להגיע עד קצת פחות מחצי גובה העוף ומביאים לרתיחה
8. מכסים את המחבת ומנמיכים את האש ללהבה נמוכה
9. מבשלים במשך שעה וחצי או מעבירים לטאג'ין ומכניסים לתנור בחום של 180 מעלות למשך שעה.

כדורי בקר עם לפתות קטנות ותרד טורקי

√ כ-15 לפתות קטנטנות מקולפות
√ 1 בצל קצוץ
√ חופן/צרור תרד טורקי
√ 5 שיני שום קצוצות
√ מלח גס, פלפל שחור
√ 1 לימון
√ חצי כפית כורכום
√ 1 כפית שטוחה כמון
√ כוס מים

לכדורי בשר:
√ חצי ק”ג בשר בקר טחון
√ בצל קצוץ
√ חופן פטרוזיליה קצוצה
√ מלח, פלפל לבן
√ 1 כפית שטוחה של ראס אל חנות

כדורי הבשר. הלפתות מסתתרות ביניהם, צילום: אסף קרלה

אופן ההכנה
1. לשים היטב את כל מרכיבי הקציצות ומכדררים לכדורים קטנים
2. במחבת רחבה או בסיר בוזקים מעט שמן זית ומטגנים את הבצל עד להזהבה כ-5 דקות.
3. שוטפים היטב את עלי התרד. 6 או 7 עלים מניחים בצד ומהשאר מורידים את הגבעול. מכניסים למחבת עם הבצל, מוסיפים את השום וממשיכים לטגן עוד כ-5 דקות
4. מעל התרד מסדרים את כדורי הבשר וביניהם מניחים את הלפתות
5. מפזרים מעל מלח גס ופלפל שחור, סוחטים מעל את הלימון ומוסיפים את התבלינים
6. שופכים למחבת מים שיגיעו עד לגובה חצי מהקציצה ומביאים לרתיחה
7. מכסים את הסיר ומבשלים על להבה בינונית שעה ורבע
8. לפני ההגשה מפזרים מעל הקציצות את עלי התרד השלמים שהונחו
9. בצד מכסים עם המכסה, מבשלים עוד כ-5 דקות עד לריכוך העלים, ומגישים.

*עלי הלפת – אני לא משתמש בהם, אבל האיטלקים מבשלים גם את העלים זמן ממושך ומגישים אותן מעל פיצות, או מקפיצים עם שמן זית ומגידים כסלט קר, הדומה לסלט מנגולד עם כמון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר