לפחות על פי הדיווחים, בציר 2016, שמגיע בימים אלה לישורת האחרונה, נראה כמו בציר טוב מאוד. בוודאי בהשוואה לבציר הקודם, שמכות חום וסופות חול הפכו אותו למאתגר במיוחד. כמו הבציר, גם השנה העברית עומדת להסתיים, וכמו בכל שנה יגיע זמנן של כתבות בסגנון "מהו היין הטוב ביותר במחיר הנמוך ביותר?", "מדוע ישראלים לא שותים מספיק יין?", ואיך אפשר בלי "עשרת היינות הטובים ביותר לארוחת החג". לפני שכל זה מתחיל, עשיתי רשימה קצרה של כמה דברים חדשים ומעניינים שקרו בשנה החולפת בתחום היין בישראל.
פלדשטיין. יקב חדש
אבי פלדשטיין, לשעבר יינן ראשי ביקב סגל, היה מהראשונים שזיהו את הפוטנציאל של הגליל העליון כאזור גידול כרמים וגם עשו עם זה משהו. בנוסף, הוא חתום על ניסיונות ההחייאה הראשוניים של ה"ארגמן", זן ענבים אדום שפותח בישראל, ועל "סגל, קברנה סוביניון לא מסונן", שתחת ידיו הפך לאחד היינות המרגשים ביותר שנעשו כאן. לפני כמה שנים הוא יצא לדרך עצמאית, ולאחרונה השיק שמונה יינות חדשים שעשה ביקב הנושא את שמו - יינות אישיים, מקוריים ועשויים נפלא, שמציעים נקודת מבט חדשה ומרעננת על עשיית יין בישראל. המחירים: כ־250-135 שקלים.
הרי גליל. יין פרימיום חדש
רגע לפני ראש השנה השיק יקב הרי גליל יין פרימיום מבציר 2013 שנעשה מענבי כרם יפתח שבגליל העליון. הבציר, שמסתמן כאחד מהטובים מתחילת העשור, עשה טוב לענבי המרלו והפטי ורדו מהכרם הצפוני, והיינן מיכה ועדיה החליט לא לשלב אותם, כמו תמיד, ביינות אחרים, אלא ליצור מהם יין חדש לגמרי. "הרי גליל, כרם יפתח 2013" הוא יין בצבע סגול אטום עם ריחות מתונים של פירות אדומים, תבלינים מתוקים, עשבי תיבול וקלייה. המבנה שלו עשיר אך לא מכביד, החמיצות טובה, טעמי הפרי עשירים ומלאי חיים, הסיומת נעימה ומורכבת. רק המחיר, כ־180 שקלים, קצת מוגזם.
קסטל. סידרה חדשה
אחרי שנים של עבודה בחצר המשק המשפחתי ברמת רזיאל ובמתקנים נוספים, עבר יקב קסטל, מהמוערכים שביקבים הישראליים בארץ ובחו"ל, למבנה חדיש רחב ידיים ומצויד היטב ביישוב יד השמונה, שיאפשר לו להמשיך לגדול ולהתפתח. סידרת La Vie, שגם היא הושקה השנה, כוללת שני יינות צעירים ומהנים - לבן מענבי סוביניון בלאן, שרדונה וגוורצטרמינר ואדום מענבי קברנה סוביניון, מרלו ופטי ורדו, במחירים שמאפשרים כמעט לכל אחד לשים בקבוק קסטל על השולחן - La vie אדום: 85 שקלים. La Vie לבן: 89 שקלים.
כרמל. מלבק חדש
מלבק הוא זן אדום שהיה נפוץ מאוד בדרום צרפת, הגיע באמצע המאה ה־19 לארגנטינה והפך לזן הלאומי שלה. בישראל הוא קצת פחות הצליח, ומעטים היקבים שמעזים להתעסק איתו, פרט ליקב טפרברג, שעושה ממנו יופי של יין. השנה, לאחר עשור של ניסיונות, הצטרף גם יקב כרמל אל יצרני המלבק האיכותי והשיק, במסגרת סידרת Single Vineyard, מלבק זני מבציר 2013. היין, שנעשה מענבי כרם אדמון שבגליל העליון והתיישן 15 חודשים בחביות, הוא עשיר, מוחצן ומפתה, עם ריחות פרי אדום ותבלינים מתוקים, מרקם רך וסיומת מעודנת. פשוט טעים. המחיר: כ־140 שקלים.
Saro. יינות חדשים מהבלקן
בשנים 2015-2005 היה השף ערן אלחדד בעליה של מסעדה בלקנית בניו יורק ולמד להכיר מקרוב את תעשיית היין של קרואטיה. כששב לישראל, חבר לאיש היין עידו לברן ויחד הם הקימו את Saro, חברת ייבוא שמתמחה ביינות מקרואטיה. Petoviona Haložan 2014, בלנד של סוביניון בלאן, שרדונה ריזלינג ומוסקט שמיובא על ידי Saro, הוא אחד היינות החביבים ביותר שטעמתי לאחרונה. יין מאופק, רענן ומהנה מאוד, שתוכלו להשיג בבקבוק בנפח ליטר, עם פקק הברגה, תמורת 60 שקלים בלבד.
yairgath@gmail.com