הרשימה המשותפת במטה ביום הבחירות. הישג של 15 מנדטים // צילום: גיל אליהו/ג'יני // הרשימה המשותפת במטה ביום הבחירות. הישג של 15 מנדטים

למרות מאמציו לשמור על הרשימה, נדמה שגם ח"כ טיבי הרים ידיים

הרשימה המשותפת שהשיגה בבחירות הישג חסר תקדים, מתקשה להתגבר על המריבות • ייתכן שהשת"פ בין ח"כ עבאס לרה"מ נתניהו יחרוץ את גורלה • פרשנות

הדרמה הפוקדת בימים האחרונים את הרשימה המשותפת בעקבות חילוקי הדעות שהתגלעו בין ארבעת מרכיביה הפוליטיים לא הפתיע איש מבין כל מי שמעורים בנעשה ביציר הכלאיים הפוליטי.

למעשה, מה שמפתיע היא העובדה כי הרשימה המשותפת לא התפרקה עד עתה ואף עברה בהצלחה יתרה שתי מערכות בחירות לכנסת ה-22 ולכנסת ה-23 תוך הישג אלקטורלי מרשים בדמות 15 מושבים, שהציבו את הרשימה המשותפת במקום המכובד של הסיעה השלישית בגודלה בכנסת אחרי הליכוד וכחול לבן.

אולם גם ההישג האלקטורלי המדהים של הרשימה המשותפת לא הצליח לטשטש את הפערים הפוליטיים והאידיאולוגיים בין המפלגות המרכיבות את הרשימה: חד״ש החילונית-קומוניסטית, בל״ד החילונית-לאומנית, תע״ל הניאו ליברלית ורע״מ המייצגת את הפלג הדרומי המתון של התנועה האיסלאמית הדתית.

ראש הרשימה ח"כ איימן עודה // צילום: מישל דוט קום
ראש הרשימה ח"כ איימן עודה // צילום: מישל דוט קום

לשם ההמחשה, ניתן לדמיין רשימה עם מר"צ, ש"ס, ישראל ביתנו וימינה. נשמע בלתי אפשרי, וכך זה גם ברשימה המשותפת שהתאחדה לראשונה לקראת הבחירות לכנסת ה-20 בעקבות העלאת אחוז החסימה והחשש כי לפחות אחת המפלגות הערביות לא תעבור אותו.

ואכן, הציבור הערבי הביע אמון בכוח הערבי הפוליטי המאוחד והעניק לרשימה המשותפת הישג מדהים של 13 מנדטים. ואולם על אף ההישג האלקטורלי, חילוקי הדעות האידיאולוגיים בין נציגי ארבעת המפלגות הערביות הביאו את הרשימה המשותפת לכדי שיתוק פרלמנטרי בעקבות סכסוכים פנימיים ואי מילוי הסכמי הרוטציה בין נציגי ארבעת המפלגות בסיעה בכנסת. 

השיתוק הפרלמנטרי והחיכוכים הבלתי פוסקים הביאו לפירוק הרשימה המשותפת לקראת הבחירות לכנסת ה-21 וריצה דו-מפלגתית לכנסת: חד״ש ותע״ל של טיבי ברשימה אחת ובל״ד ורע״מ ברשימה נוספת. זאת, על אף הסקרים והאזהרות כי הבוחרים הערבים ״יענישו״ את הפוליטיקאים הערבים. ואכן, לכנסת ה-21, שפוזרה תוך ימים ספורים בתמיכת הח״כים הערבים, הגיעו חד״ש ותע״ל ל-6 מנדטים והרשימה המאוחדת של בל״ד ורע״מ עברה בקושי את אחוז החסימה.

ח"כ עבאס חותר לשת"פ עם הליכוד // צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת
ח"כ עבאס חותר לשת"פ עם הליכוד // צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

כאמור בהתמודדות לכנסת ה-22 ו ה-23, השכילו ברשימה המשותפת לחבור שוב לכוח פוליטי אחד ולחזק את כוחם האלקטורלי, אולם כל זאת לא חיפה על ההבדלים האידיאולוגיים, הפוליטיים והמדיניים.

הקש ששבר את גב הגמל היה שיתוף הפעולה שנחשף בין יו"ר רע"מ עבאס מנסור עם הליכוד וראש הממשלה בנימין נתניהו. מנסור טען כי רק באמצעות שיתוף פעולה פוליטי עם רה"מ והליכוד, ניתן יהיה להפנות משאבים ותקציבים למגזר הערבי הסובל מפשיעה חמורה והזנחה לאורך עשרות שנים מצד כל הממשלות.

מנגד, קובלים חבריו לרשימה ובעיקר נציגי בל״ד הלאומנית כי ״מנסור עבאס מכר נשמתו לנתניהו ומשתף פעולה עם גזען המסית השכם וערב נגד המגזר הערבי והנהגתו".

מי שפעל וניסה לפייס בין הניצים ולשמור על אחדותה של הרשימה המשותפת ככוח פוליטי נחשב ומשפיע, הוא יו״ר תע״ל ויו״ר סיעת הרשימה המשותפת בכנסת, חבר הכנסת אחמד טיבי ומקורבו בתע״ל ח״כ אוסאמה סעדי. עם זאת, נדמה שגם טיבי הרים ידיים לנוכח המריבות הקטנות ברשימה.

אם לא יתעוררו שם בזמן, עלולים ברשימה המשותפת למצוא עצמם בהיעדר הסכמה על כוח פוליטי מאוחד, כשהם עסוקים שוב, בחישובים מי עובר את אחוז החסימה ומי נשאר בחוץ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו