כוכבית 61
מועמד לשריון בליכוד קיבל לאחרונה שיחת טלפון מפתיעה מלשכת ח"כ גולדקנופף. "אל תמהר לחתום", הם העניקו לו עצה ידידותית, "נתניהו יבטיח לך תפקיד שר, אבל אגודת ישראל לא תמליץ עליו להרכיב את הממשלה, אז אין לכך שום משמעות".
בסקרים סופרים את גוש נתניהו כולל המפלגות החרדיות. האם זה נכון? בשישי האחרון הגיע סול ורדיגר, שר החוץ של היהדות החרדית, לפגישה אצל נתניהו. אחר כך נסע לרב לנדו, מנהיג האגף הליטאי, כדי לעדכן ולתהות אם בכל זאת יש מקום לשתף פעולה. "איך וויל נישט הערן, א ליגנער", אמר הרב לנדו. בתרגום חופשי: לא רוצה לשמוע, הוא שקרן. כמה ימים חלפו, ושלוחו בכנסת, ח"כ משה גפני, פרסם סרטון בן שלוש דקות שבו הוא מסביר שילדי החרדים לא ירוויחו דבר מהמשך השותפות עם הימין ושיש לקבל "הכרעה לדורות", זאת אומרת ללכת עם איזנקוט.
זה קצת מוזר. הרי כל מרתון החקיקה החרדי לפני חודשיים, שגרם לקואליציה נזק של כשניים-שלושה מנדטים, נועד לבטל את ההודעה הדרמטית של הרב לנדו שלפיה "אנחנו לא חלק משום גוש". האם זה נכשל? יש שתי אפשרויות.
האחת, שלא רק החסידים, גם הליטאים החליטו לנסות את מזלם בשמאל, והחקיקה החרדית היתה פשוט תשלום במזומן כדי לקיים את הבחירות במועדן. השנייה, שגפני והליכוד מתואמים לחלוטין ופשוט נוח, בוודאי לליכוד, להתרחק מהחרדים הלא פופולריים. ונתניהו? הוא סבור שאם ישיג 61, לחרדים לא תהיה ברירה אלא ללכת איתו. מנדט אחד פחות, והם יפוצו לכל עבר.
כך או כך, שותפות עם איזנקוט נראית עדיין רחוקה למדי. הקו הרשמי של אגודת ישראל הוא לא להמליץ על איש, וללכת עם מי שייתן חוק גיוס. דגל התורה טרם הודיעה רשמית שלא תלך עם נתניהו. ואילו ש"ס נשבעת אמונים לבלוק מדי שחרית וערבית, ואחרי הסולחה של דרעי עם הרב יצחק יוסף גם אין מי שיקפוץ מייד לסתור אותו, כפי שאירע עד היום.
הנה הבעיה של הטוען לכתר: ככל שהמפלגה יותר קיצונית בחרדיותה, כך היא יותר נכונה לשתף פעולה, ולהפך. איזנקוט כבר הבהיר שיישען על הימנעות הערבים. קואליציית משרתים שמוקמת בסיוע עבאס וגולדקנופף זה כבר יותר מדי.
מחסום עופר
הבטיחו לנו שאלה הבחירות של דור הניצחון. שכל ה־120 ילכו הביתה. הגיעו הבחירות, ובמקום פוליטיקה חדשה יש מקסימום פוליטיקה כחדשה. איזנקוט וגולן כבר כיהנו כחברי כנסת, בנט ולפיד בוודאי. ארדן ואדלשטיין כנ"ל, גם טרופר והנדל. והנה, רק השבוע, בזמן הפציעות שלפני סגירת הרשימות, התייצבה מפלגה חדשה מהניילונים, עם מנהיג שלא היה בפוליטיקה בשנים שלפני הטבח.
על זה בונה עופר וינטר. על אותה קבוצה גדולה בציבור שרוצה את עמדות הימין, אבל לא את הנהגת הימין. הניתוח שלו הוא שלא אכפת להם אם וינטר ילך עם נתניהו, כל עוד יהיה שינוי בקואליציית נתניהו. אפשר לשבור כמה שיותר ימינה בעמדות בלי חשש מאובדן קולות.
הבעיה של וינטר היא שתי טראומות־עבר ימניות, אחת ישנה ואחת חדשה. גאולה כהן ונפתלי בנט. גאולה והתחיה ב־1992 שרפו קולות לימין, ובמקום שהבחירות יסתיימו בתיקו 60, רבין זכה למנדט ה־61 שעל חודו הושג הסכם אוסלו, ורחובות ישראל התמלאו במחבלים מתאבדים. בנט, כמו וינטר עכשיו, סירב להתחייב עד הסוף לשבת עם נתניהו, וסופו שערק לצד השני והפיל את שלטון הימין.
אם וינטר רוצה להגיע בשלום לבחירות, הוא יצטרך לצבור תאוצה מהר מאוד, ואם הוא לא רוצה לאבד קולות בימין - הוא יצטרך להתחייב במהרה לשבת רק עם נתניהו. הבעיה היא שיש סתירה מסוימת בין שני המהלכים, כי כדי להחזיר קולות שכבר חצו את הקווים, לא בטוח שהצהרת נאמנות לנתניהו היא מה שיועיל.
לנוגע בדבר עצמו זה בטח לא יעזור. נתן אשל, יהודי לא צעיר שכל עילת קיומו היא טפטוף רעל ושמועות בגידה, שכנע את ראש הממשלה שווינטר סגור עם ליברמן. לחשד הצטרפה ראיה נסיבתית: וינטר דחה הצעה מפורשת לשריון ברשימת הליכוד. הסיבה היא, כמובן, שהוא רואה בעצמו מינימום ראש ממשלה. נתניהו יכול לראות בווינטר הבטחה. כרגע, בניגוד לעמדת חלק מיועציו, הוא רואה בו סכנה ברורה ומיידית. גם הצהרת הנאמנות הפומבית של וינטר לנתניהו לא מסייעת, לפי שעה.
עליות ומורדות: המהפכה ברשימת הליכוד | צפו בפודקאסט "על זה"
מה יעשה נתניהו אם גם בעוד שבוע יתברר שסמוטריץ' לא עובר ווינטר כן? איחוד בין הליכוד לציונות הדתית נשקל, על מחיריו הכבדים, אבל החשש שם הוא שזה רק יזניק את וינטר. בלוק טכני בין סמוטריץ' לבן גביר לא עומד על הפרק בשל התיעוב ההדדי בין השניים. ויש אפשרות שלישית: ריצה עד הסוף, בשני ראשים, בחזית פתוחה לחלוטין. זה נגמר לנתניהו בבכי ב־2019, וליריביו באותו אופן ב־2022. מה הסיכוי שהפעם זה יסתיים אחרת?
עסקת חטופה
האמריקנים דיברו בשנה האחרונה כמעט עם כל חלאה במזרח התיכון. "האיראנים הם כמו הדון של משפחת הפשע. חמאס זה גובה החובות שלו, למטה בקצה השרשרת, ברחוב בניו ג'רזי".
כשכולם מתמקדים בדונים, האמריקנים שוב מדברים עם גובי החובות. לכאורה, חמאס קיבל פרס גדול. ג'ארד קושנר נפגש עם בכירי ארגון הטרור הרצחני, שרצח וחטף עשרות אמריקנים ב־7 באוקטובר. לאמריקנים יש תשובה: בשנה שעברה נפגשנו איתם כדי לחלץ 56 חטופים. עכשיו - את רצועת עזה החטופה.
שקט מתעתע ומרחב מבעבע: המצב ברצועת עזה | צפו בפודקאסט "על זה"
אנחנו לא כל כך תמימים כמו שאתם חושבים, הם שבים ומשננים. חזרנו ושבנו ואמרנו שלחמאס לא יהיה נשק, ולא תהיה שליטה על הרצועה. האמצעים פחות חשובים מבחינתנו מאשר המטרה. אנשים שוכחים את הפגישות עם בכירי חמאס, הם אומרים, ואגב כך מזכירים שבכיר מאוד־מאוד במערכת הביטחון דיבר ישירות, טלפונית, עם ראשי הארגון הנאצי במהלך המשא ומתן לשחרור חטופים. למה לכם מותר ולנו לא, הם אומרים.
בישראל מזועזעים מהמחשבה שקטאר וטורקיה יהיו מעורבות ברצועה. בניגוד למה שאומרים באופוזיציה, שתי המדינות העוינות לא ישלחו חיילים לרצועה. אבל עצם נוכחותן במועצה המפקחת, זו שאמורה לקבוע אם ישראל עומדת בהסכם אם לאו, היא מופרכת מעשית ומוסרית.
רוב הדאגות של ישראל באו על פתרונן אחרי שיג ושיח עם האמריקנים. נותר החשש שהגוף הבינלאומי, במקום לפרז את חמאס, יפריד בין צה"ל לחמאס ובעצם יצר את צעדי ישראל ברצועה.
בבית הלבן כועסים על נתניהו, אבל התיישרו עם רוב דרישותיו. טראמפ עצמו נמנע באופן מופגן כבר חודשים מלהצהיר על תמיכה בו בבחירות. אבל אנשיו מכינים לליכוד תמונת ניצחון: מסירת נשק ברצועה, לידי האמריקנים, לפני הבחירות. התשלום, בדמות נסיגה חלקית, יהיה באשראי, אחרי סגירת הקלפיות.
מונומנט לחולשה
מגדל תצפית ענק השקיף שנים על נתיב העשרה. חמאס תצפת שם על היישוב הגובל עם צפון רצועת עזה, אסף מודיעין ואגב כך זרה אימה. "השמדת הכובשים קרבה", נכתב בעברית על הפוסטר. ואם זה לא מספיק ברור, מסר משלים: "חבל ימית נתיב העשרה", רמז למושב בעל שם זהה שפונה במסגרת ההסכם עם מצרים.
ישראל נמנעה שנים מהשמדת המגדל, עד שהתברר שהיה אמת בפרסום. 19 ישראלים נרצחו ביישוב בבוקר 7 באוקטובר, ואלמלא תקלה מבצעית של חמאס, גורל היישוב היה כגורל ניר עוז.
מיותר להרחיב על צבי סוכות ועל הפעולה הפיראטית שלו להשמדת אנדרטת טרור. אבל לא מיותר לתבוע מצה"ל תשובות מדוע לא נהרסים בשיטתיות המונומנטים המפלצתיים לרוצחי ישראלים. בכפר סורדא שבבנימין מוצבת כבר עשר שנים אנדרטה בצורת מפת "פלסטין", מהנהר עד הים, עם תמונתו של מוהנד חלבי. זה הרוצח שדקר למוות את אהרן בניטה בעיר העתיקה בירושלים, בחגי תשרי לפני 11 שנה. הוא כמעט רצח גם את אשתו אדל, אבל אז רצח את הרב נחמיה לביא שנחלץ לעזור. עשר שנים תמימות ממתינים שמישהו בחטיבת בנימין יתעורר, וישמיד את האנדרטה על אי תנועה. כמה מסובך זה יכול להיות?
הלוואי שהאירוע היה מצטמצם לתחומי הקו הירוק. בתוככי ישראל, בלב חיפה, עדיין עומד על תילו קברו של עז א־דין אל־קסאם, מראשוני מנהיגי כנופיות הרצח המאורגנות נגד יהודים במאה שעברה, האיש שעל שמו נקראת הזרוע הצבאית של חמאס. האוהל על הקבר אמנם נהרס, אבל הביקורים בו נמשכים באין מפריע.
לישראלים, יצירי המחשבה המערבית, קשה להפנים את משמעותם של סמלים. אחרי 7 באוקטובר נראה היה שחל שינוי. החרבת המונומנטים בעזה לזכר חטיפת אורון שאול והדר גולדין הי"ד היתה רגע מפנה חשוב, שלא נמשך. קיומן של אנדרטאות הטרור הוא מונומנט לחולשה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

