רוני קמאי (17) נבחרה בשנה שעברה לכהן כיושבת ראש מועצת התלמידים והנוער הארצית. כבר מכיתה ז' הייתה פעילה במועצות הנוער, אז שימשה כיו"ר מועצת התלמידים העירונית. למרות שהתפקיד דורש השקעה מרובה, לא מעט זמן והמון אנרגיה – קמאי הצליחה לשלב בין לימודים כתלמידת י"ב מצטיינת, פעילותה בתנועת הצופים ומנהיגותה במועצה הארצית.
בזמן כהונתה, לפני מספר חודשים, ישבנו איתה לשיחה על העשייה שלה, השינוי שהיא כמהה להוביל וכמובן – השאיפות לעתיד.
קמאי נבחרה לרשימת ה־21 עד 21 של מעריב לנוער בזכות מסירותה, עשייתה החברתית, נכונותה לשפר וההשפעה הישירה שהייתה לה על בני ובנות נוער במדינת ישראל במסגרת תפקידה כיו״ר מועצת התלמידים הארצית. במהלך כהונתה היא נלחמה למען מערכת חינוך מותאמת למאה ה־21, הובילה קמפיין נגד חרמות בבתי הספר והביאה לשינוי במחירי שיעורי הנהיגה.
באתי מוכנה לתפקיד, אני באמת רואה בזה שליחות
בתקופת המלחמה הייתה קמאי דמות מרכזית במאבק למען בני ובנות הנוער: היא דאגה לסיפוק תמיכה רגשית וחינוכית ואף הובילה את שביתת התלמידים שמנעה את פתיחת שנת הלימודים בתיכונים. בגיל 17 בלבד כבר נפגשה עם בכירי המדינה וייצגה את הנוער בכבוד.
היא מספרת שכבר בכיתה ז', כשהתמודדה לתפקיד יו"ר מועצת התלמידים העירונית, הבינה שלמרות האתגרים – אם רוצים לעשות שינוי, פשוט צריך לפעול: "אני חושבת שהרבה פעמים אנשים סביבנו רק מתלוננים. אני לא רציתי להיות כזו – אם יש בעיה, אני מחפשת איך לפתור אותה. ברגע שלנער יש מטרה, אנשים ילכו אחריו".
איך מתנהלות ישיבות מועצת התלמידים והנוער הארצית, ובמה מתעסקים בהן?
"בכל מה שרלוונטי ובוער. במועצה חברים 60 נציגים מכל רחבי הארץ, מכל המגזרים והאוכלוסיות. הישיבות עוסקות בנושאים אקטואליים המשפיעים על בני הנוער, ובמהלכן מגובשות הצעות לפעולה ופתרונות לבעיות שמעסיקות את התלמידים".
ברגע שמישהו האמין בי, זה נתן לי את הדחיפה שהביאה אותי לאן שאני היום
איך זה מרגיש לייצג את הנוער הישראלי בתקשורת ובדיונים בכנסת ישראל?
"זה קצת מלחיץ, אבל בסוף – כולם אנשים כמונו", היא משיבה. אמנם מדובר באחריות גדולה, במיוחד בשידורים חיים שבהם אין מקום לטעויות, אך מבחינתה זו זכות להיות חלק ממקבלי ההחלטות. לעיתים היא מוצאת את עצמה כאישה היחידה ובוודאי הצעירה ביותר בשולחן הדיונים. על החוויה הזאת מספרת קמאי: "לפעמים מצקצקים ולא מבינים מה אני עושה פה, אבל ברגע שהם רואים שאנחנו לא באים רק 'לדבר יפה' אלא עם חשיבה אסטרטגית ופתרונות – מתייחסים אלינו ברצינות".
מה עשתה המועצה בזמן המורכב שמאז פרוץ המלחמה?
"זאת הזכות הכי גדולה להיות יו"ר בשנה הזאת. המטרה שלי היא להשמיע את קול התלמידים והנוער שעדיין מפונים ומשפחות החטופים, ואלה סוגיות שיושבי ראש מועצות התלמידים לא התמודדו איתן בעבר. זו אחריות ענקית להשפיע על איך ייראו הבגרויות של כל מי שלא למד שנה בבית, אבל אני באתי מוכנה לתפקיד. אני באמת רואה בזה שליחות".
כיום, רוני קמאי, יחד עם המועצה, יזמה מפגשי נוער עם משפחות החטופים, ארגנה משדרים ועצרות, וסייעה למפונים שנאלצו להיעדר מהלימודים באמצעות שיעורים פרטיים וליווי אישי.
ניסינו הכל. כשהבנו ששום דבר לא משתנה – השבתנו את הלימודים
איך החלטת לפעול כבר ביום שאחרי ה־7 באוקטובר?
"באותה תקופה הייתי דוברת המועצה ונחשפתי כמו כולם למראות הקשים. השתמשתי בכוח שהיה לי כדי להתחיל בפרויקט שהציל גם אותי. זה גרם לי כל היום להתעסק רק ביוזמות – לסדר את הלייבים ומערכת השעות. במקום להתעסק בכל הזוועות שקרו, יכולתי להתעסק בלַעֲשות טוב לאנשים אחרים. אני מרגישה שהצלחנו לגרום להמון ילדים ונערים שהיו בלי מסגרת בתקופה הזאת להתנתק שנייה מהחדשות ומהרשתות".
דבר נוסף ובעל אפקט לטווח ארוך שהתרחש בזמן כהונתה של רוני קמאי הוא שביתת התלמידים הארצית. לאחר שנתיים של עיצומים ושיבושים בלימודים, ועוד בזמן מלחמה, קמאי וחברי המועצה החליטו לנקוט צעד דרמטי – לא לפתוח את שנת הלימודים. על ההחלטה המסובכת היא מסבירה:
"זה היה מצב לא הגיוני. נפגשנו עם רן ארז ושר החינוך, ניסינו הכול. כשהבנו ששום דבר לא משתנה – השבתנו את הלימודים". בעקבות המהלך הופסקו שביתות המורים, והמועצה יכלה להתמקד בקידום נושאים חשובים כמו שילוב טכנולוגיות בבתי הספר.
עוד כילדה, קמאי ידעה שהיא רוצה להשפיע ולשנות. כבר בכיתה ה' הבינה שהיא לא מממשת את מלוא הפוטנציאל שלה בלימודים וביקשה ממנהלת בית הספר להקים עיתון. בהתחלה לא לקחו אותה ברצינות, אך היא חזרה עם תוכנית מסודרת וקיבלה אור ירוק: "ברגע שמישהו האמין בי, זה נתן לי את הדחיפה שהביאה אותי לאן שאני היום".
איך את משלבת בין הלימודים לעבודה שלך במועצת התלמידים?
"בית הספר מאוד תומך. אם אני באמצע שיעור וצריכה לשלוח מייל לשר החינוך – המורים מבינים. זה עניין של למידה עצמאית וניהול זמן. בזמן נסיעה למשל, אני לא צופה בנטפליקס – אני לומדת".
איפה את רואה את עצמך בעתיד?
"אני מכוונת לתפקיד בדובר צה"ל מתוך אמונה בחשיבות ההסברה הבינלאומית. אין דבר יותר חשוב מלהשמיע את הקול של ישראל בעולם. בהמשך ארצה לעסוק בחינוך ואפילו בפוליטיקה. כשאני נכנסת לכנסת יש לי אור בעיניים. אני רוצה להיות שם".
מה המסר שלך לבני ובנות נוער שרוצים להשפיע כמוך?
"להאמין בעצמם ולפעול! יש כל כך הרבה פלטפורמות לשינוי – פשוט צריך ללכת על זה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

