יום המודעות לפסוריאזיס: כך הסטרס הלאומי משפיע על העור

לרגל יום המודעות לפסוריאזיס, ד"ר גיא שלום, מומחה לרפואת עור, מדבר על הקשר בין מתח נפשי לבין התפרצות והחמרת המחלה, ומסביר על הדרך לשבור את מעגל הקסמים • "הטיפול חייב להיות הוליסטי"

אנחנו לא יכולים להפריד בין מה שאנו חווים נפשית לבין מה שמתרחש בגופנו. צילום: Getty Images/iStockphoto

היום, 29 באוקטובר, מצוין יום המודעות הבינלאומי לפסוריאזיס (ספחת). יום המודעות הוא הזדמנות חשובה לדבר על המחלה הכרונית שמשפיעה על כרבע מיליון ישראלים והקשר בין המחלה לבין הסטרס והמצוקה הנפשית העצומים שאנו חווים מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" לפני כשנתיים.

בשבועות האחרונים כאמור הוכרזה הפסקת אש אך ברור לכולנו כי השנתיים האחרונות בישראל היו בסימן של מתח נפשי מתמשך ומשבר חברתי-רגשי עמוק.

הפסוריאזיס: מחלה דלקתית עם רגישות יתר לסטרס

סטרס ולחץ נפשי הם טריגרים מוכרים, צילום: מידג'רני

פסוריאזיס היא מחלת עור דלקתית כרונית שאינה מדבקת, הנגרמת מכשל במערכת החיסון, המוביל לתחלופה מהירה מדי של תאי עור. התוצאה: נגעים אדומים, יבשים ומגרדים עם קשקשת כסופה.

לצד נטייה גנטית וגורמים סביבתיים, סטרס ולחץ נפשי הם טריגרים מוכרים וחזקים לפסוריאזיס. ההשפעה היא דו-כיוונית, והיא הפכה למעגל קסמים אכזרי על רקע המציאות המתוחה. מחד, הלחץ הנפשי המצטבר - הפוסט-טראומה, החרדה מפני איום מתמשך ותחושת חוסר הוודאות, גורם לשינויים פיזיולוגיים. הגוף משחרר הורמוני סטרס שמשפיעים על מערכת החיסון ומעוררים תגובה דלקתית. אצל אנשים עם נטייה לפסוריאזיס, התגובה הזו מיתרגמת באופן ישיר להופעת המחלה או להחמרה של הנגעים.

מאידך, הנגעים הבולטים והגרד המתמיד של הפסוריאזיס מצידם, גורמים למצוקה רגשית קשה, בושה, דימוי עצמי נמוך וחרדה חברתית, שמחמירים את הסטרס ובכך יוצרים לופ שמאיץ את התפרצות המחלה.

ההשלכות של "חרבות ברזל" על עורם של ישראלים

עומס נפשי יוצא דופן בציבור, צילום: מידג'רני

הנתונים העגומים על עלייה של מאות אחוזים בפניות לסיוע נפשי מאז פרוץ המלחמה ושיעור גבוה של חרדה ו-PTSD, מצביעים על עומס נפשי יוצא דופן בציבור. עומס זה לא נשאר רק בגוף הנפשי, אלא מחלחל אל הגוף הפיזי, ובמיוחד לאיבר הגדול ביותר שלנו - העור.

הדרך לשבירת מעגל הקסמים: טיפול משולב

ביום המודעות הזה, המסר חייב להיות ברור: הטיפול במחלה חייב להיות הוליסטי ולשלב את בריאות הגוף והנפש כאחד.

התאמת טיפול עורי מתקדם (משחות, פוטותרפיה או תרופות ביולוגיות ואימונולוגיות חדשות במקרים קשים), במטרה להפחית את הנגעים במהירות האפשרית ולשבור את המעגל השלילי.

ד"ר גיא שלום, צילום: אלבום פרטי

יחד איתו יש חשיבות מכרעת לשילוב של טיפולים רגשיים בקרב הציבור שיכולים לסייע בניהול החרדה והדיכאון המקושרים למחלה ולסטרס החיצוני. אימוץ הרגלי חיים מפחיתי מתח כגון פעילות גופנית סדירה, תרגילי נשימה ומיינדפולנס.

הפסוריאזיס מלמדת אותנו שיעור חשוב: אנחנו לא יכולים להפריד בין מה שאנו חווים נפשית לבין מה שמתרחש בגופנו. בייחוד לאחר שנתיים של מתח כה רב, הגיע הזמן להעניק לעצמנו, ולעור שלנו, את הטיפול המשולב והמקיף שאנו זקוקים לו.

ד"ר גיא שלום הוא מומחה לרפואת עור, מנהל שרותי רפואת עור אונליין בחברת פמי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר