יובש, ריח רע ונזק לשיניים: הצד הפחות נוצץ של אוזמפיק

האם ירידה במשקל באה על חשבון חיוך בריא? • יותר ויותר מטופלים מדווחים על תופעות פה לא נעימות - החל מיובש ועד שחיקת שיניים בעקבות תרופות ההרזיה • מה אפשר לעשות בנושא?

מתגלה זווית פחות זוהרת של השימוש. צילום: Marina Demeshko, שאטרסטוק

בזמן שתרופות ההרזיה אוזמפיק וויגובי (Wegovy) כובשות את העולם בזכות היכולת המרשימה שלהן להפחית במשקל ולשלוט ברמות הסוכר, מתגלה זווית פחות זוהרת של השימוש בהן: פגיעה ממשית בבריאות הפה. רופאי שיניים מדווחים על עלייה במקרים של יובש קיצוני בפה, ריח רע, שחיקת שיניים וגם דלקות חניכיים בקרב מטופלים שנוטלים את התרופות הפופולריות.

מומלץ לעדכן את רופא השיניים על נטילת התרופה , צילום: istockphoto

יובש, חומציות וריח לא נעים

אחת התופעות הכי נפוצות היא יובש בפה - מצב שבו יש פחות רוק. וזה לא רק לא נעים: הרוק שומר על הפה נקי, מאזן את החומציות, עוזר למנוע עששת ודלקות. כשהוא חסר - הפה נהיה פגיע יותר.

אל זה מצטרפת תופעה שמטופלים מכנים "נשימת אוזמפיק" - ריח חזק, לפעמים חמוץ או מתכתי, שנובע כנראה מהאטה בעיכול, הקאות או מצב של קטוזיס (כשהגוף שורף שומן במקום סוכר).

אין פתרונות קסם, צילום: GettyImages

ומה עם השיניים?

הקאות חוזרות, שגם הן לפעמים תופעת לוואי, מביאות חומצה ישירות לשיניים - וזה עלול לשחוק את האמייל, לגרום לרגישות ולפגוע במראה. גם דלקות חניכיים ושינויים בטעם הם לא נדירים.

מה עושים?

רופאים ממליצים על כמה צעדים פשוטים אך חשובים למניעת הנזקים: שתייה מרובה של מים, שימוש במסטיקים ללא סוכר להגברת ייצור הרוק, הקפדה על צחצוח ושימוש בחוט דנטלי, והמתנה של לפחות חצי שעה לאחר הקאה לפני צחצוח שיניים. בנוסף, מומלץ לעדכן את רופא השיניים על נטילת התרופה ולבצע מעקב קבוע.

הקפידו לשתות הרבה מים, צילום: GettyImages

אוזמפיק וויגובי הן ללא ספק פריצת דרך רפואית - אך גם תזכורת לכך שאין פתרונות קסם. לצד היתרונות, חשוב להכיר את ההשפעות הפחות מדוברות שלהן, ולדאוג שהחיוך הבריא לא ייעלם בדרך למשקל הרצוי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר