מפחיתות סיכון לסרטן? התגלית המדהימה על זריקות ההרזיה

מחקר רחב בארה"ב מגלה קשר בין שימוש בזריקות כמו "אוזמפיק" ו"ויגובי" לירידה בסיכון ל־14 סוגי סרטן הקשורים להשמנה • ההשפעה בולטת במיוחד אצל נשים ובסוגים כמו סרטן המעי הגס והחלחולת

קופסאות אוזמפיק ותרופות הרזיה. צילום: רויטרס

מחקר אמריקני רחב היקף מצא כי שימוש בתרופות ההרזיה הפופולריות – בהן "אוזמפיק", "ויגובי" ו"מאונג'רו" – עשוי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן, במיוחד בקרב נשים.

המחקר, שהוצג בכנס האונקולוגים הגדול בעולם (ASCO) המתקיים בימים אלו בשיקגו, כלל 170,030 חולים בארה"ב הסובלים מהשמנה וסוכרת. מחצית מהמשתתפים טופלו בתרופות ממשפחת GLP-1 – בהן זריקות ההרזיה – והמחצית השנייה בתרופות ותיקות יותר לטיפול בסוכרת ממשפחת האינקרטינים (כמו "ג'נוביה", "גלבוס" ו"אונגלייזה").

זריקות הרזיה לירידה במשקל, צילום: istockphoto

במהלך תקופת מעקב של כמעט ארבע שנים, נמצא כי מטופלים שקיבלו את זריקות ההרזיה היו בסיכון נמוך ב־7% לפתח סרטן הקשור להשמנה, לעומת אלו שטופלו בתרופות הוותיקות. בנוסף, נמצא כי הסיכון למוות מכל סיבה היה נמוך ב־8% בקרב המשתמשים בתרופות ה־GLP-1.

מפחיתות סיכון לסרטן? התגלית המדהימה על זריקות ההרזיה // רויטרס

ההשפעה הבולטת ביותר נרשמה בשני סוגים של סרטן: ירידה של 16% בסיכון לסרטן המעי הגס ו־28% בסרטן החלחולת. בקרב נשים, הסיכון לחלות בסרטן הקשור להשמנה ירד ב־8%, והסיכון למוות מכל סיבה ירד ב־20%. בקרב גברים, לא נמצא הבדל סטטיסטי מובהק בין קבוצות הטיפול.

במהלך המחקר אובחנו 2,501 מקרים חדשים של סרטן הקשור להשמנה בקבוצת המשתמשים בתרופות ההרזיה, לעומת 2,761 מקרים בקבוצת הביקורת. כלל המשתתפים היו בני 57 בממוצע, עם מדד מסת גוף (BMI) מעל 30, ומחציתם נשים.

טיפול כימותרפי לסרטן (להמחשה), צילום: iStockphoto

השמנה ידועה כגורם סיכון ל־14 סוגי סרטן, בהם סרטן השד לאחר גיל המעבר, המעי הגס, החלחולת, הכליות, רירית הרחם והכבד.

"השמנה היא גורם סיכון משמעותי לסרטן, אך עד כה לא הייתה אף תרופה שהוכחה כמפחיתה את הסיכון הזה", מסביר ד"ר לוקאס מברומטיס, החוקר הראשי מהמרכז הרפואי גרוסמן של אוניברסיטת ניו יורק. לדבריו, המחקר מצביע על כך שתרופות ה־GLP-1 עשויות להפחית את הסיכון לסרטן באופן מתון – במיוחד במעי הגס ובחלחולת – ואף להפחית תמותה מכל סיבה.

תרופת ההרזיה מונג'ארו, צילום: חופשי

עם זאת, החוקרים מדגישים כי יש צורך במחקרים נוספים כדי לבסס את הממצאים ולהוכיח קשר סיבתי ברור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר