מ"הלוטוס הלבן" ועד הקרדשיאנס: איך החלבון הפך לטרנד הלוהט?

קו החטיפים של קלואי קרדשיאן והוספת חלבון למוצרים לא קשורים מסמנים טרנד חדש, הכולל אובססיה מוגזמת לחלבון

פטריק שוורצנגר והבלנדר. צילום: צילום מסך

קו חטיפים חדש של קלואי קרדשיאן בשם Khloud כולל פופקורן מועשר בחלבון, וזאק אפרון מככב בפרסומת לדייסת חלבון – אלה מרמזים שהפרוטאין שיק (או: "שיק החלבון") כבר כאן. מגזין ווג הגדיר את התופעה כתשובה הבריאה, אך לא פחות קיצונית ל"הירואין שיק" של שנות התשעים.

לפי BBC News, יצרני מזון מוסיפים חלבון גם למוצרים בלתי צפויים לחלוטין – עדות לביקוש הגובר ולתפיסתו כמרכיב תזונה מהותי.

קלואי קרדשיאן, צילום: מתוך אינסטגרם

בסדרה "הלוטוס הלבן", מגלם פטריק שוורצנגר את סאקסון רטליף – דמות אובססיבית לאימונים ולתוספי חלבון. השחקן הוא בנו של ארנולד שוורצנגר, שחקן ואלוף העולם לשעבר בפיתוח גוף, וכעת הסדרה משקפת את תשוקת התרבות העכשווית למזון "בריא", אורגני ועשיר בחלבון.

הפוקוס על חלבון חוצה מגזרים: לא רק אתלטים ומאמני כושר, אלא גם צעירים השואפים לבניית שריר ונשים צעירות, במיוחד מדור ה-Z, המוטרדות מרמות ברזל נמוכות. הדימוי החדש לא מבטל את האובססיה לרזון. לפי ווג הצרפתי, הדוגמנים והכוכבות היום רזים מתמיד – ביטוי לנוכחות הגוברת של הגוף עצמו כמרכז תשומת הלב התרבותית.

גם טיקטוק תורם למגמה. סרטונים של "מה אני אוכלת ביום" ואתגר "100 גרם חלבון ביום" הפכו לפופולריים. דור ה-Z עזב את טרנד ה-Avocado Toast ו"ארוחת הערב הדיאטטית", והפך את החלבון לפולחן חדש.

פטריק שוורצנגר ב"הלוטוס הלבן", צילום: יח"צ

התזונאית הוליסטית קייטלין בדפורד מסבירה ש"צריכת חלבון מספקת חיונית לתפקוד תקין של כל מערכות הגוף", אך מזהירה: "עודף חלבון ללא איזון תזונתי עלול לגרום להתייבשות, עצירות, ריח רע מהפה ועומס על הכליות." לדבריה, יש לצרוך חלבון איכותי בהתאמה אישית".

גם מאמן הכושר אית'ן סמית' מצטרף לאזהרה: "אין צורך בחטיפי החלבון והמשקאות הממותגים. אפשר לקבל את כל מה שצריך מירקות ובשר רזה". למרות הספקות, מגמת השוק ברורה: לפי סוכנות המודיעין העסקי מינטל, ברבעון הראשון של 2025, 8.3 אחוזים מהמוצרים החדשים ששווקו בעולם הוגדרו כמכילי חלבון – עלייה חדה מ־6.1 אחוזים ב-2024 ו־4.6 אחוזים ב-2023.

עם זאת, רבים מהמוצרים הם "מלכודת שיווקית", מזהיר המומחה פול מורגן: "מוצרים אלה לרוב אולטרה-מעובדים וכוללים גם כמויות סוכר ופחמימות מיותרות". לפי מדענים, מזון אולטרה-מעובד נקשר ליותר מ-30 מחלות שונות – ממחלות לב ועד חרדה.

ווג הצרפתי מוסיף שמגמת הפרוטאין שיק מגיעה בתוך הקשר חדש – התפשטות השימוש בתרופות לירידה במשקל כמו אוזמפיק, שהפכו את אידאל הגוף המודרני לרזה מתמיד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר