תקופת חגי תשרי מביאה איתה שולחנות עמוסים, מפגשים משפחתיים, ימים ארוכים מחוץ לשגרה והרבה ציפיות. לצד רגעים של שמחה והתחדשות, מדובר גם בתקופה שמאתגרת אותנו - מבחינה רגשית, גופנית ותזונתית. בדיוק בגלל זה פנינו למומחים של מכבי שירותי בריאות כדי להבין מה אפשר לעשות כדי לשמור על איזון.
כשהרגשות מתערבבים עם החגיגות
מעבר לאוכל ולמפגשים, החגים נוגעים בנפש. הקרבה המשפחתית יכולה לעורר שמחה, אך לעיתים גם מתח, חרדה ובדידות, במיוחד בתקופה טעונה כמו זו שאנו חיים בה. על כך מסבירה שרון פלגי, הפסיכולוגית הראשית של מכבי שירותי בריאות:
"תחילת השנה העברית רצופה בחגים - ראש השנה, יום כיפור וסוכות היא תקופה שמסמלת התחלות חדשות ושמחה, אך גם עלולה להכביד. השנה נוספת שכבה כואבת במיוחד וכמעט שנתיים למלחמה. חגי תשרי מזכירים לרבים את מה שנלקח".
פלגי מדגישה שהדרך להתמודד מתחילה בהכרה: לדעת שהתחושות טבעיות ושכיחות, לשתף אחרים, ולעצב את החג כך שיתאים גם לצרכים האישיים שלנו.
לשמור על שגרה גם כשהכול משתנה
ימי החג מביאים איתם בלבול בשעות השינה, ארוחות כבדות ותחושת "מרוץ אחר הזמן". דווקא כאן לשגרה יש כוח מאזֵן. ד"ר ענבל קדמן, מומחית ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות, מסבירה:
- הקפידו על שעות קבועות לשינה וארוחות - "זה מעניק לילדים תחושת יציבות ומונע עומס אצל ההורים".
- תכננו מראש - "חלוקת משימות והכנות מוקדמות מקטינות לחץ ברגע האחרון".
- קחו לעצמכם זמן אישי - "פעילות גופנית קצרה, הליכה או תרגילי נשימה יומיים מאזנים את הגוף והנפש ומאפשרים להיטען מחדש".
במילים אחרות - קצת סדר בתוך אי-הסדר עושה הבדל גדול.
בין הקינוחים לסלטים: איך אוכלים נכון
אחד הסמלים הבולטים של החגים הוא השולחן העמוס, ולעיתים התחושה היא שקשה לעצור. איילת בירן, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, נותנת כמה טיפים פשוטים שיכולים לשנות הכול:
- ארוחה קלה לפני הסעודה - "יוגורט או ביצה קשה עם ירק ימנעו אכילת יתר בארוחה המרכזית".
- בחרו בחכמה - שליש ירקות, שליש חלבון ושליש פחמימה.
- שתו מים - והרבה גם בתחילת הארוחה.
- הקשיבו לגוף - עצרו כשאתם שבעים, גם אם יש עוד פיתויים.
- שלבו פעילות גופנית - "הליכה אחרי הארוחה, ריקוד עם המשפחה או משחק עם הילדים יעזרו בעיכול וישמרו על משקל יציב".
כך אפשר ליהנות מהמטעמים בלי להרגיש שהחג הפך לעונש על הגוף.
לסיכום: איזון קטן, השפעה גדולה
החגים הם לא רק שמחה ואוכל, הם גם מבחן של איזון פנימי. אם נקשיב לעצמנו, נבנה שגרה פשוטה ונעשה בחירות מודעות סביב השולחן, נגלה שאפשר ליהנות גם מהמתוק וגם מהשלווה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
