62% מהישראלים: "לישראל מחויבות לעזור ליהודי העולם"

לפי נתוני מדד התפוצות, 37% מהישראלים מרגישים אחריות אישית כלפי יהודים שבחרו לא לעלות ארצה • שר התפוצות שי: "על המדינה להתחשב ברצונות שלהם"

עולים מארה"ב // צילום: יוסי זליגר

62% מהישראלים מסכימים כי למדינת ישראל יש מחויבות מוסרית לעזור ליהודים בעולם, הסובלים מבעיות כלכליות או מאסונות טבע. לעומת זאת, רק 37% מהישראלים מרגישים תחושת אחריות אישית כלפי יהודי התפוצות שבחרו לא לעלות לישראל - כך עולה מנתוני מדד התפוצות לשנת 2022, המתפרסמים היום.

נתוני המדד חושפים תמונת מצב מורכבת, ובעיקר מחדדים את הצורך בתמיכת מדינת ישראל בקשר, בחיבור ובדאגה ליהדות התפוצות. זאת, בצל שורת אירועים קשים שפקדו במהלך השנה האחרונה את היהודים בכל העולם, ובכללם גם המלחמה באוקראינה, שפגעה גם בקהילה היהודית במדינה. השנה החולפת ידעה אירועים אנטישמיים רבים, שהתגברו בארה"ב, באירופה ובמדינות רבות אחרות.

עולים הגיעו לישראל במטוס של ד"ר מרים אדלסון // צילום: משה בן שמחון

מעניין לציין ש־49% מהישראלים סבורים שהחברה הישראלית צריכה להתחשב בדעתם ובאינטרסים של יהודי התפוצות בשאלות של דת ומדינה. נוסף על כך, 57% גורסים שישראל צריכה להתחשב באינטרסים של קהילות יהודיות בתפוצות, כשהיא מקבלת החלטות בנושאים של מדיניות חוץ וביטחון, שיכולות להשפיע על מעמדם ועל מצבם של היהודים בחו"ל.

85% מהמשיבים סבורים שישראל צריכה לפעול במידה רבה בנושא מיגור השיח האנטישמי והשיח האנטי־ישראלי ברשתות החברתיות. נוסף על כך, 73% מהמשיבים מצהירים כי העובדה שהם יהודים מאוד משמעותית עבורם. מדובר בירידה מובהקת של כ־4% לעומת המדידה הקודמת (שעיקרה בקרב אלו המגדירים עצמם מסורתיים וחילונים, ד"ל).

היו"ר הרצוג בקבלת פנים לעולים מצרפת, צילום: זוג

נשיא המדינה, יצחק הרצוג: "בשנים האחרונות, אנו עדים לדיון ער על טיב הקשר בין יהודי העולם ליהודי ישראל ולמדינת ישראל, ובין יהודי העולם - לבין עצמם. בעולם שבו כל אחד יכול לנטוש את זהותו ולהיות אזרח העולם, ובתרבות המדגישה את ייחודיות היחיד על חשבון החברה, המשפחה והעם - יהודים רבים שואלים את עצמם מהי משמעות קיומי כיהודי".

שר התפוצות נחמן שי: "החלטות רבות שממשלת ישראל מקבלת משפיעות על חיי שמונה מיליון יהודים המתגוררים מחוץ לישראל. עלינו להתחשב גם באינטרסים וברצונות שלהם". "מדד התפוצות" משקף את הלך הרוח בחברה הישראלית בנושאי זהות יהודית והתבוללות, ערבות יהודית הדדית, טיב הקשר והחיבור בין ישראל ליהדות התפוצות, ואת רמת הידע של הישראלים על יהדות התפוצות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר