מה מותר? ארוחת בוקר במלון. צילום: צביה בלום

מה מותר ומה אסור לאכול בחו"ל? שמירת כשרות בחופשה - המדריך המלא

האם מוצרים שידועים ככשרים בכל העולם צריכים כשרות? • מה עושים עם דגים, קפה, ביצים, ירקות ופירות? • ואיך מכשירים כיריים, תנור, מדיח וכלים? • מיוחד ל"ישראל היום": הרב אייל משה, רב מערך כשרות צהר, עושה סדר ועונה על שאלות רלוונטיות לשומרי הכשרות שנופשים בעולם

[object Object]

לא מעט ישראלים ומטיילים בעולם, שומרי כשרות מבית או לא, תוהים לא פעם - מה מותר ומה אסור לאכול בחו"ל וכיצד יש לנהוג עם כלי אכילה, מוצרי בישול וכו'?

מיוחד ל"ישראל היום": הרב אייל משה, רב מערך כשרות צהר, עושה סדר ועונה על שאלות רבות ורלוונטיות ללא מעט משומרי הכשרות שנופשים בעולם.

מסעדות

האם מותר לאכול במסעדה טבעונית בלי תעודה בחו"ל גם דברים מבושלים והאם יש חשש מחומץ במוצרים?

תלוי בתפריט. במסעדה טבעונית ללא כשרות, יש מספר אתגרים שצריך להתייחס אליהם: חדש, סתם יינם, תוספים, בישולי גויים, בישול ואכילה בכלים שבלעו איסור וחרקים.

חדש: בארצות צפון אירופה מצויה זריעת אביב ולכן עלול להימצא בשווקים דגן באיסור חדש. כדי להתגבר על בעיה זו ניתן לבדוק את תאריך אריזת המוצר. אם הוא נארז עד חודש ספטמבר - מסתבר שגדל לפני חג הפסח ולכן אפשר להקל. ואם הוא נארז לאחר חודש ספטמבר עדיף להימנע מלצרוך אותו עד לאחר הפסח הקרוב. יחד עם זאת יש מקלים באיסור חדש בחו"ל ולא מנסים לברר את המציאות, והנמצא במקום שקשה להשיג דגן אחר רשאי להקל כמנהג בני חו"ל.

סתם יינם: מאכלים, תבשילים ורטבים המכילים יין או חומץ בן יין אסורים באכילה מדברי חכמים. לכן צריך לברר אם הם קיימים בתבשילים וברטבים שמהם הכינו את המאכלים. וכך גם לגבי תבלינים: צריך לוודא שהמנה המוגשת מכילה רכיבים טבעיים בלבד (מלח, סוכר ותבלינים רגילים אינם צריכים כשרות בחו"ל), וללא רטבים שיש בהם יין או חומץ בן יין או רכיבים שאינם כשרים.

יין, צילום: גטי אימג'ס

בישולי גויים: אם רוצים לאכול דברים שאינם נאכלים כמות שהם חיים - צריך להדליק את האש (לכתחילה לא מקובל לסמוך על ההיתרים כ'עסק'/'שכיר' וכד').

מאכלים שנאכלים גם כמות שהם חיים (כך שאין בהם איסור בישולי גויים - כפירות וירקות) ומתובלים רק בתבלינים טבעיים (וללא רכיבים מן החי בתוספי המזון) - מותרים באכילה.

כלים: למרות שבכלי המסעדה הטבעונית בושלו גם מאכלים שאינם נאכלים חיים ואולי גם חומץ בן יין וכדומה, הם אינם אוסרים את המאכלים, בגלל שיש אומרים שכלי מתכות אינם בולעים טעמים וטעם האיסור לא יורגש. ואין זה נחשב כביטול איסור או שימוש בכלי לא כשר בגלל שהגוי מכין את האוכל עבור כלל הסועדים - ולכן מותר ליהודי לצרוך את המאכלים (עי' שו"ע יו"ד קח, א-ג; באה"ג, באה"ט, דרכ"ת שם).

בנוסף לכך יש מחלוקת אם טעם בישולי גויים אוסר את הכלים. וגם לדעה המחמירה, זה נוגע ליהודי שמבשל בכלי של גוי,  ולא כשגוי עושה זאת במסעדה כנ"ל.

אם אני במלון ואוכל/ת משם רק ירקות ופירות, האם מותר לי להשתמש בצלחות המלון שלא עברו טבילה?

גם אם הבעלים יהודי, רבים נוהגים להקל בגלל שהכלים נועדו למסחר. בחו"ל בדרך כלל הבעלים גוי - ולכן מותר, אבל קיימת בעיה אחרת שהיא כשרות הכלים ממאכלים אסורות. לכן, אם המאכלים קרים מותר, בגלל שמאכל קר לא בולע טעמים מהכלי. לגבי מאכלים חמים - אם אפשר, כדאי לאכול בכלים חד פעמיים או בכלי זכוכית או פורצלן.

חרקים: לגבי ברירת אורז ניפוי קמח - הדין תלוי אם המאכל מוחזק כנגוע בחרקים או לא. באירופה בד"כ האורז, הקמח ורוב ירקות העלים אינם בחזקת נגועים - למעט מאכלים ככרובית, ברוקולי וארטישוק וכדו' שייתכן שהם מוחזקים כנגועים. מי שרוצה לאכול גם מהם יכול לסמוך על הדעות המקלות הסוברות שהחרק בטל בתבשיל ואינו מורגש באכילה וייתכן שבמקום הספציפי אינו מוחזק כנגוע.

חימום מנה במטוס

התנור עצמו אינו כשר ולכן יש לוודא שהמנה עטופה היטב. בדרך כלל הסועד הוא זה שפותח את העטיפה הראשונה, ואז מוודא שהעטיפה השניה אכן הרמטית.

מאכלים

מוצרים שידועים ככשרים בכל מקום - כמו קוקה קולה - צריכים כשרות?

צריכים.

האם עדיף ביצים לבנות על חומות כי בחומות יש יותר סיכוי למצוא דם?

בביצים חומות יש יותר דם אבל גם הן מותרות בגלל שמדובר במיעוט ובדרך כלל הן לא הופרו ע"י זכר.

האם עטיפת דג בנייר כסף באמת מאפשרת לאכול אותו בצורה כזו במסעדה בחו"ל?

באופן ארעי מותר להשתמש בכלי שבלוע בו טעם איסור אם נזהרים שלא ייכנסו טעמים למאכל, ונראה שלדג העטוף היטב בנייר כסף לא ייכנסו טעמי איסור שספק אם אכן קיימים. מכל מקום מצד בישולי גויים - צריך שהיהודי ידליק את התנור או יכניס את הדג לתוכו.

דג בנייר כסף, צילום: נוצר באמצעות ChatGPT

קפה רגיל שיוצא ממכונת קפה בבתי מלון/מסעדות - האם מותר בכל מקום?

כן. קפה שחור ללא טעמים (למקפידים על חלב ישראל - ללא חלב או תערובות של אבקות חלב).

אלכוהול

ניתן לצרוך ללא השגחה משקאות אלכוהוליים העשויים מחומר גלם אחד בתוספת מים, ושמקור האלכוהול אינו מענבים או יין - ללא תוספת טעמים או דגן.

הכשרת מטבח

מהו הכלל המרכזי שצריך להכיר כשמכשירים מטבח?

העיקרון המרכזי שצריך להנחות את הכשרת הכלים והמשטחים במטבח הוא "כבלעו כן פולטו". כלומר, הדרך שבה הכלי בלע את טעם האיסור - בין אם זה דרך חום ישיר, מים רותחים או שימוש בתנור - היא גם הדרך שבה ניתן להכשיר אותו. לכן, חשוב להתאים את שיטת ההכשרה לאופן שבו השתמשו בכלי קודם לכן.

איך מכשירים כיור ושיש במטבח בחו"ל?

בתחילה יש לנקות היטב את הכיור והשיש באמצעות מים וסבון. לאחר מכן מייבשים את המשטחים לחלוטין, כדי שמים רותחים לא יתקררו עליהם. כשהמים מבעבעים בקומקום, שופכים אותם על הכיור והשיש בשלבים - קודם על תחתית הכיור, אחר כך על הדפנות ורק לבסוף על השיש, כדי שכל חלק יקבל מים רותחים כשהוא יבש.

אם יש קיטורית איכותית ניתן להשתמש בה במקום עירוי מים רותחים, והיא נחשבת תקינה לצורך הכשרה. במקרה של שיש רגיש שלא עומד בטמפרטורות גבוהות, ניתן להסתפק בניקוי יסודי בלבד ולהקפיד שלא להניח עליו אוכל חם ישירות, בהתאם להנחיות של פניני הלכה.

מה יש לעשות כדי להכשיר כיריים רגילות?

יש לנקות היטב את הכיריים, כולל החצובות והסביבה שלהן. את החצובות שנמצאות במגע ישיר עם תחתית הסיר יש ללהט בליבון קל או לחלופין להגעיל באמצעות מים רותחים. את שאר חלקי החצובות, שאינם באים במגע ישיר עם הסירים, מספיק רק לנקות היטב. בנוסף, יש להפעיל את הלהבות למשך כרבע שעה כדי שהחום יכשיר את המשטח.

כיריים, צילום: גטי אימג'ס

כיצד מכשירים כיריים חשמליות, קרמיות ואינדוקציה?

בכיריים חשמליות או קרמיות יש לנקות את המשטח ולאחר מכן להפעיל על חום גבוה למשך 15 דקות. במקרה של כיריים אינדוקציה - יש לנקות היטב, לשפוך מים רותחים על המשטח ולאחר מכן להניח סירים על הכיריים, כך שהחום מהסיר יעבור למשטח עצמו ויבצע את ההכשרה.

איך מכשירים סירים וסכו"ם?

השלב הראשון הוא לנקות את הכלים היטב. לאחר מכן מרתיחים את הסיר הכי גדול שיש בבית, מוסיפים מעט סבון לתוך המים הרותחים, וכשהמים מבעבעים מכניסים לתוכו כל סיר או כלי למשך כשתי שניות. אם מדובר בכלי גדול, ניתן לטבול בכל פעם חצי ממנו בנפרד.

כיצד מכשירים תנור?

יש להתחיל בניקוי יסודי של התנור מכל שאריות אוכל או לכלוך. לאחר מכן מפעילים את התנור על חום מקסימלי למשך חצי שעה. את התבניות רצוי להחליף בחד פעמיות, אך כאשר אין אפשרות - ואם התבנית לא שימשה ב-24 השעות האחרונות למאכלים אסורים - ניתן להכשיר אותה על ידי הפעלת התנור על החום הגבוה ביותר במשך חצי שעה.

יש פוסקים הסבורים שניתן להכשיר כלי לפי רמת החום שבה השתמשו בו בעבר, ויש אף דעות הסוברות שכלי מתכת כיום אינם בולעים כלל, ולכן במקרים שאין תחליף ניתן לסמוך על דעות מקלות אם הכלי אינו בן יומו.

כיצד מכשירים מיקרוגל?

ההכשרה מתחילה בניקוי יסודי של שאריות אוכל מתוך המיקרוגל. לאחר מכן יש להגעיל את הצלחת הפנימית. לאחר מכן מכניסים לתוך המיקרוגל קערה עם מים וסבון, ומחממים עד שהמים גולשים - כך האדים ממלאים את חלל המיקרוגל ומבצעים את ההכשרה.

אילו כלים לא ניתנים להכשרה כלל?

ישנם כלים שלא ניתן להכשירם - כמו טוסטר וכלי חרס. בשל אופן הספיגה שלהם, גם אם ינוקו או יחוממו - אי אפשר להכשיר אותם לשימוש מחודש במטבח כשר.

כיצד מכשירים מדיח כלים?

בתחילה יש לנקות את המסננת היטב. לאחר מכן מפעילים את המדיח על התוכנית החמה ביותר שלו - פעולה זו מספיקה כדי להכשיר את המדיח לשימוש.

כיצד מכשירים מקרר, שולחן וארונות?

השלב היחיד הנדרש הוא ניקוי יסודי. מים וסבון מספיקים בהחלט, ואין צורך בשום פעולה של חימום או עירוי מים רותחים.

ניקוי משטחי מטבח, צילום: גטי אימג'ס

כיצד מכשירים מנגל לשימוש חוזר?

יש לחמם את רשת המנגל באש ישירה באופן שהלהבות יגיעו לכל חלקי הרשת. אין צורך לנקות את הרשת מראש, מכיוון שהאש שורפת את כל שאריות האוכל שנותרו עליה.

מה מותר לעשות בשעת הדחק כאשר אין כלים כשרים או שאי אפשר להכשיר את הקיימים?

בשעת הדחק ניתן להשתמש באופן זמני בכלים בשריים נקיים לאכילת מאכלים חלביים קרים או להפך, למעט כלי חרס. כמו כן, מותר להשתמש בכלים טרפים נקיים לאכילת מאכלים קרים, יבשים או נוזליים - כמו צלחות לסלט, כוסות לשתייה קרה, כפיות ליוגורט או קערות לחלב עם דגנים - כל עוד הם נקיים ואין בהם מגע עם חום.

מה הדין בנוגע לכלי זכוכית?

ישנם פוסקים רבים הסבורים שכלי זכוכית אינם צריכים כלל הכשרה בהגעלה, אלא די בניקוי יסודי בלבד. למרות שיש שהחמירו, במקרים בהם אין אפשרות להשיג כלים חלופיים, ניתן לסמוך על הדעות המתירות ולשימוש בכלי זכוכית של גויים, כל עוד הם נקיים - גם לצורך אפייה בתבניות פיירקס וגם לשימוש בחום.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...