"כדאי להיזהר מאוד מהחיסון": אושרת קוטלר ממשיכה להפיץ פייק ניוז

מגישת החדשות לשעבר פרסמה פוסט שמצטט בצורה מעוותת ומגמתית מחקר על דעיכת ההגנה מהחיסון • קוטלר בחרה להתעלם מכך שהנתונים הללו הם בדיוק הסיבה שבגינה הוחלט על מתן מנה שלישית נגד הנגיף, ובמקום זאת רמזה שהחיסון מגביר את התחלואה בישראל

אושרת קוטלר, צילום: צילום מסך

מגישת החדשות לשעבר אשרת קוטלר פרסמה היום (רביעי) פוסט בפייסבוק, שהפך ויראלי, ובו היא קוראת לחיסון נגד קורונה "חיסון בעייתי שכדאי להיזהר ממנו מאוד". קוטלר, שפרסמה בצורה מעוותת ומגמתית נתונים ממחקר של קופת חולים מכבי, גם קוראת "לחשב מייד מסלול מחדש" בנוגע לחיסונים, ו"לרדת מהעץ הגבוה" שעליו טיפסו המנהיגים, לדבריה.

קוטלר מצטטת מחקר המצביע על דעיכה מהירה יותר של עמידות המערכת החיסונית לנגיף הקורונה אצל מחוסנים מאשר אצל מחלימים מהמחלה ואצל מחלימים שהתחסנו במנה אחרת (האחרונים הם אלה שאצלם ירידת העמידות היא הקטנה ביותר).

הנתונים שפרסמה קוטלר מופיעים במחקר, אך היא מתעלמת, או מציינת בחטף, כי אלה בדיוק השיקולים שהובילו למבצע החיסונים במנה השלישית. עוד היא "שוכחת" לציין כי חתירה למדיניות חסינות עדר, שבמסגרתה יידבקו כולם בנגיף, תוביל לעשרות אלפי מתים ולמאות אלפי ישראלים לכל הפחות שיסבלו מהשפעות לטווח ארוך של המחלה.

המחקר, שבוצע על ידי חוקרים ישראלים העובדים בקופת החולים "מכבי", בחן את דעיכת עמידות המערכת החיסונית של שלוש קבוצות – מחוסנים בשתי מנות, מחלימים ומחלימים שחוסנו במנה אחת. לעומת זאת, הוא לא בחן מחוסנים במנה שלישית. על פי המחקר, אכן המחוסנים במנה שנייה חוו ירידה תלולה יותר ביעילות החיסון אל מול נגיף הדלתא, דבר שכאמור היה ידוע – והוביל לקריאה לציבור להתחסן במנה שלישית.

לעומת זאת, קוטלר לא ציינה את ההשפעה הדרמטית של החיסון במניעת הידבקות, תחלואה קשה ומוות בטרם דעכה ההגנה שמעניקה המנה השנייה, וכאמור גם פסחה על הפרט הקריטי שהמנה השלישית מחדשת את רמת ההגנה הזו – הגנה שלא מחוסנים אינם נהנים ממנה.

בסיום הפוסט כתבה כי מסקנתה היא ש"אם איננו שייכים לאוכלוסיית הסיכון, כדאי להיזהר מאוד מהחיסון הבעייתי הזה". עם זאת, מסקנה זו בוודאי לא עולה מהמחקר, שלא מתייחס ל"סכנות" מהחיסון, ולא מתייחס לכך שחיסון שלישי משיב למחוסנים את העמידות שמגינה מהמחלה. קוטלר גם לא מציינת את העובדה שרבים מאוד מהחולים האחרונים, רבים מהם לא בקבוצת הסיכון, לא היו מחוסנים ועדיין נשקפת להם סכנת חיים ממשית – שכנראה ולא הייתה נשקפת להם לו היו מתחסנים בשלוש מנות.

היסטוריה של הכחשות

בפוסט טוענת קוטלר כי היא "לא מתנגדת חיסונים ולא סבורה שהקורונה היא שקר", אך התבטאויות רבות שלה מהתקופה האחרונה מטילות את האמירה הזו בספק. בראיון שהעניקה ל-103FM בחודש יולי האחרון היא אמרה שהיא "מצטערת שהתחסנה", וטענה כי היא פיתחה תופעות לוואי לחיסון. "זה עלה לי בבריאות", אמרה קוטלר בתוכנית והוסיפה, "אחר כך זה היה נורא. פניתי לקרדיולוג. חשבתי שאני בהתקף חרדה, אבל לא. זה היה בלתי נסבל. לחץ דם מאוד גבוה, כפליים מהנורמלי שלי. זה קורה גם אחרי המנה הראשונה, אבל התופעה הייתה מחרידה כי דפיקות הלב היו באוזניים, בגוף, בכל מקום. הלכתי לבדיקות, הפרעות בקצב, שינויים בבלוטת התריס", אך הוסיפה כי היא "נטלה ויטמינים שהעבירו את התסמינים הללו".

בפוסט שפרסמה בפייסבוק, גם הוא בחודש יולי, היא האשימה את ראש הממשלה נפתלי בנט ב"הסתה נגד הלא מחוסנים", ושוב טענה שהחיסון פגע בבריאותה. לבסוף השוותה אשת החדשות לשעבר את הקורונה לשפעת, וטענה כי התקשורת מנפחת את המגפה. "ההצגה של הסיפור הזה על ידי התקשורת עוד תלמד בהיסטוריה של ימי התקשורת והפוליטיקה העולמית. אם היינו מראים במשך 30 שנה את אותם 2,500 איש שמתים כל שנה משפעת וסופרים כל נדבק, אף אחד לא היה יוצא מהבית".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר