עלי פילו, מבחר גבינות ויוגורט, יוצרים יחד לחם גבינה בלקני - Gibanica, מאפה שמזכיר בניצה או טירופיטה, אבל ההכנה קצת שונה. בחוץ הוא קריספי בפנים, הוא נימוח ואלוהי - בהכנה זריזה מתקבל מאפה ריחני מוש-לם.
כמה מילים לפני שמתחילים:
- אתם יכולים להוסיף מעט תרד למאפה. עקרונית אתם יכולים להוסיף לא מעט דברים אבל תקפידו לשמור על מאפה מאוורר, אל תכבידו עליו מדי.
- תקפידו לעטוף את התחתית בנייר כסף.
- את התבנית שימו על מגש אפיה (אחרת הנוזלים יברחו וילכלכו את התנור).
- אתם יכולים להפוך את המאפה למתוק - תורידו מלח, תוסיפו סוכר, צימוקים, תפוח מגורר וכו'.
לחם גבינה בלקני
מצרכים:
- חבילת עלי פילו שהופשרו למשך לילה במקרר
- 400 גרם פטה
- 120 גרם גבינת פקורינו או גבינת פרמזן
- 350 מ"ל (כוס וחצי) יוגורט
- 165 מ"ל (3/4 כוס) חלב
- 5 ביצים
- 4-5 שיני שום כתושות
- 125 מ"ל (1/2 כוס) שמן
- 1 כף אבקת אפייה
- 1 וחצי כפיות מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
להברשת העלים:
- 1/2 כוס סודה
- 1 כף שמן
להברשת המאפה:
- ביצה טרופה
- זרעי שומשום
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום של 200 מעלות. משמנים בספריי שמן תבנית קפיצית בגודל של 23 ס"מ.
- בקערה קטנה מערבבים את הסודה והשמן (להברשת העלים) מניחים בצד.
- במעבד מזון שמים את כל חומרי המילוי: הגבינות, הביצים, השום הכתוש, היוגורט, החלב, השמן ואבקת האפייה, מוסיפים תבלינים. בעזרת פולסים קצרים מערבבים את החומרים לכדי בלילה אחידה (ניתן לפורר את הגבינות ולערבב הכל ידנית), ושופכים לקערה גדולה.
- מוציאים את חבילת עלי הפילו מהאריזה, פורסים אותם ומכסים במגבת.
- שמים עלה אחד של פילו לאורכה של התבנית ומברישים בעדינות בתערובת מי סודה ושמן (זה בסדר אם שאריות של העלה יוצאות מהתבנית - נקפל אותם בהמשך פנימה), שמים עלה פילו נוסף לרוחבה של התבנית - מברישים בעדינות במי סודה ושמן.
- לוקחים עלה פילו נוסף, מקמטים אותו בעדינות לכדי כדור גדול וטובלים אותו בתוך תערובת הגבינות, טובלים היטב כך שלא יישארו חלקים יבשים של העלה. שמים את הכדור למטה בקצה התבנית (זה בסדר אם יש בריכה של נוזלים מסביב), חוזרים על התהליך עם כל שאר העלים שבחבילה (ראו תמונה מטה), עד שכל התבנית מתמלאת בכדורי עלים, שומרים רק שני עלים אחרונים לכיסוי המאפה.
- מקפלים את שאריות העלים לתוך התבנית ומכסים את המאפה בעלה פילו - את העודפים דוחפים פנימה לצדדים. מברישים קלות עם מי סודה ושמן ושמים עלה נוסף לכיסוי, שוב - את העודפים דוחפים פנימה לצדדים.
- מברישים את המאפה בביצה טרופה, מפזרים זרעי שומשום ומכניסים לתנור למשך 35-40 דקות או עד שהמאפה מקבל צבע עמוק ושחום.
- מוציאים את המאפה מהתנור ונותנים לו להתקרר 10-15 דקות. מגישים מיד.
