סיגרים | צילום: אסף קרלה

שום דבר שתכינו בארוחת שישי - לא ישתווה לסיגרים האלו

בשנות ה־80 השמנוניות הוא היה מסמר הערב בכל חתונה ובר־מצווה - אבל גם היום, לאחר שכוכבו דעך, קשה לסרב לסיגר מוצלח, כלומר, סיגר שמכינים אותו כך

לסיגרים יש גרסאות רבות, כמעט בכל תרבות, כל אחת עם מילוי ותיבול משלה, אבל הרעיון הבסיסי של בצק ממולא אפוי או מטוגן, דומה בכל הגרסאות. לסינים יש אגרול, שעשוי מקמח דק, ממולא בתערובת של בשר, ירקות ותבלינים, ומטוגן עד שנעשה פריך. להונגרים יש בלינצ'ס רך, עם גבינה או עם פטריות. לטורקים יש מאפים שונים שעשויים מבצק פילו דק וממולאים בגבינה, בבשר או בתרד, וליוונים יש את הספנקופיטה, שגם היא למעשה בצק פילו ממולא בתערובת של גבינה ותרד.

כאן, במטבחי המזרח התיכון, יש סיגר - בצק דק, ממולא בבשר או בתפוחי אדמה, שמוגש כחטיף מטוגן. בימי ילדותי זו היתה נחשבת מנה חגיגית ומפנקת, שהוגשה בעיקר באירועים מיוחדים כמו חתונות, ימי הולדת, מסיבות משפחתיות וארוחות חג. הסיגרים היו מוגשים אז כמנת פתיחה, לצד פסטלים, ולעיתים גם כקינוח.

חותכים את העלים למשולשים, צילום: אסף קרלה

הסיגרים המלוחים היו ממולאים בבשר או בתפוחי אדמה, והמתוקים בפירות יבשים. באחת הגרסאות המתוקות שאני זוכר שאמא שלי היתה מכינה, היתה תערובת של אגוזים, סוכר וקינמון עם הרבה אבקת סוכר מעל. הסיגרים הנפלאים ההם נשמרו במיוחד לאירועים כמו פורים, מימונה וחגים נוספים. הכנתם היתה טקס בבית. את הבצק היה צריך למלא בצורה נכונה ומדויקת, כדי לשמור על צורת הסיגר ולמנוע דליפה של המילוי בזמן הטיגון. הם היו מטוגנים בשמן חם עד שקיבלו גוון צהוב. היינו אוכלים אותם רותחים, איך שהם יוצאים מהשמן, כשהם פריכים מבחוץ ורכים וטעימים מבפנים.

אף על פי שהסיגרים איבדו מהייחודיות שלהם עם השנים, עדיין כיף לאכול אותם, במיוחד כשממלאים אותם בדברים מעניינים - כמו כאן, למשל.

סיגרים במילוי דגים ועשבי תיבול, צילום: אסף קרל

סיגרים במילוי דגים ועשבי תיבול

המרכיבים:

  • 1 חבילה של עלי סיגר עגולים
  • שמן לטיגון עמוק
  • 1/2 כוס קמח

למלית:

  • 1/2 ק"ג דג לבן (בר ים, לברק, מוסר)
  • 1 צרור כוסברה קצוץ
  • 2 שיני שום
  • 1 כפית פלפל לבן
  • 1/2 כפית כמון
  • 1 כפית מלח
  • 1 כף לימון כבוש

אופן ההכנה:

  1. טוחנים את כל מרכיבי המלית במטחנת בשר, או קוצצים היטב בעזרת סכין.
  2. בקערית, מערבבים קמח עם מעט מים עד שנוצרת משחה סמיכה.
  3. מסדרים את עלי הסיגר בערימה וחותכים אותם במדויק לרבעים, כך שנוצרים מעין משולשים.
  4. פורסים כל משולש על משטח העבודה ומברישים את השפיץ במשחת הקמח.
  5. מניחים כף מהמלית ומגלגלים מהצד הרחב, כך שהמשחה מדביקה את הקצה של הסיגר כדי שלא ייפתח בטיגון.
  6. מטגנים את הסיגרים בשמן עמוק מכל הצדדים עד להזהבה. כשמניחים את הסיגר בשמן, חשוב להניח אותו כשהחיבור כלפי מטה, כדי שלא ייפתח במהלך הטיגון.
סיגרים במילוי פירות יבשים,

סיגרים במילוי פירות יבשים

המרכיבים:

  • 1 חבילה של עלי סיגר עגולים
  • שמן לטיגון עמוק
  • 1/2 כוס קמח

למלית:

  • 2 בצלים קצוצים דק
  • 1/2 כוס מיץ תפוזים
  • 1 כף סילאן
  • 1/2 כוס צימוקים בהירים
  • 1/2 כוס צימוקים כהים
  • 1/2 כוס שזיפים מיובשים, מגולענים וקצוצים
  • קמצוץ מלח
  • קליפה מגוררת מלימון אחד
  • 100 גרם מרציפן

אופן ההכנה:

  1. בקערית, מערבבים קמח עם מעט מים עד שנוצרת משחה סמיכה.
  2. מטגנים היטב את הבצל עד להזהבה.
  3. מוסיפים את מיץ התפוזים, הסילאן והפירות היבשים, וממשיכים לטגן כמה דקות עד שהנוזלים מצטמצמים לחלוטין.
  4. מעבירים לקערה ומערבבים עם שאר מרכיבי המלית, עד לקבלת מסה אחידה.
  5. קוצצים היטב את כל המסה למעין חרוסת גסה. המסה צריכה להיות דביקה, אך לא רטובה, כדי לא להרטיב את עלי הסיגר.
  6. מסדרים את עלי הסיגר בערימה וחותכים במדויק לרבעים, כך שנוצרים מעין משולשים.
  7. פורסים כל משולש על משטח העבודה ומברישים את השפיץ במשחת הקמח.
  8. מניחים כף מהמלית ומגלגלים מהצד הרחב, כך שהמשחה מדביקה את הקצה של הסיגר כדי שלא ייפתח בטיגון.
  9. מטגנים את הסיגרים בשמן עמוק מכל הצדדים עד להזהבה. כשמניחים את הסיגר בשמן, חשוב להניח אותו כשהחיבור כלפי מטה, כדי שלא ייפתח במהלך הטיגון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר