קערת אורז חם, יכולה להיות כזה תענוג, אבל מצד שני תמיד טומנת בחובה אכזבה פוטנציאלית.הרגע של הרמת המכסה מהסיר של אורז טרי מאודה מזמין כל כך הרבה אפשרויות, אבל אם האורז שלכם לא מבושל נכון, הוא יכול להרוס שלכם את כל הארוחה.
בשונה מאורז שלא בושל דיו, ושניתן לסיים את הבישול על ידי הוספת נוזל חם נוסף, אורז דייסתי - אורז שהפך רך מדי ודביק - זה כבר נראה בלתי אפשרי לתיקון.
באתר של מרתה סטיוארט, גייסו שף מומחה לטובת העניין, על מנת ללמוד מה גורם לאורז להפוך דייסתי ואיך אפשר להציל אותו. בנוסף, הוא שיתף טיפים לבישול אורז מושלם כדי שלעולם לא תצטרכו להציל אורז שהתבשל יתר על המידה שוב.
מדוע האורז הופך דייסתי?
"כשאורז הופך דייסתי, זה אומר שהוא התבשל יתר על המידה וספג יותר מדי מים", מסביר אריק ולדז, שף ראשי במסעדת Naks בעיר ניו יורק. "אורז לא מבושל אינו עביר לעיכול, אבל כשהוא מתבשל, הנוזל החם חודר לתוך הגרגר והופך את העמילן לאכיל, לעיס ועביר לעיכול. זה מה שנותן לאורז את המרקם הקופצני האופייני לו, אבל אם יותר מדי נוזל חודר פנימה, ובכן, נשארתם עם סיר של דייסה".
החדשות הטובות? למרות שאתם לא יכולים בהכרח להסיר מים עודפים מהאורז לאחר שהוא נספג, האורז עדיין אכיל, ופוטנציאלית טעים מאוד. האורז הספוג מים אינו בהכרח צריך ללכת לפח - אתם יכולים לתקן אותו וליהנות ממנו בכל כך הרבה דרכים, ואולי אפילו לגלות את המנה החדשה המועדפת עליכם.
אבל לפני זה - איך להבטיח שהאורז שלכם לא יהיה דייסתי?
בישול אורז כמו שצריך, עם היחסים הנכונים של נוזל לאורז, הוא המפתח להימנעות מאורז דייסתי בפעם הבאה.
השתמשו ביחס הנכון
"אתם צריכים להשתמש בכמות הנכונה של יחס מים לאורז. בדרך כלל, זה יחס של 1:1 לתערובת האורז והמים, אבל זה תלוי בזן האורז שאתם משתמשים בו", אומר ולדז. רוב סוגי האורז הלבן משתמשים ביחס של 1:1, ואם אתם לא בטוחים אם האורז החום או הזן האחר שלכם זקוק ליותר נוזל, בדקו את ההוראות על האריזה.
הסרת השאריות העמילניות מהאורז לפני הבישו
כמו השימוש ביחס הנכון של מים לאורז, גם השלב הזה יכול לעזור להימנע מדייסתיות ובעיות מרקם לא רצויות. שטפו את האורז עד שהמים זורמים צלולים ושמרו את מי האורז העמילניים האלה לשימוש להשקיית צמחים, או לשטיפת הפנים או השיער - למי אורז יש ויטמינים ומינרלים עם יתרונות בעמילן הנותר.
"לאורז מושלם, שטפו את האורז שלכם שלוש פעמים במים קרים, ואז השתמשו ביחס של 1:1 של מים ואורז, ושימו אותו בסיר אורז" אומר ולדז. "זה עובד בכל פעם!"
השתמשו בסיר הנכון
אם אין לכם סיר אורז אלקטרוני, גרסה קרמית לכיריים או סיר קטן עם מכסה גם עובדים.
דרכים להשתמש באורז דייסתי (כי אתם יכולים)
אם האורז שלכם דייסתי יותר מהצפוי, אל תרוצו לפח. הבינו שהאורז עשוי שלא להיות ברמה הגבוהה ביותר במרקם ועשוי שלא לעבוד למטרה המקורית שחשבתם עליה, אבל את הטעם ניתן להציל. "כל אורז דייסתי אכיל, אתם רק צריכים לייעד אותו מחדש ולהמציא מנה חדשה", אומר ולדז. למרות שאורז דייסתי לא יכול לחזור מהדייסתיות שלו, ניתן להשתמש בו:
- המירו אותו למנות אורז כמו קונג'י, דייסה, או פודינג אורז.
- יבשו אותו ניתן גם לייבש אורז דייסתי בתנור בטמפרטורה נמוכה. פרשו אותו על תבנית אפיה עם שוליים והשתמשו בו להכנת מנות מבוססות אורז מבושל כמו אורז מטוגן.
- השתמשו למילוי או תוספת למרק: ניתן גם לשטוף אורז דייסתי ולערבב אותו במרקים או להשתמש בו להכנת מילוי לירקות כמו פלפלים ממולאים, עגבניות ממולאות, או קישואים.
- הקפיאו לשימוש מאוחר יותר: אורז שהתבשל יתר על המידה יכול גם להיות מוקפא לחימום מאוחר יותר או אפילו לטגן אותו בשמן ליצירת בסיס של מנת אורז פריך.
- טחנו אותו: אם האורז שלכם מבושל לחלוטין יתר על המידה ודייסה מוחלטת ללא גרגרים מובחנים, אתם יכולים לטחון אותו עם מים נוספים ליצירת בסיס קרמי למרקים, שייקים, להוסיף אותו לפנקייקים, מאפינס, ועוד.

