יום העצמאות ו"על האש" הפכו למילים כמעט נרדפות זו לזו. מנהג המנגל המשפחתי בגינה, במרפסת או בפארקים הם הכיף של החג. הצמחונים שבינינו לרוב זקוקים להתאמות, אבל חווית "על האש" צמחונית עם שפע הירקות המוצעים היום, מהווה ארוחת מנגל טעימה לא פחות.
אבי פיין, הבעלים של משק פיין המוכר ישירות מהחקלאי לצרכן, מציע מגוון טיפים למנגל צמחוני כחול-לבן ליום העצמאות.
"ירקות על האש מהווים תוספת נהדרת לצד הבשרים, ועבור צמחונים הם יכולים להחזיק ארוחה בפני עצמה. כמעט כל הירקות מתאימים ל"על האש". יש לקחת בחשבון כי משך ההכנה של רוב הירקות קצר ממשך ההכנה של הבשר, ולכן חשוב לתזמן את הדברים בהתאם. לרוב, מספיק תיבול בסיסי - מלח גס, פלפל גרוס ושמן זית כדי להוציא את הטעמים הנהדרים של הירקות, אך אפשר גם להשקיע במרינדות מגוונות.
שיפודי ירקות
אם אתם בוחרים להכין שיפודי ירקות יש לבחור בירקות שזמן ההכנה שלהם דומה. מומלץ למקם בקצוות את הירקות שיושבים טוב יותר על השיפוד, כגון קישוא, זוקיני ובצל, ובאמצע את הירקות שעשויים ליפול כמו פטריות ועגבניות שרי. את הירקות מורחים עם שמן זית בעזרת מברשת ומלבישים על המקל של הקבב. את התיבול יש לעשות לפני שמניחים את הירקות על המנגל.
סטייק כרובית
כרובית היא אחת ממני הירקות היפים והאהובים, וכיום היא מגיעה גם בצבעים, לבן, צהוב, כתום וסגול. והיופי בכרובית על האש, שהיא לא מאבדת מצבעה, כמו שקורה בתהליך בישול. עבור סטייק כרובית חשוב לקנות את היפות והצעירות שבהן, לחתוך פרוסות "סטייק" עבות של כ - 2 ס"מ ולמרוח אותן במרינדה המבוססת על סילאן או דבש, שמן זית ורוטב סויה. חשוב לוודא שהכרוביות משוחות היטב במרינדה. מניחים על המנגל עד להזהבה והופכים לצד השני.
חצילים
ניתן להניח את החציל בשלמותו או לחצות לחצי לאורכו, לעשות חרכים עם הסכין ולהניח כך שהצד החשוף יהיה קרוב לאש. לאחר מכן חותכים עם סכין וממלאים בטחינה. ניתן גם להכין סלט חצילים ובמקרה זה התיבול נעשה לאחר הצליה.
פטריות
קיימים זנים שונים של פטריות ואת רובן מומלץ לשפד על שיפוד בגלל גודלן ולצלות אותן גם שלמות/חצויות.
תירס
את התירס מניחים בשלמותו על רשת המנגל, מסובבים ותוך מספר דקות הוא מוכן.
תפו"א
את תפוחי האדמה עוטפים בנייר אלומיניום ומניחים על רשת הגז, ניתן גם להניח ישירות על הגחלים. את התיבול מוסיפים לאחר מכן.
שום
את שיני השום מפרידים זו מזו (ללא קילוף הקליפה) ועוטפים בנייר אלומיניום. משאירים אותו על האש עד שהן מתרככות.
בטטה
את הבטטה עוטפים בשלמותה בנייר אלומיניום ומניחים על רשת הגריל עד שהיא מתרככת. את התיבול מוסיפים לאחר מכן.
עוד ירקות שניתן לעשות על האש בקלילות: בצל, גזר, זוקיני, עגבניה ופלפל. יש לחתוך את הירקות האלו לחצי ולהניח על האש עד ששני הצדדים חרוכים קלות.
קינוח
לסיום הארוחה, אפשר להמשיך את קונספט הגריל ולהכין בננות צלויות — להניח את הבננה בשלמותה יחד עם הקליפה על הגריל עד ריכוך. גם אננס, אחד הפירות האהובים, על האש, יוצא נפלא. חותכים את האננס לחתיכות ומניחים על הגריל.
בנוסף, יום העצמאות הוא עיתוי מצוין להכנת קינוח מרענן של סלט פירות או פירות חתוכים, כיוון שזוהי תחילת העונה של פירות הקיץ האהובים, ביניהם: אננס, אבטיח, מלון, שסק, קיווי, ענבים, נקטרינה אפרסק ואוכמניות.
יום עצמאות שמח!
בימים אלו פותח "משק פיין" סניף חדש בקרית השרון נתניה, שמצטרף לסניפים הקיימים בחוצות שפיים ובגבעת עדה. משק פיין הוא משק חקלאי ותיק של חקלאים מגבעת עדה המוכר ישירות מהחקלאי לצרכן פירות וירקות מכל רחבי הארץ. המשק קיים מעל 100 שנה ומנוהל על ידי אבי פיין ובנו מתן, דור שישי לחקלאות ישראלית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו