וידוי: זאת חלת המפתח הראשונה שלי, איך שהוא לא נשאבתי למנהג של אפיית חלת מפתח בשישי ראשון של אחרי פסח.
חלת מפתח הפכה נפוצה יותר ויותר בשנים האחרונות, ויש לה כל מיני פרשנויות, הצורה העגולה של החלה מסמלת את מחזוריות החיים ואת השלמות, וצורת המפתח מסמלת את פתיחת השערים להצלחה, לפרנסה טובה ולברכה. עם השנים השתרש מנהג לאפות את החלה בשבת הראשונה שלאחר פסח.
אני, כנראה, מגיעה מבית שמאמין בעבודה קשה ופחות במפתחות. אך אני מצטטת לכם, כה נכתב בספר "טעמי המנהגים": "כאשר מכינים את החלה נושאים תפילה שמפתח החלה שהכנתם יפתח את שער הפרנסה, הבריאות, שער הזיווגים, שער הפריון, שער שלום בית, שער השמחה, שער השבים ולכל שערי שמיים. כל אחד מכוון את התפילה לשער שלו".
מאחר שאנחנו בימים בהם אנחנו זקוקים לכל רוח גבית שנוכל לגייס, הפשלתי שרוולים ונכנסתי למטבח.
כמה מילים לפני שמתחילים:
- תשתמשו במשקל דיגיטלי. משקל מדויק = אפייה שווה ומדויקת.
- תשתמשו בקמח לחם או חלה, אל תוותרו.
- הקפידו על זמני התפחה, אין קיצורי דרך.
- הקפידו על זמני לישה, גם פה אין קיצורי דרך.
- אל תשחקו עם הכמויות, זה מתכון ברזל, הדבר היחיד שאני מרשה לכם להוריד זאת ביצה.
- כתבתי לכם את המתמטיקה של חלוקת הבצק. זה רק נשמע מסובך. תכלס זה די פשוט.
חלת מפתח
מצרכים:
- 500 גרם קמח חלה או לחם
- 10 גרם (1 כף) שמרים יבשים
- 50 גרם (1/4 כוס) סוכר
- 5 גרם (כפית) מלח
- 50 גרם (4 כפות) שמן
- 1 ביצה
- כוס מים - כוס ורבע, בטמפרטורת חדר
- חלמון, למריחה
אופן ההכנה:
- מכינים את השמרים: בחצי כוס מים חמימים שמים את השמרים ומערבבים היטב, מניחים בצד עד שהשמרים תוססים והם מעלים קצף (מה זה מים חמימים? אם תטבלו את קצה הזרת יהיה לכם נעים).
- בקערת המיקסר שמים את כל החומרים היבשים: הקמח, הסוכר והמלח. מערבבים היטב עם מטרפה.
- מפעילים את המיקסר על המהירות הכי איטית ומוסיפים את השמן. ממשיכים לערבב ומוסיפים את הביצה. ממשיכים לערבב עד שהחומרים נטמעים היטב.
- מוסיפים את המים עם השמרים בהדרגה וממשיכים לערבב. מוסיפים בהדרגה עוד חצי כוס מים עד שנוצר בצק אלסטי וגמיש. לשים על מהירות איטית עוד 8-10 דקות. חשוב שהבצק יהיה טיפה דביק.
- משמנים בספריי שמן קערה גדולה ומעבירים אליה את כדור הבצק. הופכים את הכדור מכל צדדיו כדי שגם הכדור יהיה משומן היטב ומכסים בניילון נצמד, מעבירים למקום חמים. נותנים לבצק לתפוח בין שעה לשעתיים או עד שהכדור מכפיל את נפחו. אם יש לכם זמן - אפשר להכניס למקרר ללילה.
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית אפיה גדולה בנייר אפיה ומניחים בצד.
- שלב הקליעה: מוציאים את כדור הבצק מהקערה למשטח עבודה. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים שווים (כל חלק 315 גרם). שני חלקים יהיו הראש וחלק אחד יהיה הגוף והצ'ופצ'יקים למטה.
- אני קלעתי חלות מחמש רצועות (אתם יכולים גם מפחות). יוצרים 10 כדורים במשקל של 60-65 גרם + 6 כדורים במשקל 50-55 גרם.
- יוצרים את הראש משתי חלות גדולות (5 כדורים גדולים כל אחת), הגוף הוא חלה אחת (5 כדורים קטנים), הצ'ופצ'יקים עשויים מכדור אחד קטן - זאת למעשה חלה קטנה חתוכה באמצע (ראו תמונה עם הסברים למטה).
- מעצבים החלקים לצורה של מפתח ומברישים את החלה בחלמון.
- נותנים לחלה לנוח 30-35 דקות התפחה שניה (אם רוצים צבע עמוק מברישים את החלה פעם שניה בחלמון).
- מכניסים לתנור למשך 25-30 דקות או עד שהחלה מקבלת צבע יפה.
- מוציאים את החלה מהתנור ונותנים לה להתקרר לחלוטין.
מי יתן וזה המפתח יהיה שער לשבים.
