אוהבים לשתות שייק פירות? אתם חייבים לשים לב לזה

לסמות'י, שייק פירות בשילובים שונים, יש אמנם תדמית בריאה - אבל לא כל הנוצץ זהב • דיאטנית קלינית מסבירה

סמות'י פירות יער. צילום: לירון אלמוג

הסמות'י, משקה מבוסס פירות, לעיתים בשילוב עם ירקות, שמצטלם כל כך יפה ברשתות החברתיות, פעמים רבות נותן את הרושם כי מדובר במשקה בריאות. עם זאת, לא פעם נשמעות טענות כי מדובר דווקא באויב ולא בסופר פוד, משהו שבין פצצת סוכר לממתק בתחפושת. אז האם מדובר באמת באופציה בריאה שניתן לשלב בתפריט שלנו או שמא מדובר במילקשייק מתוחכם בתחפושת של ויטמינים? ביקשנו מהדיאטנית הקלינית לודה נבו לעשות לנו סדר עם קצת עובדות.

נתחיל בדברים הטובים

"סמות'י הוא משקה שלרוב יהיה מורכב מפירות בתוספת איזשהו נוזל כמו חלב, תחליף חלב צמחי או יוגורט כשלעיתים מוסיפים לו גם שומנים כמו טחינה או אבוקדו, גורם ממתיק כלשהו כמו תמר, דבש או מייפל ולעיתים גם ירקות על מנת להעלות את הערך התזונתי שלו", נבו מסבירה.

"הוא נחשב כאופציה בריאה כי לרוב כאמור הוא מכיל מרכיבים טבעיים כמו פירות, ירקות ושומנים בריאים כמו טחינה אבוקדו או אגוזים. בכוס המשקה אנחנו נקבל סיבים, נוגדני חימצון ויטמינים ומינרלים שנמצאים בפירות והירקות ואפשר כאמור גם לשלב בו חלבון, כמו יוגורט עשיר בחלבון או אבקת חלבון, שיעזרו לנו להגיע לצריכת החלבון המומלצת, בעיקר עבור מתאמנים או למי שיש צורך בהשלמת חלבון לתפריט". עד כה החלק הבריא. 

משקה עתיר קלוריות שיכול להגיע גם עד ל-500 קלוריות, צילום: Getty Images

אז איפה מתחילה הבעיה?

"צריך לזכור שהסמות'י הוא בעצם אוכל שנחשב בעל צפיפות קלורית גבוהה, כלומר נפח קטן ועתיר קלוריות", היא מסבירה, "כשאנחנו שותים סמות'י אנחנו נוטים לחשוב שזאת אופציה בריאה ודיאטטית, אבל אותה כוס של סמות'י היא בעצם לא פעם משקה עתיר קלוריות שיכול להגיע גם עד ל-500 קלוריות לכוס ולהיות עתיר בסוכרים ופחמימות שיחבלו בתהליך הירידה במשקל עבור מי ששותה אותו כחלק מ'תפריט בריא".

בשורת מחקרים שנעשו נמצא כי אחוז הסוכר המצוי לעיתים בכוס סמות'י יכול להיות גבוה מזה שתכיל כוס קוקה קולה לדוגמה, מה שיכול להוביל לא רק לעלייה במשקל אלא גם להאצה של התפתחות חורים בשיניים, כששילוב של פירות וירקות מסוימים, בעלי חומציות גבוהה, עשוי אף לעודד שחיקה של שכבת האמייל בשיניים.

בנוסף, טחינת הפירות והירקות למשקה גורמת לאיבוד של בין 30 ל-40 אחוזים מהסיבים שהם מכילים, כשמומחי בריאות טוענים כי שתייה מרובה של סמות'י עתיר סוכרים יכולה לאורך זמן גם להזיק לכבד ולמעיים.

"אכן הייתי ממליצה לאנשים הסובלים מסוכרת או ממחלות מעיים, דוגמת מעי רגיז, להימנע מצריכת משקאות מהסוג הזה או להתייעץ עם רופא", מאשרת נבו. "כמו שכבר ציינתי, משקאות מהסוג הזה לרוב יהיו עתירי פחמימות וסוכר מה שעלול להעלות את ערכי הסוכר בדם".

ניתן לשלב גם ירק כמו חופן עלי חסה או מלפפון כדי להגדיל את כמות הסיבים, צילום: Gemini AI

אז ההמלצה בעצם היא לצרוך את הירקות והפירות בצורתם הגולמית?

"נכון. בפועל אין יתרון לצריכת הירקות והפירות בסמות'י על פני פירות וירקות טריים. כשאנחנו אוכלים את הפרי או הירק בשלמותו אנחנו בעצם נדרשים לבצע 'מאמץ' בעת האכילה והדבר מאריך את משך זמן הארוחה ותורם לתחושת השובע. כשאנחנו צורכים את המזון בצורתו הנוזלית אנחנו פחות משקיעים מאמץ בעיכול האוכל ומשך הארוחה מתקצר. בצורה כזאת אנחנו בעצם יכולים להפחית את תחושת השובע מאותה ארוחה ולהרגיש כאילו שלא אכלנו והדבר יגרום לנו לצרוך בפועל כמות קלוריות גבוהה יותר באותו יום".

ואיך בכל זאת אפשר לשלב סמות'י כחלק מדיאטות הרזיה?

"למי שמעוניין לשמור על המשקל או נמצא בתהליך ירידה במשקל, אופציה טובה תהיה לשים מנת פרי אחת לדוגמה חצי בננה, תפוח עץ בינוני או כל פרי אחר בגודל של אגרוף, להוסיף מנת שומן כמו טחינה או כף אגוזים ולשלב חלבון כמו יוגורט עשיר בחלבון בין אם טבעי או על בסיס סויה. ניתן לשלב גם ירק כמו חופן עלי חסה או מלפפון כדי להגדיל את כמות הסיבים, הוויטמינים והמינרלים ולהפחית את הריכוז הקלורי של אותו משקה. במקרים מסוימים, הסמות'י כן יכול להוות תחליף לארוחה או כארוחת ביניים. מומלץ לצרוך אותו בעיקר אם יש קושי בשילוב סיבים בצורת פירות ובעיקר ירקות בתפריט היומי, או במצבים שבהם אנחנו לחוצים בזמן ומחפשים פתרון לארוחה מהירה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר