פיצה פריטה (באיטלקית: Pizza Fritta) הוא מאכל רחוב נפוליטני מטוגן, שעשוי מבצק פיצה ממולא גבינות, רוטב וכל דבר שתרצו. המאכל, שנחשב לפיצה העתיקה בעולם, מוזכר לראשונה במאה ה-16. אז, נשות הנפוליטנים היו מטגנות את שאריות הבצק שבעליהן לא השתמשו בהן ומוכרות אותן לאנשים ברחוב.
הכנת פיצה פריטה // מתוך עמוד האינסטגרם של קדוש
בשנת 2017, זכה המאכל להכרה על ידי אונסק"ו וקיבל מעמד מורשת תרבותית שאינה מוחשית.
רגליו של השף יאן הרוש, מפיצה פארינו האשדודית, עברו רבות בעיר נאפולי במסגרת טיולים ומחקרים רבים שהוא ערך בה. הוא אכל שם כל מה שקשור לפיצה והפיצה פריטה שבתה את ליבו. "זה ברחוב, זה כיף, זה מטוגן, זה מענג", הוא מסביר. מכיוון שהרוש נוהג להדביק את כל חבריו בחיידק נאפולי. באפריל האחרון טסו השף קונדיטורים, קרן ואיציק קדוש, בעלי קפה קדוש המפורסם בירושלים בעקבות ההמלצה שלו.
"מיד כשנחתנו קיבלנו מיאן הודעת וואצאפ", מספרת קרן קדוש. הוא כתב לנו: 'בוקר טוב נאפולי, על פי יאן הרוש. אני מבקש מכם שתאכלו רק מה שאני אומר לכם בכל מקום. העצירות יכללו מקומות יפים אבל בעיקר אוכל טעים'. את טעם הפיצה פריטה קשה לשכוח וכמזכרת מהטיול החלטנו לשתף את 'ישראל היום' במתכון לפיצה פריטה קלאסית.
מתכון לפיצה פריטה
באדיבות השף קונדיטורים קרן ואיציק קדוש, ויאן הרוש
רכיבים לבצק:
- קילו קמח
- 24 גרם מלח
- 6 גרם שמרים
- 620 גרם מים קרים
- 10 גרם סוכר
- 10 גרם שמן זית
אופן ההכנה:
- לקערת המיקסר הכניסו את המים והשמרים, מעליהם הוסיפו את הקמח והסוכר והתחילו בלישה איטית.
- כשהבצק מתגבש, הוסיפו את השמן ומלח.
- במהירות בינונית לושו במשך 10 דקות את הבצק ועוד 4 דק במהירות גבוהה יותר.
- כסו את קערת המיקסר והניחו לבצק לנוח כ-30 דקות נוספות. הוציאו את הבצק מקערת המיקסר.
- כדררו את הבצק שוב ותנו לו לנוח מכוסה ל-10 דקות נוספות.
- לאחר המנוחה, קמחו קלות משטח עבודה, חלקו את הבצק לחתיכות במשקל של 130-150 גרם לחתיכה ( לפי הגודל הרצוי).
- צרו מהבצק כדורים והניחו במרווחים על מגש.
- כסו היטב את הכדורים במגבת, והניחו לתפיחה בטמפ' החדר כשעתיים.
- לאחר מכן הכניסו לקירור ללילה.
- למחרת הוציאו את הכדורים מקירור עד אשר יגיעו לטמפרטורת החדר. רק אז הבצק מוכן לעבודה.
רוטב לפיצה:
מספיק לכ- 8 פיצות
- פחית עגבניות שימורים
- כפית מלח
- חצי כפית סוכר
- כפית שמן זית
- חצי כפית אורגנו
אופן הכנה:
לערבב את כל החומרים.
רכיבים נוספים:
- פרמזן מגורד
- מוצרלה טרייה חתוכה לרצועות גסות
- חופן בזיליקום
- שמן זית
הרכבת הפיצה פריטה
- בעזרת האצבעות פתחו את הבצק לעיגול.
- מרחו מרוטב העגבניות על מחצית מהבצק מבלי לפגוע בשולחן, הניחו קרעי מוצרלה, פזרו פרמזן, חופן בזיליקות ודחפו מעט שמן זית.
- קפלו את מחצית הבצק ללא המלית על המלח וסגרו היטב את הבצק.
- הכניסו לטיגון עמוק בסיר עם שמן בכ-170 מעלות.
- טגנו עד להזהבה משני הצדדים.
בתיאבון!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
