"סבתא שלי הייתה מכינה את המנה הזאת, אחר כך אמא שלי וגם אני, אבל הבנות שלי כבר לא עושות את זה", מספרת חנה אריה על המאכל שנהוג לאכול בביתה באופן קבוע בסעודה המפסקת לפני הצום של יום כיפור. מדובר בנרגסי - פשטידה רכה שמכינים בסיר וכוללת המון ירק, ביצים ובשר טחון. "אני רגילה להכין אותה כי גדלנו על זה, אבל צריך לקצוץ את כל הירקות וזה לא פשוט", היא מסבירה.
אומנם לא פשוט, אבל חנה בת ה- 73 מירושלים, סבתא ל-13 נכדים ושני נינים, מוצאת את הזמן להכין את התבשילים המסורתיים עליהם גדלה בזמן שהיא מג'נגלת בין היותה נשיאת מועדון נשים פרסיות ומורה לספורט לגיל השלישי במתנ"סים בירושלים. "עליתי לארץ מטהרן כשהייתי בת 17 והתחלתי לעבוד בגן ילדים", היא מספרת. "מאוחר יותר פתחתי גן בבית והוא גדל עד שהפך לשלוש כיתות".
כשהגיעה לגיל 63 החליטה לעשות הסבת מקצוע, אז החלה ללמוד הוראת ספורט. "אני עוזרת לאנשים שיש להם בעיות עם הרגליים, עם הידיים וכדומה", היא מספרת על המקצוע שנותן לה תחושת שליחות. במקביל הקימה יחד עם עיריית ירושלים את המועדון לנשים יוצאות טהרן אותו היא מנהלת. "אני חיה המון שנים בירושלים. תמיד ביום כיפור יש בה מעין תחושה של קדושה. אני יוצאת מהבית וכל הגברים הולכים לבית כנסת - כולם לבושים בלבן - וזה נראה כאילו יש הרבה מלאכים בחוץ".
מה הזיכרון הכי חזק שלך מיום כיפור בעיר?
"התמונה שעולה לי לראש היא מיום כיפור של המלחמה (מלחמת יום הכיפורים בשנת 1973). זה היה יום מאוד קשה. באמצע כל השקט והקדושה, פתאום שמענו את הסירנות של המלחמה, פתאום ראיתי את כל הגברים יוצאים".
המנה אותה חנה לימדה אותנו להכין נחשבת מאכל חגיגי שנהוג לאכול לצד אורז באופן קבוע בתקופת החגים. "אמא שלי הייתה עושה את זה בדרך כלל בערב כיפור ואנחנו היינו מחכים למנה הזאת, כי ההורים היו משכנעים אותנו שאם נאכל זה ייתן לנו כוח לצום. זה מאכל רך ונעים לאכילה. באוכל הפרסי יש הרבה ירק ובמנה הזאת יש הרבה חלבון והרבה ירקות, אז זה מחזיק אותך".
מה עוד נהוג לאכול אצלך לקראת הצום?
"אנחנו מתחילים את הארוחה המפסקת עם תפוח מגורד ששמים עליו מי ורדים, סוכר ומים. אחר כך ממשיכים עם מרק גונדי (מרק עם קציצות עשויות עוף טחון וקמח חומוס), אורז ופשטידת הירק עם הבשר - נרגסי".
מתכון לנרגסי (פשטידת בשר וירק) של חנה אריה
רכיבים
250 גרם בשר טחון
1 בצל חתוך לקוביות קטנות
מלח (בערך כף)
מעט פלפל שחור
כורכום (בערך רבע כפית)
חמש שיני שום קצוצות
1 חבילה כוסברה שטופה וקצוצה
1 חבילה שמיר שטוף וקצוץ
1 חבילה פטרוזיליה שטופה וקצוצה
קורט כמון
חצי כפית אבקת מרק עוף
7 ביצים
אופן ההכנה
מניחים את הבשר הטחון בקערה, מוסיפים בערך כף מהבצל החתוך, מתבלים במלח, פלפל ומעט כורכום (רבע כפית) ומערבבים.
מניחים בסיר את שאר הבצל שחתכנו (עדיין לא מניחים על האש).
יוצרים מהבשר הטחון גולות קטנות מאוד ומוסיפים לסיר עם הבצל.
מניחים את הסיר על אש בינונית (בלי שמן כי יש בבשר) ומכסים עם מכסה.
כשנוצרים אדים מורידים את המכסה ומטגנים טוב טוב.
מוסיפים לסיר גם את השום הכתוש, הפטרוזיליה, הכוסברה והשמיר.
שמים קורט כמון ומערבבים.
מוסיפים חצי כפית של אבקת מרק עוף, מערבבים, שופכים כוס וחצי מים. מרגע זה הבישול נעשה שום עם מכסה.
נותנים 10 דקות של רתיחה ואז מכבים את הגז עד שהכל מתקרר.
מערבבים 6 ביצים ומוסיפים.
מדליקים שוב על אש קטנה עד שלאט לאט הכל מתבשל ומעלים לאש בינונית.
כשמתחילה להיווצר פשטידה מורידים לאש קטנה ואז מערבבים ביצה נוספת עם מעט מלח ושופכים מלמעלה. נותנים עוד חמש דקות בישול וזה מוכן. כל הזמן עם מכסה וזה מוכן.
לאכול כמו אצל סבתא:
לוקחים את פשטידה עם כף ומגישים לצלחת או לקערה.
אנחנו מגישים את זה עם מרק גונדי ואורז בצד.
בתיאבון וצום קל!
