לא משנה מאיזו עדה או אזור בארץ, רבים מאיתנו זוכרים איך סבתא הייתה שולפת מהמקרר סיר ובו משקה צונן של "לפתן" או "קומפוט" (תלוי במוצא). עם מצקת היא הייתה מוזגת אותו לכוס, מגישה ומתעקשת: "זה בריא, כדאי לשתות מהר". לפתן פירות הוא משקה מתוק עשוי פירות שהיה נפוץ מאוד בבתים רבים בארץ.
התייחסויות למנה היו גם בסרטים ובסדרות שנעשו בישראל לאורך השנים, ביניהם, סרט הבורקס "קומפוט נעליים" בכיכובם של יהודה ברן וגבי עמרני, במערכון של הגשש החיוור "פגז קומפוט" ועוד. בתקופת הצנע בישראל, בשל מחסור בפירות, הוכנו לפתנים מירקות שמכילים סוכרים, כמו, גזר.
במיוחד לפרויקט יום העצמאות של ישראל היום, התנדבה הבשלנית רחל קדוסי, לשתף במתכון שלה לקומפוט. "קומפוט זה מהילדות שלי", היא מספרת. "זה מה שאמא שלי אהבה לעשות לנו כדי שיהיה לנו משהו מתוק". אימה עלתה לארץ בשנות החמישים מעיראק ועבדה ב"אסם". קדוסי מוסיפה ש"בזמנו היו מייצרים באסם המון חבילות פודינג ומה שנשאר, היו מביאים לעובדים בכל סוף שבוע. אמא הייתה מכינה לנו מהן בסופי השבוע עוגת אינגליש קייק ואת המתכון הזה של הקומפוט. אני עצמי נולדתי בשנות החמישים בארץ ואני זוכרת שקומפוט היה נפוץ מאוד. עד היום אני מכינה את הקומפוט בכל שבוע".
מתכון לקומפוט של רחל קדוסי
רכיבים
6 שיזיפים שחורים יבשים
6 משמש יבש
1 תפוח עץ ירוק חמצמץ (לחתוך לקוביות קטנות עם הקליפה)
חופן צימוקים גדולים
1.5 ליטר מים
1 כף סוכר
1 כף וחצי אינסטנט פודינג וניל
אופן ההכנה
מבשלים הכל, למעט אינסטנט פודינג, בסיר. תחילה מבשלים על אש גבוהה ומביאים להרתחה. כשהמים רותחים, סוגרים עם מכסה ומחכים כחצי שעה או עד שהשזיפים והצימוקים מתנפחים - עשר דקות לפני סיום הבישול, מוסיפים אינסטנט פודינג כדי להוסיף סמיכות ומערבבים.
מצננים במקרר ומגישים.

