עם השנים הפכה הכרובית להיות ירק שאנחנו מחשיבים כחלק מהמטבח הישראלי. בישראל, שטח הגידול של כרובית גדל בהתמדה. משנת 1970 עד שנת 2000 גדל השטח מ- 5.2 קמ"ר ל- 12.2 קמ"ר, גידול שתואם את הגידול באוכלוסייה.
מאז קום המדינה ועד היום, היה זה רק עניין של זמן עד שמנת כרובית בטחינה - מנה קלאסית מהמטבח הערבי ששום מסעדה מזרחית אינה שלמה בלעדיה - תכנס למעגל רחב יותר של מסעדות, בתי קפה ומאוחר יותר גם לבתים ולשולחנות הפיקניק. היום, שפים ישראלים נותנים לכרובית מקום של כבוד במסעדות ובתוכניות בישול. השף אייל שני, למשל, מגיש ב"מזנון" פיתה שבה כרובית בלבד וכמובן, טחינה.
במיוחד לפרויקט יום העצמאות של "ישראל היום" דנה סידס, מתכונאית ומנחת סדנאות אוכל, משתפת במתכון המיוחד והבריא שלה לכרובית צלויה עם טחינה.
מתכון לכרובית צלויה עם טחינה של דנה סידס
רכיבים
ראש כרובית מוצקה וטרייה עם העלים
עלי זעתר או אורגנו משלושה ענפים
גרידה מלימון
1/3 כוס טחינה גולמית
1/3- ½ כוס מים קרים מאוד
מיץ מחצי לימון גדול
גרידה מלימון
פלפל חריף ירוק
חופן גדול עלי פטרוזיליה
3 עגבניות שרי בשלות
חופן צנוברים קלויים
שמן זית
מלח גס
אופן ההכנה
לכרוביות:
מחממים תנור ל- 200 מעלות.
שוטפים את הכרובית היטב, חותכים את העלים ומניחים בצד.
חותכים את הכרובית לפרחים (אני חותכת לרבעים וכל רבע לשישיות).
מרתיחים בסיר רחב ושטוח מים עם מלח בגובה של שני ס"מ בערך כך שפרחי הכרובית רק נוגעים בהם אך לא מתבשלים בתוכם. מניחים את פרחי הכרובית, מכסים ומאדים 4 דקות. מוציאים את המכסה והמים, מתבלים את פרחי הכרובית ועלי הכרובית במלח גס, עלי זעתר ושמן זית בנדיבות כך שכל פרח עטוף בשמן.
מפזרים את הכרוביות והעלים על תבנית מרופדת נייר אפייה. מזלפים עוד קצת שמן זית וצולים בתנור כ-25 דקות, עד שהפרחים מזהיבים.
בינתיים קוצצים עם סכין או בפולסים במעבד מזון: פלפל ירוק חריף, חופן גדול עלי פטרוזיליה (כולל גבעולים), שתי כפות מיץ לימון ומעט מלח גס.
מעבירים לקערה קטנה עם ארבע כפות שמן זית איכותי ומניחים בצד.
לטחינה:
בקערה עמוקה טורפים טחינה, מעט מלח ומים קרים למרקם חלק ואחיד. מוסיפים מיץ מחצי לימון ומתקנים תיבול לפי הטעם ומה שאוהבים. שומרים את הטחינה בכלי אטום במקרר עד להגשה.
הגשה:
מורחים על צלחת הגשה את הטחינה בעזרת כף. מפזרים את עלי הכרובית והכרובית הצלויה. מפזרים מעל הכל גרידת לימון וצנוברים קלויים. סוחטים עגבניות שרי ולסיום מניחים בעזרת כפית תלוליות עם הפלפל והפטרוזיליה הקצוצים.
בתיאבון!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
