75 המנות שעשו את המטבח הישראלי: מתכון פלאפל "הקוסם"

מתכון לפלאפל - המאכל הלאומי של ישראל - לוקחים מדוכן הפלאפל הפופולרי של ישראל • לכבוד פרויקט "75 המנות שעשו את המטבח הישראלי" - קבלו את המתכון של אריאל רוזנטל

מתכון לפלאפל של הקוסם, צילומים: ירון ברנר, איתיאל ציון

פלאפל הוא מאכל מזרח תיכוני מסורתי נפוץ כאוכל רחוב בכל רחבי המזרח התיכון. כבר בשנות השלושים של המאה העשרים החל להיות הפלאפל פופולרי בארץ גם בקרב בני היישוב העברי. לפני כן היה נפוץ בעיקר בקרב התושבים הערבים. בעשורים הראשונים למדינה הוא כבר היה מזון מהיר עיקרי ונתפס כמאכל הלאומי שלנו, אף על פי שמקורו במצרים.

טיגון פלאפל, צילום: ירון ברנר

ביטוי לפופולריות של המנה כאן, ניתן היה למצוא לאורך השנים, בין השאר, בשירים ובסרטים ישראלים. למשל, "שיר הפלאפל" של להקת איילון משנות החמישים או הסרט "פלאפל אטומי" משנת 2015.

אחד מדוכני הפלאפל המפורסמים ביותר בארץ שסביבו משתרך באופן קבוע תור ארוך וישראלי במיוחד הוא פלאפל "הקוסם". במיוחד לפרויקט יום העצמאות של "ישראל היום" משתף אריאל רוזנטל ("הקוסם") את המתכון שלו לפלאפל.

"החיבור שלי לגרגירי חומוס, לפלאפל, הוא חיבור רוחני", אומר רוזנטל ומוסיף: "יש משהו במאכל הזה שממגנט אנשים מכל העולם והוא בהחלט הדי.אן.איי שלנו. אני מרגיש שגרגירי החומוס בחרו אותי למסע ודרך חיים, ושזכיתי".

פלאפל הקוסם, צילום: ירון ברנר

מתכון לפלאפל "הקוסם" מאת אריאל רוזנטל

רכיבים (לקילו וחצי עיסת פלאפל , 60-70 כדורים)

600 גרם גרגירי חומוס יבשים
צרור פטרוזיליה טרייה
צרור כוסברה טרייה
2 בצלים
10 שיני שום
חצי פלפל חריף ירוק
רבע כוס מים

אריאל רוזנטל, צילום: יורי גרשברג

תבלינים:

30 גרם כמון טחון (כף וחצי)
20 גרם שומשום (2 כפות)
20 גרם כוסברה יבשה טחונה (כף גדושה)
10 גרם קצח (2 כפיות)
30 גרם מלח (כף וחצי)
1 כפית אספרסו שטוחה של סודה לשתייה

טוחנים הכל יחד, צילום: ירון ברנר

אופן ההכנה

1. שוטפים את גרגירי החומוס, משרים במים ומשאירים במקרר למשך כ-12 שעות.
2. מוציאים מהמקרר, מסננים ושוטפים את הגרגירים.
3. טוחנים במטחנת בשר את החומוס יחד עם הפטרוזיליה, הכוסברה, הבצלים, השום והפלפל החריף.
4. מוסיפים את התבלינים והמים (כולל הסודה לשתייה) ומערבבים היטב.
5. יוצרים כדורים.
6. מטגנים בשמן עמוק.

בזהירות, זה טעים. בתיאבון.

לרשימה המלאה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר