"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

אוהבים צ'יפס? מחקר ענק גילה ממצא מדאיג שלא הכרתם

מה קורה כשעוקבים במשך עשרות שנים אחרי הרגלי האכילה של יותר מ-200 אלף אנשים במשך כמעט 40 שנה? • מחקר חדש חושף את ההבדל המשמעותי בין צ'יפס לתפוחי אדמה בצורות הכנה אחרות • וכן, יש בהחלט סיבה לדאגה

,עודכן
0השמעה
רוצים צ'יפס בצד? עדיף שלא. צילום: Thinkstock

צ'יפס, ולאתפוחי אדמהבאופן כללי, התגלה כגורם מרכזי לעלייה בסיכון לסוכרת מסוג 2 באחד המחקרים הגדולים והארוכים ביותר שנערכו בתחום התזונה והמחלות.

מחקר שפורסם בכתב העת BMJ עקב אחרי יותר מ־200 אלף בני אדם בין השנים 1984 ל־2021 ותיעד 22,299 מקרים של סוכרת מסוג 2 לאורך התקופה. הממצאים העלו כי אנשים שאכלו שלוש מנות צ'יפס בשבוע עמדו בפני סיכון גבוה ב־20% לפתח סוכרת מסוג 2, בהשוואה לאנשים שצרכו פחות צ'יפס או לא אכלו כלל.

"ממצאינו מצביעים על כך שהקשר בין צריכת תפוחי אדמה לבין הסיכון לסוכרת מסוג 2 תלוי בסוג המזון שנצרך במקומם", כתבו החוקרים.

לא תפוח האדמה - אלא אופן ההכנה

אחד הממצאים הבולטים במחקר היה ההבדל החד בין צ'יפס לבין צורות הכנה אחרות של תפוחי אדמה.

צ'יפס,צילום: Getty Images

החוקרים מצאו כי צריכה של תפוחי אדמה מבושלים, אפויים או מעוכים לא הייתה קשורה לעלייה מובהקת סטטיסטית בסיכון לסוכרת מסוג 2. זאת בניגוד לצ'יפס, שהציג קשר עקבי לעלייה בסיכון.

לדברי החוקרים, שיטות הכנה אלה שומרות על רכיבים תזונתיים חשובים כמו סיבים, מגנזיום וויטמין C, ולכן אינן מייצרות את אותו אפקט שנצפה בצריכת תפוחי אדמה מטוגנים.

מה כדאי לאכול במקום?

הממצאים הראו גם כי החלפות תזונתיות פשוטות עשויות להשפיע משמעותית על הסיכון לסוכרת.

כך למשל, החלפת שלוש מנות שבועיות של צ'יפס בדגנים מלאים נקשרה לירידה של 8% בסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. כאשר החוקרים בחנו ספציפית החלפה של צ'יפס בדגנים מלאים, הירידה בסיכון הגיעה ל־19%.

מנגד, החלפת תפוחי אדמה באורז לבן לא סיפקה את אותה הגנה, ובחלק מהמקרים אף נקשרה לעלייה בסיכון.

המחקר אינו קורא להימנע לחלוטין מתפוחי אדמה,צילום: Getty Images

החוקרים מסבירים כי לא רק המזון שנגרע מהתפריט חשוב, אלא גם המזון שתופס את מקומו.

לא רק סוכרת

הממצאים משתלבים עם אזהרות תזונתיות ותיקות יותר בנוגע לצ'יפס ולמזונות מטוגנים.

צ'יפס מכיל לרוב כמויות גבוהות של שומן ומלח, רכיבים שכבר נקשרו בעבר לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ולבעיות בריאות נוספות.

המחקר אינו קורא להימנע לחלוטין מתפוחי אדמה, אלא מדגיש כי לאופן ההכנה שלהם עשויה להיות השפעה משמעותית על הבריאות לאורך זמן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר