"המזון המסוכן ביותר בעולם" זוהה על ידי "מחנך בריאות" בעל קהל עולמי ענק - והוא אינו אלכוהול, סוכר לבן או אוכל מטוגן. מדובר במזון שנחשב כל כך מעובד עד שנטען שהוא כמעט אינו מזכיר את חומרי הגלם שממנו נוצר. ובעיקר - זהו מזון שאנחנו לא רק אוכלים בעצמנו מדי יום, אלא גם נותנים לילדים שלנו, לעיתים מתוך מחשבה שהוא דווקא בריא.
לפי אריק ברג, אותו "מחנך בריאות", השילוב של דגני בוקר ממותקים יחד עם מיץ תפוזים, הוא למעשה "פצצת סוכר אחת בתוך פצצת סוכר גדולה יותר", שגורמת ל"הצפת פרוקטוז מסיבית" שהכבד מתקשה להתמודד איתה. "המזון המסוכן ביותר בעולם אינו אוכל מהיר", אומר ברג, "זה אפילו לא סוכר לבן, לא שמני זרעים, לא אוכל מטוגן ולא אלכוהול".
"אנשים רבים חושבים שהארוחה הזאת דווקא בריאה, והיא הפכה לנורמלית כי כל כך הרבה אנשים אוכלים אותה - גם אני כילד. אבל היא הורסת את הכבד מהר יותר מכל מזון אחר שאני מכיר. ארוחת הבוקר הנפוצה הזאת היא בעצם פצצת סוכר על גבי פצצת סוכר. מתקבלת הצפת פרוקטוז עצומה. והיא מפוסטרת או מבושלת, כך שאין בה שום ערך תזונתי. אפילו את ויטמין C צריך להוסיף כי החום הורס אותו.
"וגם הוויטמין שמוסיפים הוא סינתטי, עשוי מעמילן תירס וחומצה גופרתית - חומצה אסקורבית סינתטית. טונות של סוכר, טונות של עמילנים תעשייתיים מוסווים, חומרי טעם וריח מלאכותיים, צבעי מאכל, אפס חלבון - כך שלא תהיו שבעים. זו ההגדרה המושלמת למזון אולטרה-מעובד: מרכיבים שעברו שינוי כה גדול עד שאינם מזכירים את צורתם המקורית.
"ועכשיו הכבד צריך להתמודד עם כל זה - ולהפוך אותו לשומן, מה שיוצר כבד שומני. המזון המסוכן ביותר שאפשר לאכול הוא דגנים (קורנפלקס) ומיץ תפוזים", לדבריו.
לאריק ברג יש 14.2 מיליון מנויי יוטיוב ו-2.1 מיליון עוקבים בטיקטוק. באתר שלו הוא מציין שאיננו רופא, אלא כירופרקט מוסמך. הוא מציג את עצמו כ"מחנך בריאות בעל הכרה עולמית, הידוע בעבודתו בתחום התזונה". הוא החל בקליניקה פרטית, ובהמשך עבר להתמקד בהסברה בריאותית. מאז פרסם יותר מ-6000 סרטונים בנושאי בריאות הכבד, צום ומטבוליזם שומנים, עם מעל 200 מיליון צפיות בחודש.
עם זאת, לא כל המדענים מסכימים עם טענותיו. לדוגמה, טענותיו לגבי דגנים ומיצי פירות כלא־בריאים נתמכות באופן חלקי על ידי מדענים ותזונאים מובילים - אם כי איש מהם לא הגדיר אותם כ"המזון המסוכן בעולם".
ד"ר פדריקה אמטי, התזונאית הראשית בחברת המחקר Zoe, תיארה דגני בוקר כ"לא משהו" והוסיפה ש"לא סביר שהילד שלכם יהיה שבע ויקבל מספיק תזונה מקערה כזאת". היא גם הזהירה שדגני בוקר "לא צריכים להיות ארוחת הבוקר שלכם כל יום".
ברג הוא גם תומך גדול בדיאטת הקטו ובצום לסירוגין - תחומים הזוכים לתמיכה רחבה של מדענים מובילים, בהם פרופ' טים ספקטור ומומחה הארכת החיים ד"ר וולטר לונגו.
ד"ר דיאנה גירניטה, ראומטולוגית, טענה שחלק מטענותיו של ברג "מערבבות עובדות מדעיות עם הסברים לא קשורים, מושגים מופשטים מדי ותיאוריות אישיות - מה שיוצר בליל מבלבל שקשה מאוד לפענח לאדם ללא רקע רפואי".
כמו תמיד, מומלץ להתייחס בזהירות לטענות קיצוניות בנוגע למזון ובריאות. אמנם יש הסכמה רחבה בקרב מדענים שהרבה מדגני הבוקר הנפוצים, במיוחד אלו המיועדים לילדים, אינם תורמים לבריאות - אך קשה להצביע על מזון אחד כ"המסוכן ביותר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו