כשאנחנו מושיטים יד לבקבוק שמן זית, סירופ מייפל או צנצנת דבש, אנחנו בטוחים שנקבל מוצר טבעי ואיכותי. אבל מאחורי מדפי הסופר מסתתרת תופעה עולמית מתעתעת - זיופי מזון. מדובר בהחלפת מרכיבים יקרים בזולים יותר, דילול של חומרי גלם או סימון מטעה של מוצרים - וכל זה קורה הרבה יותר ממה שנדמה לנו.
לפי מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA), זיופי מזון משפיעים על כ־1% מתעשיית המזון העולמית - תעשייה שמגלגלת עשרות מיליארדי דולרים בשנה. ברוב המקרים זה לא מסוכן לבריאות, אבל המשמעות היא פשוטה: אתם משלמים מחיר מלא על מוצר נחות.
אז אילו מאכלים מזייפים הכי הרבה - ואיך אפשר להימנע מזה? לפניכם רשימה שערכו באתר של מרתה סטיוארט. היזהרו מחיקויים.
דבש
דבש הוא אחד המוצרים המזויפים ביותר – בעיקר בגלל היעדר פיקוח על מונחים כמו “טהור”, “טבעי” או “מקומי”. לדבריה של קרלה מרינה מרקזה, כוורנית מוסמכת מארה״ב, דבש שמוצג כ“גלמי” (raw) לא אמור להיות מחומם, אבל רבים פשוט משתמשים במונח הזה כשיווקי בלבד. לעיתים גם מוסיפים לו סירופ תירס או ממתיקים זולים אחרים.
כך תזהו אם הדבש אמיתי או מזוייף | מערכת היום פלוס
איך תזהו דבש אמיתי: חפשו שם כוורן ברור וכתובת ייצור, בדקו את רשימת המרכיבים, ושימו לב למחיר - דבש אמיתי לא אמור להיות חשוד בכמה שהוא זול.
שמן זית
שמן הזית הוא “מלך ההונאות” של עולם המזון. הוא מוצר יקר שקל לדלל וקשה לצרכן לזהות זיוף. שמני זית רבים מעורבבים בשמנים זולים יותר, בלי לציין זאת על האריזה.
איך תדעו שהשמן אמיתי: חפשו תעודות איכות מגופים מוסמכים כמו מועצת שמן הזית. רכישה ממותגים אמינים או מיצרנים מקומיים היא הדרך הבטוחה ביותר.
דגים
תופעת החלפת דגים נפוצה מאוד: פילטים של דג אחד נמכרים כזנים אחרים, שקשה לזהות לאחר בישול. יש גם מקרים שבהם מוסיפים קרח קפוא למוצר כדי להכביד עליו לפני המכירה לפי משקל.
איך תימנעו מזיוף: קנו מדייג או חנות מתמחה אמינה, שיכולים לספק מידע על מקור הדג ותאריך הלכידה. באריזות - חפשו את ארץ המקור ושיטת הדייג.
קפה
גם עולם הקפה לא נקי מזיופים. לרוב מדובר בקפה טחון שמכיל תוספות של תירס, דגנים או שורש עולש, כדי לנפח את הכמות.
איך תוודאו שאתם שותים קפה אמיתי: העדיפו לקנות פולי קפה שלמים ולטחון בבית. חפשו על האריזה את ארץ המקור ותאריך הקטיף. קפה ממקור יחיד (single origin) מצמצם מאוד את הסיכון לזיופים.
תבלינים
וניל וזעפרן הם בין התבלינים המזויפים ביותר בעולם. וניל מזויף מיוצר לרוב מחומרים סינתטיים, וזעפרן מדולל בתוספים שונים כדי להוזיל עלויות.
איך תזהו תבלין מקורי: קראו בעיון את רשימת המרכיבים, במיוחד כשמדובר בתבלינים יקרים. עדיף לרכוש ממותגים מוכרים או מחנויות מתמחות.
גבינת פרמזן
פרמיג’יאנו רג’יאנו האיטלקית נחשבת לאחת הגבינות המזויפות ביותר בעולם. גרסאות “אימיטציה” רבות נמכרות כ“פרמזן”, אך הן רחוקות מהמקור.
איך תדעו מה אמיתי: הגבינה המקורית מכילה רק חלב, מלח ורנין - ומסומנת בבירור כ־Parmigiano Reggiano מאיטליה. אם היא לא מאיטליה - היא לא אמיתית. ואם היא מגיעה כבר מגורדת? סביר מאוד שלא מדובר בפרמזן אמיתי.
מיצי פירות “100% טבעיים”
גם מיצי פירות נכללים ברשימת המזויפים. לעיתים מוסיפים להם תרכיזים או חומרי טעם מלאכותיים - ועדיין משווקים אותם כ“מיץ טבעי”.
איך תזהו זיוף: בדקו את רשימת המרכיבים - אם כתוב “מתרכיז”, מדובר במיץ שעבר עיבוד. מיצים טריים בקירור, במיוחד ממקורות מקומיים, נחשבים לאמינים יותר.
סירופ מייפל
כדי להפיק ליטר אחד של סירופ מייפל נדרשים כ־40 ליטרים של שרף עץ- ולכן מדובר במוצר יקר שקל לזייף. יצרנים לא ישרים נוהגים לערבב אותו עם סירופ תירס, סוכר קנים או ממתיקים זולים אחרים.
איך תדעו שהמייפל אמיתי: היזהרו ממוצרים שעליהם כתוב “בטעם מייפל” - זה סימן מובהק לזיוף. סירופ אמיתי יהיה מסומן באחת מארבע קטגוריות האיכות של דרגת A (זהוב, ענברי, כהה או כהה מאוד), והדרך הבטוחה ביותר היא לקנות ישירות מיצרנים מקומיים.
בסופו של דבר, זיופי מזון אולי לא מסכנים את הבריאות - אבל הם פוגעים באיכות, באמון ובכיס שלנו. קצת מודעות, קריאת תוויות והשוואת מחירים - וקל הרבה יותר לוודא שהמוצר שבצלחת הוא באמת מה שהוא נראה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו