כשמתקרר בחוץ, אין כמו כוס קקאו חמה ומנחמת, לילדים ולמבוגרים כאחד. אבל מאחורי המשקה המתוק מסתתר סיפור עשיר של תרבויות עתיקות, טקסים, וגם של ערכים תזונתיים שהופכים את הקקאו לאחד המרכיבים המרתקים ביותר במטבח.
עץ הקקאו מקורו באמריקה הלטינית, ופוליו ליוו תרבויות קדומות במשך אלפי שנים. בני המאיה והאצטקים, ראו בהם מתנה מהאלים והשתמשו בו בטקסים ובחיי היום-יום.
כשהגיע הקקאו לאירופה במאה ה-16 הוא הפך למשקה מתוק ופופולרי, אך גם איבד חלק מערכיו התזונתיים, שכן תהליך הקלייה והעיבוד מחליש את כמות נוגדי החמצון, ובמוצרים תעשייתיים כמו שוקולד ואבקות שוקו, מתווספות כמויות גדולות של סוכר לנטרול המרירות הטבעית של הקקאו, עובדה המעלה את החיסרון שבצריכת סוכר ברמה גבוהה.
אבל הקסם של הקקאו לא מסתכם רק בטעם. הפולים עשירים ברכיבים פעילים בעלי תרומה ממשית לגוף, מסיוע לאנטי אייג'ינג, דרך הפחתת הסיכון למחלות לב, ועד שיפור תפקודי המוח. פרופיל החומרים הפעילים המגוון של הקקאו עומד בבסיס יתרונותיו הבריאותיים הרבים לכאורה והשימוש בו כמזון פונקציונלי בעל ההשפעות רבות, ביניהן:
- פעילות נוגדת חמצון: בעיקר מפלבנואידים ופוליפנולים, תומכת בבריאות הלב וכלי הדם ובבריאות המוח.
- תכונות אנטי-דלקתיות: בעיקר על ידי פלבנואידים ופוליפנולים
- השפעה ממריצה על מערכת העיכול ומערכת העצבים.
הסוד הוא באיכות
ככל שהקקאו פחות מעובד (raw או אורגני, ללא תוספות מלאכותיות), כך הערכים הבריאותיים נשמרים טוב יותר. לעומת זאת, קקאו שעבר עיבוד אלקלי (Dutch process) אמנם עדין יותר בטעם, אבל מאבד חלק גדול מהיתרונות הבריאותיים.
אז מהן הדרכים לצריכת קקאו בריאה יותר?
- צריכה של אבקת קקאו נא: בעוד בתהליך התעשייתי קקאו מאבד חלק משמעותי מערכיו, קקאו נא עובר עיבוד עדין ללא חימום מעל 48 מעלות ושומר על הערכים התזונתיים.
- הפחתת סוכר הדרגתית: כך מתרגלים להנות מהמרירות הטבעית של הפולים.
- צריכת קקאו טבעי מתונה: 1-2 כפות ביום מספיקות כדי ליהנות מהיתרונות.
ואיך אפשר לשלב אותו ביום יום?
- כף קקאו גולמי בכוס חלב שקדים עם דבש וקינמון זה משקה בריא ומנחם.
- שייק בוקר עם קקאו, בננה וחמאת בוטנים מעניק אנרגיה זמינה וטעימה.
- שבבי קקאו נאים הם תוספת מצוינת לגרנולה (רצוי להוסיף אותם לאחר האפייה של הגרנולה).
- ניתן גם להוסיף פולי קקאו נאים לשייקים ומשקאות אנרגיה ולהשתמש בחמאת קקאו נא לקוסמטיקה טבעית.
- גם באפייה - עוגיות קקאו ללא קמח או מוס שוקולד טבעוני על בסיס אבוקדו וקקאו, יכולים להיות קינוחים עשירים בטעם וגם בעלי ערך תזונתי.
הקקאו הוא לא רק משקה חורפי, הוא מרכיב שמחבר בין טעם, תרבות ובריאות. כשבוחרים נכון ונהנים ממנו במידה, הוא יכול להפוך לטקס יומי קטן שמחזק את הגוף, משפר את מצב הרוח, ומזכיר לנו כמה כוח יש לפולים הקטנים האלה.
מתכון שוקו בריא לילדים ולמבוגרים
מצרכים:
- 2 כפות אבקת קקאו נא
- 2 תמרים או 2 כפות סילאן טבעי
- 5 כפות אגוזי מלך או שקדים
- 1 כפית קינמון
- 1 כפית תמצית וניל
- 1 כף טחינה גולמית או חמאת שקדים
- 5 כוסות מים (קרים או חמים - תלוי אם רוצים משקה חם או קר)
אופן ההכנה:
- מערבבים הכל בבלנדר עד לקבלת משקה חלק ועשיר.
הכותבת אבישג לבקוביץ, היא ראש תחום נטורופתיה במכבי טבעי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
