מחקר חדש ומטריד קושר בין משקאות ממותקים מלאכותית לבין עלייה בסיכון למחלת כבד שומני הקשורה לתפקוד מטבולי (MASLD) - מחלת הכבד השכיחה ביותר בארצות הברית. באופן מפתיע, נמצא כי המשקאות ה”נטולי אשמה” הללו מסוכנים יותר אפילו ממשקאות עתירי סוכר.
"המחקר שלנו מראה שצריכה של משקאות מופחתי או נטולי סוכר נקשרה לסיכון גבוה יותר ל־MASLD, אפילו ברמות מתונות כמו פחית אחת ביום", אמרה מחברת המחקר הראשית, לִיהֶה ליוּ, סטודנטית לתואר שני בגסטרואנטרולוגיה בבית החולים האוניברסיטאי הראשון של סוצ'ואו שבסין, לניו יורק פוסט.
"ממצאים אלה מערערים את התפיסה הרווחת שמשקאות דיאט הם בלתי מזיקים, ומדגישים את הצורך לבחון מחדש את מקומם בתזונה ובהשפעתם על בריאות הכבד", הוסיפה ליוּ, "במיוחד כש־MASLD הופכת לבעיה עולמית".
המשקאות ששווקו כ“בריאים” - תחת אש
משקאות דיאט משווקים זה שנים כחלופה בריאה יותר לסודה רגילה, משום שהם כמעט חסרי סוכר וקלוריות. אך יותר ויותר מחקרים מצביעים על קשר בין ממתיקים מלאכותיים לבין סיכון מוגבר לתסמונת מטבולית, סוכרת סוג 2 ובעיות לב. ישנם תחליפי סוכר החשודים בכך שהם פוגעים בבריאות המעיים, משבשים את ויסות הסוכר בדם ומקדמים היווצרות קרישי דם.
"משקאות ממותקים בסוכר נמצאים זמן רב תחת ביקורת, בעוד שמשקאות ה'דיאט' נחשבים לבחירה הבריאה יותר," אמרה ליוּ, "אבל שני הסוגים נצרכים בהיקף רחב, והשפעתם על בריאות הכבד לא הובנה עד כה היטב".
כך נערך המחקר
צוות המחקר עקב אחרי כ-123,800 תושבים בריטים ללא מחלת כבד, שהתבקשו בין 2009 ל־2012 לדווח שוב ושוב על הרגלי השתייה שלהם.
המשתתפים נשאלו: “כמה כוסות, פחיות או קרטונים של 250 מ"ל משקה מוגז שתית אתמול?” - כמות השווה בקירוב לפחית של שתייה מוגזת (250 מ"ל נוזל).
לאחר מכן עקבו החוקרים אחריהם במשך יותר מעשור כדי לבדוק אם פיתחו MASLD - מצב שבו עודפי שומן מצטברים בכבד, גורמים לדלקת ולנזק אפשרי. בין התסמינים הנפוצים: עייפות, חולשה וכאבי בטן.
תוצאות המחקר
צריכה של יותר מפחית אחת ביום של משקה דיאט העלתה את הסיכון ל־MASLD ב־60%. אותה כמות של משקה מוגז רגיל העלתה את הסיכון ב־50%.
שני סוגי המשקאות גרמו להצטברות שומן בכבד, אך רק משקאות הדיאט נקשרו גם לעלייה בתמותה הקשורה לכבד. "התכולה הגבוהה של סוכר במשקאות הרגילים גורמת לעלייה מהירה ברמות הסוכר והאינסולין בדם, מעודדת עלייה במשקל ומעלה את רמות החומצה האורית - כל אלה תורמים להצטברות שומן בכבד", הסבירה ליוּ.
"לעומת זאת, משקאות דיאט עשויים להשפיע על בריאות הכבד דרך שינוי המיקרוביום במעי, פגיעה בתחושת השובע, הגברת החשק למתוק ואפילו גירוי הפרשת אינסולין".
מגפה עולמית מתקרבת
כיום כ־38% מהמבוגרים סובלים מ־MASLD, ומספר זה צפוי לעלות על 55% עד 2040, עם העלייה בשכיחות הסוכרת וההשמנה. הממצאים הוצגו השבוע בכנס איגוד הגסטרואנטרולוגיה האירופי שנערך בברלין.
ליוּ ציינה שהנתונים לא כללו פירוט של מותגי המשקאות או סוגי הממתיקים ששימשו בפועל: "לא יכולנו לבדוק האם ממתיקים מסוימים קשורים באופן חזק יותר להשפעות על הכבד - זו מגבלה של המחקר", אמרה.
החדשות הטובות
החלפת המשקאות במים הפחיתה את הסיכון ל־MASLD ב־12.8% עבור משקה מוגז רגיל, וב־15.2% עבור משקאות דיאט.
"הגישה הבטוחה ביותר היא לצמצם גם משקאות ממותקים וגם משקאות דיאט"ף סיכמה ליוּ, "המים נשארים הבחירה הטובה ביותר - הם אינם מעמיסים על חילוף החומרים, מונעים הצטברות שומן בכבד ומספקים לגוף לחות נאותה".
צוותה של ליוּ מתכנן להמשיך ולחקור כיצד סוכר ותחליפיו משפיעים על חיידקי המעיים ועל התפתחות מחלות כבד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
