מזיקים במזווה הם לא רק מטרד - הם יכולים במהירות לפגוע בהיגיינה ובהנאה מהאוכל שיש לנו במטבח.
“מזיקים מסוגלים להתבסס במזווה לאורך זמן מבלי שתבחינו בהם”, מסבירה אנה וולאס, מומחית להדברת מזיקים לאתר של מרתה סטיוארט, “לעיתים הם מגיעים ישירות ממפעל הייצור או מאריזות המזון עוד לפני שהגיעו אליכם הביתה”.
החדשות הטובות: אם יודעים אילו מזונות נמצאים בסיכון הגבוה ביותר ונוקטים בכמה צעדים פשוטים, אפשר למנוע את ההתפשטות מראש. הנה מה שכדאי לדעת על המזונות שמושכים הכי הרבה מזיקים - והצעדים שהמומחים ממליצים עליהם כדי לשמור על המזווה נקי, בטוח וחף מחרקים.
קמח, אורז, שיבולת שועל, פסטה ודגנים אחרים
המוצרים האלו הם ה”נאשמים” העיקריים. המרקם הדק והאריזות הלא אטומות הופכים אותם לפגיעים במיוחד בפני מזיקים קטנים.
תערובות אפייה וחטיפים מעובדים
תערובת לפנקייקים, קמח לעוגות או עוגיות קנויות אולי לא נראות כמו יעד מועדף לחרקים, אבל וולאס מציינת שדווקא המוצרים הללו מושכים מאוד מזיקים - במיוחד כאלה שנמשכים למזונות עתירי סוכר ועמילן.
מזון לחיות מחמד וזרעי ציפורים
רבים מתעלמים מהם, אך שקי מזון יבש לחיות מספקים למזיקים בדיוק את מה שהם מחפשים: מזון עתיר חלבון ומינרלים, המאוחסן בכמויות גדולות. גם אם שומרים אותם במוסך או במרתף, הם עלולים להזדהם במהירות.
בשרים מיובשים או כבושים
אמנם פחות נפוץ, אך גם בשרים מיובשים עלולים למשוך מזיקים מסוימים הניזונים מחומרים אורגניים. “מעבר לעובדה שהם עלולים לכרסם את המזון מבפנים”, מזהירה וולאס, “יש מקרים שבהם הם גם כרסמו את דרכם החוצה מהאריזה והתחילו לשוטט בין הכלים והסירים”. לא נעים.
המזיקים הנפוצים ביותר במזווה
כדאי להכיר את “האורחים” הבולטים שיכולים להופיע במזווה או במטבח:
חיפושיות הקמח (Flour Beetles): מופיעות לרוב בדיוק במקום שהשם מרמז עליו - בתוך קמח ומוצריו.
עש המזון ההודי (Indian Meal Moth): מזוהה לפי קורים דקים ופקעות קטנות שהוא משאיר אחריו.
חיפושיות הדרמסטיד (Dermestid Beetles): ניזונות מחומרים אורגניים, כמו בשרים מיובשים.
חיפושיות התרופות והטבק (Drugstore & Cigarette Beetles): נפוצות במיוחד במזון לחיות, דגנים, פסטה ומוצרים יבשים - אך גם עלולות להופיע באחסון בעליות גג.
איך למנוע ולשלוט במזיקים במזווה
וולאס משתפת כמה צעדים פשוטים שיעזרו לשמור על מזווה נקי וללא הפתעות (כדי שלא תיתקלו במשהו שזוחל כשאתם פותחים שקית קמח).
1. לבדוק אריזות לפני הקנייה
לפני שמכניסים מוצר יבש לעגלה, כדאי לבדוק היטב את האריזה. קרעים, חותמות שבורות או שאריות אבקה דקה עלולים להעיד על נוכחות מזיקים כבר מהמפעל.
2. להעביר למכלים אטומים
לאחר הקנייה, כדאי להעביר קמח, דגנים וחטיפים לצנצנות זכוכית או למכלי פלסטיק קשיחים עם סגירה הרמטית. זה מונע חדירת מזיקים, וגם שומר על סדר ונראות אסתטית במזווה. אם במקרה כבר היו ביצים במוצר - לפחות הן לא יתפשטו.
3. לנקות מדפים באופן קבוע
הפכו את ניקוי המדפים להרגל שבועי: ניגוב או שאיבה קלה מסירים פירורים ושאריות שעלולות למשוך חרקים.
4. לאטום סדקים וחריצים
בעזרת סיליקון או חומר איטום, כדאי לסגור רווחים קטנים בין המדפים לקירות. נקודות הכניסה האלו מאפשרות למזיקים לעבור ממקום למקום בקלות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
