לרימון יש 6 יתרונות בריאותיים מדהימים - אבל כמה בדיוק צריך לאכול ממנו?

מעבר לסמליות ולמצוות - לאכול רימונים זה בריא ומומלץ מאוד - אפילו יותר ממה שאתם חושבים • יובל גרטנלאוב דיין, דיאטנית קלינית וטכנולוגית מזון בחלי ממן, עם כל מה שצריך לדעת על הפרי האדום • וגם מתכון לסלט קל ומשגע לערב החג ובכלל

רימונים, לא רק מצוות, גם יתרונות בריאותיים. צילום: Getty Images

ראש השנה קרב ובא ומסמל שנה חדשה והתחלות חדשות. אחד הסמלים הבולטים של החג הוא הרימון. ביהדות הרימון מסמל שפע, ברכה ופריון, ובאכילת הרימון אנו מבקשים שתהא השנה החדשה מלאה במעשים טובים ומצוות, ונהיה "מלאים מצוות כרימון". אבל מלבד הסמליות, לרימון יש גם לא מעט יתרונות בריאותיים. הנה כמה מהבולטים שבהם.

עשיר בנוגדי חמצון

היתרון הבולט ביותר של הרימון הוא תכולת נוגדי החמצון הגבוהה שלו, ובמיוחד פוליפנולים כמו אנתוציאנינים (הנותנים לו את צבעו האדום העז) וטאנינים. נוגדי חמצון אלו חזקים עד פי 3 יותר מאלה המצויים בתה ירוק ויין אדום. נוגדי החמצון מסייעים בהגנה על תאי הגוף מפני נזק חמצוני הנגרם על ידי רדיקלים חופשיים, מולקולות לא יציבות שיכולות לתרום להתפתחות מחלות כרוניות רבות כמו מחלות לב וכלי דם, סרטן, סוכרת אלהיימר ועוד.

מומלץ או מסוכן? כל מה שצריך לדעת על מיץ רימונים

לא מעט יתרונות תזונתיים, צילום: GettyImages

תכונות אנטי-דלקתיות

לרימון תכונות אנטי דלקתיות בעיקר הודות לתרכובות הנקראות פוניקלאגינים אשר הוכחו כבעלות תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות. אכילת רימונים עשויה לסייע במניעת היווצרות דלקת כרונית שיכולה לתרום למצבים רבים, כולל מחלות לב, סוכרת מסוג 2 וסרטן

בריאות הלב וכלי הדם

ישנן עדויות לכך שפוליפנולים שברימון עשויים להגן על הגוף מפני מחלות לב וכלי דם.

  • הורדת לחץ דם : הרימון עשיר באשלגן וצריכה קבועה שלו יכולה לתרום בשמירה על גמישות כלי הדם ושיפור זרימת הדם.
  • הורדת כולסטרול: פוליפנולים מסוג אלגיטנינים שיש ברימון עשויים לסייע בהורדת רמות הכולסטרול ה"רע"  (LDL)  ובמניעת חמצונו, תהליך שמעורב בהיווצרות טרשת עורקים והצטברות פלאק בדפנות כלי הדם.

פוטנציאל אנטי-סרטני

מחקרים ראשוניים (בעיקר במבחנה ובבעלי חיים) מראים שלתרכובות ברימון (בעיקר נוגדי חמצון ופלבנואידים) יש פוטנציאל לעכב התפתחות של תאים סרטניים ואף להאט את התפשטותם. הדבר נחקר בהקשר של סרטן השד, הערמונית, הריאות, העור והמעי הגס. עם זאת, יש צורך במחקר נוסף כדי להבין טוב יותר את ההשפעות הללו על בני אדם.

תמיכה במערכת העיכול

גרגירי הרימון עשירים בסיבים תזונתיים התומכים בשמירה על אוכלוסיית חיידקי המעי ובכך תורמים לבריאות מערכת העיכול. לחיידקי המעי יש תפקיד חשוב בהגנה מפני מחלות כרוניות, כגון מחלות מעי דלקתיות (IBD), סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם וסרטן המעי הגס. בנוסף הסיבים התזונתיים בגרעין הרימון תורמים לתחושת שובע ואיזון רמות הסוכר בדם .

כדי לקבל את הסיבים התזונתיים מהרימון יש צורך לאכול את גרגירי הרימון בשלמותם ולא לשתות כמיץ.

העדיפו את צורת הגרגרים על פני המיץ, צילום: Getty Images

תמיכה בבריאות מערכת השתן

מחקר מוקדם שנערך בקרב אנשים הנוטים לאבנים בכליות הראה כי תמצית רימונים עשויה לסייע במניעת היווצרות האבנים. חוקרים סבורים כי ייתכן שהדבר נובע מכך שהפוליפנולים שברימון יכולים להוריד את ריכוז הכימיקלים המצויים באבנים כגון: אוקסלטים, סידן ופוספטים.

אז כמה רימון מומלץ לאכול ביום? ככלל, אפשר לשלב רימון אחד ביום בגודל קטן- בינוני, מומלץ לחלק את הכמות למספר ארוחות ביום ולשלב יחד עם עוד מקורות מזון. בנוסף מומלץ לשלב כתחליף לממתקים.

המלצה חמה: לשלב את גרגירי הרימון בתוך סלט הירקות או גביע היוגורט ליצירת ארוחה יותר מעניינת ובריאה. 

המלצה זו הינה מתאימה לאוכלוסייה הכללית, במידה ויש מחלות רקע או מצב רפואי ייחודי מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בנוגע לכמות המומלצת לצריכת רימון ביום.

סלט עשבי תיבול ורמיונים, צילום: Gemini AI

סלט עשבים מרענן וחגיגי

מצרכים:

  • כוס עלי פטרוזיליה קצוצים
  • כוס עלי כוסברה קצוצים
  • 1/2 כוס עלי נענע קצוצים
  • כוס עלי רוקט או ארוגולה קצוצים
  • 1 גבעול בצל ירוק חתוך דק (לא חובה)
  • 4 כפות גרגירי רימון
  • 4 יחידות קשיו לא קלויים קצוצים
  • כפית שמן זית
  • מיץ מלימון 1 סחוט טרי + גרידת לימון
  • מלח

אופן הכנה:

  1. מוסיפים את כל הירוקים לקערה.
  2. בכלי נפרד מכינים את הרוטב: שוטפים את הלימון, מגרדים בפומפייה דקה את קליפת הלימון (ללא החלק הלבן), לאחר מכן חוצים את הלימון לחצי וסוחטים. מוסיפים את השמן והמלח ומערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול מוסיפים את הרוטב לקערת הירוקים
  3. קולים קלות את הקשיו במחבת חמה ללא שמן ומוסיפים לקערה.
  4. מוסיפים את גרגירי הרימון ומערבבים את הסלט.

הטור נכתב ע"י יובל גרטנלאוב דיין, דיאטנית קלינית,  R.D, B.Sc, וטכנולוגית מזון בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר