המזווה הוא כמו ארון הבגדים של נרניה לשף - מלא במצרכים יבשים שלא מתקלקלים במהירות, ופותחים אינסוף אפשרויות לבישול. אבל לא כל מזון מתאים לשם. חלקם מתקלקלים מהר, אחרים מאבדים טעם, ויש כאלה שמושכים מזיקים או חיידקים. מזווה מסודר ויעיל עוזר לחסוך כסף, להפחית בזבוז מזון, ולהבטיח שתבשלו תמיד עם מרכיבים במיטבם. באתר של מרתה סטיוארט ערכו רשימה של 10 דברים שאם הם נמצאים במזווה שלכם - כדאי להוציא אותם מיד.
מה לא כדאי לאחסן במזווה?
אגוזים וזרעים
עשירים בשומנים בלתי רוויים, אגוזים וזרעים מתחמצנים במהירות בטמפרטורת החדר. אם תסיימו אותם בתוך חודש-חודשיים, קופסה אטומה במזווה תספיק. מעבר לכך - הם יפתחו ריח חמוץ, טעם מר ומרקם רך ולא נעים. לאחסון ארוך טווח - שמרו בשקיות אטומות במקפיא. כך יחזיקו עד שנתיים.
אגוזים עתירי שומן (כמו מקדמיה, פקאן, ברזיל ואגוזי מלך) רגישים במיוחד לחום, אור וחמצן, ולכן עדיף להקפיא דווקא אותם.
שמנים עדינים ושמנים מתובלים
רוב שמני הבישול (כמו זית, קנולה או בוטנים) מתאימים למזווה. אבל שמנים עדינים חייבים קירור: שמנים מתובלים בשום או בעשבי תיבול עלולים לפתח חיידקים. שמנים מבוססי אגוזים וזרעים (כמו אגוז מלך, פשתן ושומשום) מתקלקלים מהר. שמן כמהין עדין מאבד את טעמו אם לא נשמר בקירור.
מייפל טהור
לאחר הפתיחה, סירופ מייפל עלול לפתח עובש או שמרים. יש לשמור במקרר אחרי הפתיחה.
ממרחי אגוזים טבעיים ואורגניים
בשונה ממותגים מסחריים כמו Skippy או Jif, ממרחים טבעיים אינם מכילים מייצבים. השמנים נפרדים מהחומר המוצק ומתקלקלים במהירות במזווה. לכן - יש לשמור במקרר לאחר הפתיחה. יתרון נוסף: הקירור מונע מהשמן להיפרד, וכך לא צריך לערבב בכל פתיחה.
רטבים (קטשופ, חרדל ומיונז)
לאחר הפתיחה - יש לשמור במקרר בלבד. גם חרדל, שנחשב יציב יחסית, מאבד את טעמו וחריפותו בטמפרטורת החדר.
לחם
הלחם נוטה לפתח עובש, ובקלות אפשר לשכוח כיכר ישנה במזווה. לשימוש מהיר - שמרו בקופסת לחם או בשקית על השיש. לשימוש ארוך טווח - חתכו והקפיאו פרוסות. לעומת זאת, במקרר הלחם מתייבש ומתקשה מהר יותר.
קמח מלא
קמח מלא מכיל את סובין וחיטת הנבט, שבהם שמנים טבעיים שמתחמצנים מהר במזווה. כדי לשמור על טריות – אחסנו במקפיא בקופסה אטומה.
טורטיות
בשל אחוזי הלחות הגבוהים, טורטיות נוטות לפתח עובש במזווה. במקרר הן נשמרות טריות למשך שבועות.
נקניקים ובשרים מיובשים
למרות שנמכרים לעיתים בטמפרטורת החדר, ברגע שפותחים – נקניקים כמו פפרוני, סלמי, צ'וריסו ופרושוטו נוטים להתייבש ולהיות חשופים לחיידקים. חובה לשמור במקרר.
חפצים שאינם מזון
המזווה צריך להיות מיועד למזון בלבד. אחסון של מזון לחיות מחמד, מוצרי ניקיון, בדים (מגבות מטבח, מפיות) או אפילו סוללות – עלול להביא לריחות לא נעימים, מזיקים או חשיפה לכימיקלים.
איך לשמור על מזווה במצב מצוין?
בדקו תוקף
המזווה עלול להפוך ל"מגירת הג'אנק" של המטבח - עם תבלינים, קופסאות שימורים ורטבים שנשכחו שנים. תבלינים בני חמש שנים? הגיע הזמן להיפרד מהם. אחסנו תבלינים במקום חשוך, יבש וקריר, אבל גם נגיש לשימוש יומיומי.
FIFO - קודם נכנס, קודם יוצא
קל לשכוח מה שקנינו - ואז לגלות כפילויות. כדי למנוע בזבוז, הקפידו על השיטה: First In, First Out. הניחו מוצרים ישנים מקדימה וחדשים מאחור, כך שתשתמשו קודם במה שקרוב לפקיעת תוקף.
הפחתת חשיפה לחמצן
מזון מתקלקל מסיבות שונות: עובש, חיידקים או ריקבון. במוצרים יבשים, הקלקול נובע לרוב מחמצון - כששומנים נחשפים לחום, אור או חמצן. לכן, אחסון אטום מונע טעמי לוואי וריחות לא נעימים.
אריזות פתוחות הן בעיה כפולה – הן מפיצות ריחות לסביבה ועלולות למשוך מזיקים. תמיד אטמו מחדש או העבירו לכלי אטום עם תווית ותאריך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
