כרוב סגול הוא הרבה יותר מסתם עוד זריקת צבע סגולה וססגונית בצלחת, מדובר בירק צפוף תזונתית שמלא בתועלות שיכולות לתמוך בגוף בדרכים מרשימות.
השילוב של ויטמינים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים הופך אותו ליחיד במינו בתוך משפחת המצליבים הירוקים ברובם. והחלק הטוב ביותר? הוא כמעט לא דורש הכנה – רק לחתוך או לגרר ואתם כבר בדרך הנכונה לסלט כרוב טעים.
הכוחות התזונתיים של כרוב סגול
בדומה לזני כרוב אחרים, כרוב סגול הוא מקור מצוין לסיבים, ויטמינים ומינרלים והוא דל מאוד בקלוריות. לדברי התזונאית טובי אמידור לאתר של מרתה סטיוארט, “רק כוס אחת של כרוב סגול קצוץ מספקת כ-44% מהתצרוכת היומית המומלצת של ויטמין C וכ-23% של ויטמין K” - כמות מרשימה לכל הדעות.
אבל התכונה הבולטת ביותר שלו היא העובדה שהוא עשיר באנתוציאנינים - נוגדי חמצון רבי עוצמה עם תכונות אנטי-דלקתיות והגנה על הלב, והם גם אלה שאחראים לצבע הסגול העמוק שלו. הדיאטנית לורן מנקר אומרת: “כרוב סגול בהחלט בולט בגלל ריכוז האנתוציאנינים שבו. כל סוגי הכרוב עשירים בנוטריינטים, אבל לכרוב הסגול יש ריכוז גבוה במיוחד של נוגדי חמצון – וזה מה שהופך אותו למועיל במיוחד בהפחתת דלקות”.
היתרונות הבריאותיים הבולטים של כרוב סגול
עשוי להפחית את הסיכון לסרטן
כרוב סגול, כמו ירקות מצליבים אחרים, מכיל גלוקוזינולטים - תרכובות שקשורות במניעת סרטן. מחקרים הראו שלתרכובות הגופרית הללו יש יכולת לווסת נזק חמצוני ודלקתי בתאים (הן גם אחראיות לריח החזק שמאפיין ירקות ממשפחת המצליבים.)
נלחם בדלקות
הוויטמין C והאנתוציאנינים שבכרוב הסגול פועלים כנוגדי חמצון עוצמתיים שמנטרלים רדיקלים חופשיים ומפחיתים דלקת - מצב הקשור למחלות כרוניות רבות.
תומך בבריאות מערכת העיכול
המומחים ממליצים לצרוך יותר סיבים תזונתיים, וכרוב סגול הוא מקור נהדר לכך. הוא מכיל סיבים בלתי-מסיסים ותכונות פרה-ביוטיות שתומכות בעיכול תקין ובאיזון של חיידקי המעי.
משפר את בריאות הלב
האנתוציאנינים בכרוב הסגול מקושרים גם להפחתת הסיכון למחלות לב. מחקרים מראים שהם תורמים לאיזון לחץ הדם ולתפקוד כלי הדם.
תומך בבריאות העצם והעיניים
הוויטמין K מסייע בחיזוק העצמות, ואילו נוגדי חמצון כמו לוטאין וזאקסנטין מגנים על רקמות העין מפני נזק חמצוני.
הדרכים הטובות ביותר לאכול כרוב סגול כדי ליהנות מהיתרונותיו
עוד סיבה מצוינת לבחור בכרוב סגול היא שהוא פשוט יותר לעיכול, תרתי משמע, גם למי שפחות אוהבים ירקות מהסוג הזה. “יש לו טעם עדין יותר, מעט מתקתק, מה שהופך אותו למעולה למנות חיות כמו סלטים", אומרת מנקר. "הצבע העז שלו גם הופך את המנה ליותר מושכת ואנחנו הרי אוכלים קודם עם העיניים”.
איך כדאי להכין אותו?
כדי לשמור על ערכיו התזונתיים, מומלץ לאכול את הכרוב הסגול חי או לאחר בישול קל בלבד. עדיף להימנע מהרתחה ממושכת, שעלולה לגרום לאובדן הוויטמינים המסיסים במים. אידוי, הקפצה או כבישה הן דרכי בישול מוצלחות יותר אם אתם מעדיפים אותו מבושל.
כמה לאכול?
השאיפה היא למנה של ככוס אחת של כרוב קצוץ.
רעיונות להגשה:
סלטי כרוב: אפשר לתבל קלות ביוגורט או בויניגרט קל עם שמן זית. נסו גם את סלט כרוב וגזר עם חומץ תפוחים, דבש וחרדל - בלי שמן ובלי מוצרי חלב.
למתקדמים - התססה של כרוב סגול לכרוב כבוש (שוקרוט) או קימצ’י היא דרך כיפית לשמר אותו, להעשיר את טעמו ולהוסיף פרוביוטיקה לתפריט”, מוסיפה מנקר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו