לא חבל? 10 הרגלי בישול ואכילה שמזיקים לבריאות שלכם

אבל לא רק חדשות רעות - יש גם 10 טיפים שדווקא יעזרו לכם לשמור על עצמכם

מחבת טפלון, מצוינת, תלוי למה. צילום: Getty Images

לפעמים נדמה שאנחנו צריכים לעשות מהפכה של ממש, כדי להפוך לאנשים בריאים יותר - להחליף את הפסטה בקינואה, לעבור לחזה עוף אורגני, שלא לומר לתזונה טבעונית, או לעשות ניקוי רעלים אחת לכמה חודשים, כדי להרגיש על גג העולם הבריאותי, אבל האמת הרבה פחות פשוטה.

10 הרגלי בישול ואכילה שמזיקים לבריאות שלכם // שיר בבאי

כתבה מקיפה באתר The Spicy Chefs מגלה כי ההרגלים הקטנים שלנו, אלה שנראים טריוויאליים, מהשמן במחבת ועד כמות הגבינה על הפיצה הם אלה שמכריעים אם הארוחה תעבוד בשבילנו או נגדנו. קבלו 10 הרגלי בישול שמסכנים את הבריאות שלכם במטבח ומנגד - 10 הרגלים שמסוגלים להפוך כל ביס להרבה יותר בריא, טעים ומאוזן.

טיגון עמוק, צילום: אסף קרלה

10 הרגלי בישול שמזיקים לבריאות

טיגון עמוק

הטיגון העמוק מעניק למנה את הקריספיות הממכרת, אבל גם מחדיר לתוכה כמויות גבוהות של שומן רווי וקלוריות. מעבר לכך, בתהליך נוצרות תרכובות מזיקות כמו אקרילאמיד - חומר שנוצר כשמחממים שמנים לטמפרטורה גבוהה ונקשר לסיכון מוגבר לסרטן.

שימוש מופרז במלח

נתרן שמצוי במלח שולחן חיוני לתפקוד הגוף, אך עודף ממנו גורם לעלייה בלחץ הדם, שבץ ומחלות לב. רוב האנשים צורכים הרבה מעבר להמלצות (פחות מ-2,300 מ"ג ביום), בעיקר בגלל תיבול יתר ומוצרים מעובדים.

שימוש ברטבים מוכנים

רטבים מוכנים מלאים בנתרן, סוכרים, ממתיקים מלאכותיים וחומרי שימור. כל אלה מעמיסים על מערכות הגוף, פוגעים באיזון הסוכר ומעלים את הסיכון למחלות כרוניות.

רטבים תעשייתיים, צילום: יח"צ

חוסר איזון תזונתי

צלחת שמורכבת בעיקר מפחמימות פשוטות דוגמת אורז לבן או פסטה ושומנים רוויים תוך הזנחת חלבון איכותי וירקות, מובילה לעייפות, השמנה וחוסרים תזונתיים. דפוסי תזונה מאוזנים כמו דיאטה ים תיכונית נמצאו כמפחיתי תחלואה ומשפרי איכות חיים.

שימוש לא נכון בכלי טפלון

מחבתות טפלון נוחות, אבל חימום יתר או שימוש בכלי מתכת פוגע בציפוי ומשחרר חלקיקים רעילים דוגמת - PFOA חומר פלסטי שעלול לשבש את פעילות ההורמונים בגוף ולפגוע בבריאות לטווח ארוך.

שימו לב לגודל המנה, צילום: יעל יצחק

התעלמות מגודל המנה

אכילה ללא תשומת לב לכמויות, גם של מזון בריא, עלולה להוביל לצריכת קלוריות עודפת ולהשמנה. מחקרים מראים שאכילה מודעת ושימוש בצלחות קטנות מסייעים בשליטה על המשקל.

שימוש מופרז בממתיקים מלאכותיים

ממתיקים כמו סוכרלוז ואספרטיים לא מעלים את רמות הסוכר בדם, אך מחקרים מראים שצריכה גבוהה מהם משנה את הרכב חיידקי המעי מה שעלול לפגוע בתפקוד מערכת העיכול ולהגביר את החשק למתוק.

טוסט גבינות ופטריות, צילום: דוד מויאל

הוספת כמויות גדולות של גבינה

גבינות רבות עשירות בשומן רווי ונתרן. צריכה מופרזת שלהן תורמת לעלייה בכולסטרול ובסיכון למחלות לב. ההמלצה היא להעדיף גבינות רזות ולהקפיד על מינון.

חימום מזון בפלסטיק לא מתאים

חימום במיכלים שאינם BPA-free או שאינם מיועדים למיקרוגל עלול לגרום לשחרור ביספנול A כימיקל תעשייתי שעלול לשבש את פעילות ההורמונים ולפגוע בבריאות.

מחסור בסיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים, המצויים בדגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות, מסייעים לאיזון הסוכר, מפחיתים סיכון לסוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וסרטן המעי הגס ותורמים לתחושת שובע.

ירקות טריים, צילום: לירון אלמוג

10 הרגלים בריאים

שימוש במרכיבים טריים

ירקות, עשבי תיבול וחלבונים איכותיים שומרים על ערכים תזונתיים גבוהים, וצריכתם קשורה לירידה בסיכון למחלות כרוניות.

שימוש בשמנים בריאים

העדיפו שמן זית או אבוקדו - שמנים עשירים בשומן חד-בלתי רווי שמסייעים להוריד את הכולסטרול הרע ולשמור על בריאות הלב.

אידוי ירקות

אידוי שומר על ויטמינים ונוגדי חמצון, בניגוד לבישול במים או טיגון שמפחיתים את ערכם התזונתי.

חזה עוף, חלבון רזה, צילום: המחשה - מידג'רני

בחירת חלבון רזה

חזה עוף ללא עור, דגים, קטניות וטופו מספקים חלבון איכותי ודלים בשומן רווי מה שמפחית את הסיכון למחלות לב.

טיגון באייר פרייר

שיטה שמפחיתה משמעותית את כמות השומן במנה, מבלי לפגוע בטעם ובמרקם. הטיגון מתבצע באמצעות אוויר חם במקום שמן.

העדיפו אפייה על פני טיגון, צילום: Getty Images

אפייה במקום טיגון

אפייה בתנור מפחיתה את כמות השומן ושומרת על טעמים טבעיים וזאת מבלי להעמיס קלוריות מיותרות.

אחסון נכון של עשבי תיבול

אחסון בכלי אטום או בכוס מים במקרר שומר על טריותם, מונע איבוד רכיבים פעילים ומאריך את חיי המדף.

בישול מראש

בישול בכמויות גדולות מראש מאפשר שליטה טובה יותר על התפריט, חוסך זמן ומפחית פיתוי להזמין מזון מהיר ולא בריא.

בשלו בבית. כמה שיותר, צילום: אפיק גבאי

שימוש בהדרים טריים

מיץ לימון או ליים סחוט טרי מוסיף ויטמין C, נוגדי חמצון וטעם רענן לכל מנה.

מדידה מדויקת של מרכיבים

מדידה מדויקת של מלח, שמן ותבלינים מסייעת בשליטה על כמות הקלוריות, הנתרן והשומן במנה ומונעת חריגות לא מודעות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר