במשך שנים דובר רבות על הצורך להתרחק ממשקאות מסוימים אם בריאות הסוכר בדם חשובה לכם. המלצות רבות, לעיתים נחרצות, הזהירו מפני קפה, חלב, מיצים ומשקאות מן הצומח והכתירו אותם כבעייתיים עבור כל מי שמנסה להימנע מסוכרת או לאזן את רמות הגלוקוז.
אך כעת דיאטניות ומחקרים עדכניים מציעים מבט מחודש: ייתכן שחלק מהמשקאות שזכו ליחסי ציבור שליליים דווקא תורמים לבריאות המטבולית כאשר צורכים אותם בצורה הנכונה. האם ייתכן שהמשקה שאתם נמנעים ממנו הוא דווקא זה שיכול לעזור לכם?
אתר האוכל Eating Well חקר ומצא את חמשת המשקאות שכדאי להחזיר לתפריט ולצידם המלצות כיצד לעשות זאת בצורה מושכלת.
קפה
קפה, משקה הבוקר האהוב מקוטלג לא פעם כגורם סיכון לסוכרת בשל תכולת הקפאין שבו אך מחקרים עדכניים מגלים תמונה מורכבת יותר. הדיאטנית הקלינית ארין פלינסקי ווייד הסבירה בראיון לאתר כי שתיית קפה שחור ללא תוספת סוכר נקשרת לירידה בסיכון לפתח סוכרת סוג 2 ויכולה אף להאט את קצב התקדמות המחלה בקרב חולים קיימים. חומצות כלורוגניות, החומרים הפעילים בקפה, הן נוגדי חמצון רבי עוצמה שמסייעים להפחתת דלקת בגוף שיכולה לפגוע ביכולת שלו להשתמש באינסולין שהוא אותו ההורמון שמסייע להכניס סוכר מהדם לתאים. כך, הפחתת הדלקת תורמת לאיזון טוב יותר של הסוכר. יתרה מכך, גם קפה נטול קפאין מכיל את החומרים הללו כך שגם מי שמעדיף להמעיט בקפאין יכול ליהנות מהיתרונות. עם זאת, יש להקפיד על שתייה ללא תוספת סוכר, חלב מרוכז או סירופים ממותקים שעלולים להוביל לעלייה חדה ברמות הסוכר.
חלב פרה
אחד המשקאות הבסיסיים בתרבות המערבית זוכה לביקורת בשל תכולת הלקטוז (סוכר החלב הטבעי) שהוא מכיל, אך מבט מעמיק מגלה כי דווקא השילוב של חלבון, פחמימות ושומן בחלב יוצר משקה מאוזן, אשר משפיע באופן מתון על רמות הסוכר בדם. מחקרים רחבי היקף מצביעים על כך שצריכת מוצרי חלב קשורה לירידה בסיכון לפתח סוכרת סוג 2. ההסבר האפשרי: חלב מספק ויטמין D ומגנזיום, רכיבים החיוניים לרגישות תקינה לאינסולין. בנוסף, חלבון החלב תורם לתחושת שובע ומאט את קצב הספיגה של הפחמימות מה שמפחית את הסיכון לעליות חדות בסוכר לאחר הארוחה. ההמלצה: לבחור בחלב רגיל לא ממותק ולשלב אותו כחלק מארוחה מאוזנת.
מיץ פירות טבעי
מיץ פירות 100% טבעי נחשב לאויב אצל רבים הסובלים מסוכרת בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבו, אך ההבדל בין סוכר טבעי לסוכר אותו מוסיפים הוא משמעותי: מיץ טבעי מכיל לצד הסוכר גם ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון ולעיתים גם מעט סיבים תזונתיים. מחקר שפורסם בכתב העת British Journal of Nutrition מצא כי צריכה מתונה של מיץ פירות אינה מעלה את הסיכון לסוכרת סוג 2 ואף עשויה להועיל כאשר היא משתלבת בתפריט מאוזן. עם זאת, חשוב להקפיד על גודל המנה - חצי כוס בכל פעם תוך שילוב המיץ עם חלבון (דוגמת אגוזים או גבינה) כדי להאט את קצב הספיגה של הסוכר. כך, ניתן ליהנות מהטעם והערכים התזונתיים של המיץ מבלי להעמיס על מערכת הסוכר בגוף.
חלב סויה
אחד המשקאות מן הצומח הפופולריים ביותר סבל במשך שנים רבות ממוניטין בעייתי בעיקר בשל מיתוסים לא מבוססים על השפעתו על הסוכר בדם. בפועל, חלב סויה לא ממותק מכיל כמות חלבון דומה לזו שבחלב פרה אך פחות פחמימות, מה שהופך אותו לבחירה מצוינת לאיזון הסוכר. הדיאטנית סמנתה קסטי מדגישה בראיון לאתר כי חלבון הסויה מסייע להאט את קצב הספיגה של הפחמימות בארוחה ובכך תורם לאיזון טוב יותר של הסוכר לאחר האכילה. חשוב במיוחד לבחור בגרסה לא ממותקת שכן לעיתים גם משקאות "רגילים" מכילים תוספת סוכר. חלב סויה משתלב היטב בדגני בוקר, שייקים או קפה ומהווה אופציה איכותית וטבעית לטבעונים, רגישים ללקטוז או כל מי שמחפש גיוון תזונתי.
תה
תה, על שלל סוגיו הוא אחד המשקאות העתיקים והנפוצים בעולם. מעבר לטעם ולמסורת, מחקרים מהשנים האחרונות מגלים כי תה ירוק ושחור מכילים קטכינים - נוגדי חמצון ייחודיים הפועלים במספר מישורים: הם משפרים את רגישות התאים לאינסולין, מפחיתים דלקת ותורמים לאיזון הסוכר בדם. בנוסף, ישנן עדויות לכך שקטכינים תורמים לאיזון חיידקי המעי מה שמסייע לפעילות מטבולית תקינה. גם כאן, ההמלצה היא לשתות את התה ללא תוספת סוכר או ממתיקים מלאכותיים כדי למצות את מלוא היתרונות הבריאותיים שבו. כך תבחרו נכון
גם משקאות בריאים עלולים להעלות את רמות הסוכר אם מוסיפים להם סוכר מיותר. דיאטניות ממליצות על מספר צעדים פשוטים: להפחית בהדרגה את כמות הסוכר במשקאות, לשלב בין גרסאות ממותקות ולא ממותקות עד שהחיך מתרגל לטעם הטבעי. להעדיף מנות קטנות יותר של משקאות ממותקים ולשים לב להשפעת הקפאין שכן אצל חלק מהאנשים הוא עלול לגרום לעליות בסוכר.
הגישה הרווחת לפיה יש להימנע לחלוטין ממשקאות מסוימים מתבררת כשטחית מדי. מחקרים עדכניים ומומחי תזונה מובילים מדגישים כי כאשר בוחרים נכון, משקאות כמו קפה, חלב, מיץ פירות טבעי, חלב סויה ותה, יכולים להשתלב בתפריט מאוזן ואף לתרום לאיזון הסוכר בדם.
המפתח הוא להעדיף משקאות טבעיים ללא תוספת סוכר ולהתאים את גודל המנה לצרכים האישיים. שינוי קטן בהרגלי השתייה עשוי להוביל לשיפור משמעותי בבריאות המטבולית ולאפשר לכם ליהנות ממשקאות אהובים ללא רגשות אשם וללא פשרות על הבריאות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
