אם אתם עוקבים אחר מגמות בריאות ברשתות החברתיות, כנראה שמעתם על כל היתרונות של חומץ תפוחים. הוא מיוצר על ידי התססה של סיידר תפוחים, שהוא המיץ המתקבל מסחיטת תפוחים. זה לא רק שתהליך ההתססה הופך את הסיידר לנוזל חריף עם טעם מעט פירותי, הוא גם מוסיף תכונות תזונתיות מועילות.
כתוצאה מכך, חומץ תפוחים זכה למוניטין חזק כמזון בריאות פופולרי, במיוחד לבריאות המעיים והעיכול. עד כדי כך שניתן למצוא אותו במוצרים כמו משקאות בפחיות או בבקבוקים, אבקות, וכגומי או תוספי מזון בקפסולות. אבל בפני עצמו, האם לחומץ תפוחים יש יתרונות כלשהם לרווחה כללית, והאם הוא טוב באותה מידה כמו מזונות מותססים אחרים?
לחומץ תפוחים יש הרבה יתרונות בריאותיים - בתנאי שתשתמשו בו נכון // סטוריבלוקס
כדי לגלות, באתר של מרתה סטיוארט ביקשו מדיאטנים מוסמכים לחלוק תובנות על הנוזל הטרנדי, ואיך הוא יכול להשפיע על הבריאות שלכם באופן ריאלי.
איך מכינים חומץ תפוחים?
תהליך התססה הנדרש לייצור חומץ תפוחים כולל שני שלבים, על פי אליזבת דה-רוברטיס, תזונאית רשומה. ראשית, שמרים הופכים את הסוכר בסיידר התפוחים לאלכוהול, ואז חיידקים הופכים את האלכוהול לחומצה אצטית, המרכיב העיקרי של החומץ.
במהלך השלב השני, פרוביוטיקה (כלומר, חיידקים "טובים") מתחילה לגדול - אך לא לכל חומצי התפוחים יש תכונות אלה, היא מציינת. "חומץ תפוחים גולמי ולא מסונן מכיל חיידקים טובים, אבל חומץ תפוחים מסונן או מפוסטר מחומם, זה מה שהורג את הפרוביוטיקה", אומרת דה-רוברטיס.
היתרונות של חומץ תפוחים
לפני שבוחנים את היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים של חומץ תפוחים, חשוב לציין שהוא בדרך כלל נצרך בכמויות קטנות. זאת משום שהוא משמש בדרך כלל כמרכיב טעם, ולא כמשקה (למעשה, צריכה של יותר מדי חומץ תפוחים בבת אחת יכולה לגרות את השיניים, הגרון והקיבה, מכיוון שהוא חומצי מאוד).
עם זאת בחשבון, חומץ תפוחים אינו פתרון קסום, אומרת דה-רוברטיס. אבל עשויים להיות לו יתרונות צנועים, הנה כמה מהם.
- עשוי לשפר רמות כולסטרול - רמות כולסטרול גבוהות יכולות להגביר את הסיכון למחלות לב, אבל חלק מהמזונות - כולל חומץ תפוחים - יכולים לעזור. "חלק מהמחקרים מציעים שחומץ תפוחים עשוי לשפר באופן צנוע את רמות הכולסטרול", אומרת לורי רייט, תזונאית רשומה, "זה כולל הפחתת הכולסטרול הכללי וה-LDL (הכולסטרול ה"רע") והעלאת ה-HDL (הכולסטרול ה"טוב"). "היתרונות האלה נחשבים קשורים לחומצה אצטית, התרכובת הפעילה העיקרית בחומץ, שעשויה לעזור להפחית ייצור שומן בכבד", על פי רייט.
הבעיה? רוב המחקרים האלה היו קטנים או כללו בעלי חיים, כך שנדרשים ניסויים גדולים יותר על בני אדם לפני שניתן יהיה להמליץ על ACV כטיפול להורדת כולסטרול, אומרת רייט. - מפחית לחץ חמצוני - "חומץ תפוחים מכיל נוגדי חמצון כמו פוליפנולים, במיוחד מהתפוחים המשמשים בייצורו", אומרת רייט. פוליפנולים הם תרכובות צמחיות הנלחמות בלחץ חמצוני (כלומר, נזק לתאים) בגוף, מה שפוטנציאלית מפחית את הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב וסרטן. ולמרות שחומץ תפוחים אינו מקור מרכזי של נוגדי חמצון אלה - במיוחד בהשוואה לפירות וירקות - הוא עדיין עשוי לספק דחיפה קטנה, אומרת רייט.
- עשוי לתמוך בבריאות המעיים - כשחומץ תפוחים מותסס, הוא מייצר את "האמא", גידול עכור המכיל פרוביוטיקה, אומרת רייט. "פרוביוטיקה תומכת בבריאות המעיים על ידי עזרה בשמירה על מיקרוביום מאוזן, שחשוב לעיכול, תפקוד חיסוני ו-ויסות מצב רוח", היא מוסיפה. עם זאת, מכיוון שחומץ תפוחים בדרך כלל נצרך בכמויות קטנות, הוא לא נחשב לאחד המזונות המותססים המובילים לבריאות המעיים, מסבירה רייט. "מזונות מותססים אחרים כמו יוגורט עם תרביות חיות, קפיר, כרוב כבוש, קימצ'י ומיסו מכילים תכולת פרוביוטיקה גבוהה ומגוונת הרבה יותר", אומרת רייט. ניתן גם ליהנות מהם במנות גדולות יותר, מה שהופך אותם ליעילים יותר בתמיכה במיקרוביום מעיים בריא, היא מציינת.
- עשוי לשלוט ברמת הסוכר בדם - כשאתם אוכלים פחמימות (חשבו על לחם, אורז, פסטה או פירות) הגוף שלכם מפרק את המזונות האלה לסוכר, מסבירה דה-רוברטיס. הסוכר נכנס לזרם הדם, מה שמעודד את הלבלב לייצר אינסולין, הורמון שמוציא סוכר מהדם ומכניס אותו לתאים לאנרגיה. אצל חלק מהאנשים, במיוחד אלה שעמידים לאינסולין, הסוכר עשוי להישאר בזרם הדם זמן רב יותר, מה שעלול לגרום לסוכר גבוה בדם, אומרת דה-רוברטיס. אצל אנשים אלה, יש סברה שחומץ תפוחים עשוי לעזור להפחית סוכר בדם על ידי האטת העיכול או פירוק הפחמימות. עם זאת, כרגע אין עדות מוצקה להשפעה זו, כך שיש צורך בביצוע מחקר נוסף.
- עשוי לשפר תחושת שובע - הפוטנציאל של חומץ תפוחים להאט את העיכול עשוי גם לעזור לכם להרגיש שבעים למשך זמן ארוך יותר, אומרת דה-רוברטיס. זאת משום שהאטת העיכול גם מפחיתה את המהירות שבה הסוכר נכנס לדם, ובכך מייצבת את הסוכר בדם ומונעת קריסות אנרגיה. בנוסף, יש עדויות שחומצה אצטית - שנמצאת בחומץ, כולל חומץ תפוחים - יכולה לעורר הורמון שמעודד שובע, אבל נדרשים מחקרים נוספים על זה, אומרת דה-רוברטיס.
איך להשתמש בחומץ תפוחים?
כאמור, חומץ תפוחים הוא חומצי מאוד, כך שהוא יכול "לגרות את הגרון, לשחוק את האמייל של השיניים ולהרגיז את הקיבה אם נצרך ישירות", אומרת רייט. לכן, החומץ תמיד צריך להיות מדולל במרכיבים אחרים או להיות בשימוש במתכונים לחוויה טעימה יותר.
- במים: דרך נפוצה לצרוך חומץ תפוחים היא לדלל כף עד שתי כפות בכ-230-290 מ"ל מים, חולקת רייט. אתם יכולים גם לנסות אותו בתה, סודה, לימונדה או סיידר תפוחים.
- טוניק-סיידר: כדי לתת לחומץ התפוחים שלכם דחיפה, הטמיעו אותו בצמחי מרפא אנטי-דלקתיים, תבלינים, דבש וירקות. הטוניק-סיידר המתקבל יכול להיות מעורבב בנוזל, בדיוק כמו חומץ תפוחים רגיל.
- רטבים לסלט: הכינו וינגרט בסיסי עם חומץ תפוחים, ואז ערבבו עם ירקות או טפטפו על ירקות קלויים.
- שייקים: אם אתם נהנים מהשילוב של טעמים חמוצים-מתוקים, הוסיפו מעט חומץ תפוחים לשייק הבא שלכם. מרכיבים מתוקים כמו בננות, פירות יער, דבש או תמרים יכולים לעזור לאזן את החמיצות של החומץ.
- מרינדות: כשמשתמשים במרינדות, מרכיבים חומציים - כולל חומץ תפוחים - יכולים לעזור לרכך בשר. הוא גם יכול לשמש במקום חומצות אחרות (כמו מיץ לימון) במתכון המרינדה המועדף עליכם.
