תמרים הם מזון טבעי המהווה מקור לאנרגיה זמינה ולמגוון רחב של רכיבים בריאותיים: סיבים תזונתיים, מינרלים, ויטמינים ונוגדי חמצון. מחקרים כבר הצביעו על תרומתם האפשרית של מרכיבים מתמרים לבריאות מערכת העיכול, כלי הדם והלב, לחוזק העצם ועוד. אבל מחקרים חדשים מצביעים על כך שלתמרים עשויה להיות השפעה חיובית גם על מהלך ההיריון והלידה.
בשנים האחרונות בחנו חוקרים, הן במחקרים בודדים והן בסקירות מאמרים, את ההשפעה של צריכת תמרים בשלבים המאוחרים של ההיריון על תוצאות לידה. מהממצאים עולה תמונה המעידה על יתרונות אפשריים לצריכת תמרים בתקופה זו.
כל הסיבות שאתם צריכים לאכול יותר תמרים
לדוגמה, סקירת מחקרים רחבת היקף שהתפרסמה לאחרונה בכתב העת BMC Pregnancy and Childbirth ניתחה נתונים מכמעט 50 מחקרים, שכללו מאות נשים שצרכו תמרים במינונים שונים. לפי הסקירה, צריכת תמרים בסוף ההיריון עשויה לתרום לקיצור משך ההיריון והלידה (פרט לשלב השני של הלידה), להפחית את הצורך בזירוז, להאיץ התחלה ספונטנית של הלידה, לקדם את הפתיחה של צוואר הרחם ולזרז את הבשלתו (לפי מדד בישופ), ולהעלות את השיעור של לידות ספונטניות.
ממצא נוסף שעלה מהסקירה הוא שצריכת תמרים במהלך הלידה עצמה עשויה לתרום לעלייה בפתיחת צוואר הרחם ולקצר את משך הלידה. כן נמצא במחקרים כי צריכת תמרים עשויה לשפר את כמות חלב האם ולהפחית דימום לאחר לידה, וכי תוספת תמרים בשליש השלישי להריון, עשויה להגביר את רמות ההמוגלובין של האם.
התמרים הם מזון טבעי בעל ערך ביולוגי גבוה. הם מהווים מקור לאנרגיה זמינה הדרושה במיוחד במהלך לידה, לוויטמינים מקבוצה B, לנוגדי חמצון ולמינרלים כמו מגנזיום, אשלגן, ברזל וסידן. בנוסף, ההשערה היא שהם מכילים חומרים שעשויים לתמוך בהבשלת צוואר הרחם והאצת תהליך הלידה.
דרושים מחקרים נוספים בנושא זה. בינתיים, מומלץ ליהנות מאכילת כמות מתונה של תמרים במהלך ההיריון, לקראת סופו ובלידה עצמה (תוך התאמה אישית עם תזונאית קלינית אצל נשים עם סוכרת הריון).
אוהבים תמרים אבל רוצים לגוון? הנה 3 מתכונים מזינים, טעימים וקלים להכנה, באדיבות מועצת הצמחים.
גלידת יוגורט תמר ביתית
(מתכון באדיבות מועצת הצמחים)
מצרכים:
- 1 תמר גדול
- 1 בננה קפואה
- 1 גביע יוגורט
- חופן קוביות קרח
הוראות הכנה:
- מערבלים את כל המרכיבים בבלנדר חזק ונהנים.
- ניתן להקפיא. לאחר ההקפאה, אם יש צורך, ניתן לרכך מעט ולחמם כחצי דקה במיקרוגל.
*ניתן להכפיל/להגדיל את הכמויות.
חטיף אנרגיה תמר קוקוס
מצרכים:
- 1 כוס תמרים מגולענים
- 1 כוס שקדים טבעיים
- 2 כפות קקאו
- 2 כפות סילאן ללא תוספת סוכר
- 1 כף שמן זית ישראלי איכותי
- קוקוס טחון לציפוי
הוראות הכנה:
- טוחנים את התמרים, השקדים והקקאו בבלנדר חזק. מעבירים לקערה.
- מוסיפים את הסילאן ושמן הזית ומערבבים היטב עד קבלת עיסה אחידה.
- יוצרים כדורים, מגלגלים בקוקוס ומאחסנים במקרר או במקפיא.
חטיף אנרגיה תמר שוקולד
מצרכים:
(לכלי הגשה/תבנית ריבועית בגודל של כ-20 ס"מ*20 ס"מ)
- 12 תמרים בינוניים מגולענים (כ-300 גרם)
- כ-4 כפות חמאת שקדים (או חמאת אגוזים/זרעים אחרים שאוהבים)
- חופן שקדים טבעיים שבורים
- כ-150 גרם שוקולד מריר איכותי
הוראות הכנה:
- מרפדים את התבנית בנייר אפייה.
- יוצרים בכל תמר חתך לכל אורכו ומגלענים.
- מניחים ומשטחים את התמרים על גבי התבנית, עם הפתח כלפי מעלה (ניתן להיעזר בתחתית כוס).
- מזלפים על גבי התמרים את חמאת השקדים, מפזרים את השקדים השבורים ועליהם מזלפים שוקולד מריר מומס. מקפיאים.
- לאחר ההקפאה, מעבירים יחד עם נייר האפייה למשטח הגשה, חותכים בעזרת סכין חד לריבועים בגודל הרצוי ומגישים.
*ניתן להכין את המתכון גם עם חצאי תמרים בתוך תבנית של קוביות קרח עם שקעים מלבניים בגודל מתאים או מנג'טים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
