הדיאטה הבריאה מכולן: למה אנחנו צריכים לחזור לאכול כמו באייטיז?

התזונה הווינטג'ית עשויה להיות המפתח שלכם לבריאות טובה יותר • ויש גם שיטה שתעזור לכם לזכור את העקרונות שלה

לאכול כמו באייטיז. צילום: Chat GPT

MTV וכריות כתפיים - שנות ה-80 היו רועשות, אבל מסתבר שגם בריאות. כך על פי ג'ודי ולסקס, סופרת, מנחת טלוויזיה ואמא, שספרה החדש "הכר את האויב: מניעת עלייה במשקל, סכרת ומחלות" מציג את הטיעון שלה על כך שיש להחזיר לאופנה את התזונה הווינטג'ית.

בניו יורק פוסט ניסו להבין מולסקס יותר על מה שלמדה בעקבות גידול של בת עם סכרת, איפה תרבות האוכל של היום השתבשה וכיצד להאכיל את המשפחה כאילו זה 1985 שוב.

מנות ענק וחיים יושבניים

בספרה החדש, ולסקס מדגישה כמה גורמים שלדעתה תרמו להרחבת המותניים של אמריקה. אם נחזור 40 שנה אחורה, נגלה כי אנשים אכלו פחות בחוץ. כשעשו זאת, זה היה בדרך כלל במקומות מקומיים שהגישו ארוחות טריות ומאוזנות. "בשנות ה-70 וה-80, לא אכלנו מזון מהיר כל יום או כל שבוע," אמרה. "הדיאטות שלנו היו יותר עקביות".

כיום, מחקרים מראים שרובנו כבר לא מדליקים באופן קבוע את הכיריים בבית. התפיסה שלנו של "חוויית האכילה בחוץ" השתנתה גם מממסעדות משפחתיות לישיבה לארוחות מהירות, זולות ומעובדות - במיוחד בדרכים.

תאכלו יותר בבית,

ולסקס מציינת שיש כעת יותר מ-25,000 רשתות מזון מהיר בארה"ב. זוהי עלייה מדהימה של 1,000% מאז 1970. מקדונלד'ס לבדה התפוצצה מ-1,000 מסעדות ב-1968 ליותר מ-14,000 היום - רק בארה"ב. אבל זה לא רק מספר אתרי המזון המהיר שהשתנה, אלא מה שבתפריט. קחו למשל משקאות קלים: בשנות ה-50, משקה קל טיפוסי היה 85 קלוריות. עד 2014, זה התנפח ל-250 קלוריות - כמעט פי שלוש.

על פי ולסקס, אפשר להאשים בזה את הביקוש של הצרכנים לצד התחרות העזה בין רשתות המזון המהיר. "כולם רוצים שיהיה להם הדבר החדש, הדבר הכי טעים, הדבר הכי משוגע, הדבר הכי גדול, ואנשים נופלים לזה," אמרה ולסקס.

תרגיעו עם הג'אנק פוד, צילום: GettyImages

הכאוס התזונתי של ימינו

טירוף המזון המהיר של היום אומר גם שהרגלי האכילה שלנו לא עקביים לעומת התזונה הפשוטה יותר של העבר. "אם אתה אוכל המבורגר גדול עם צ'יפס במקום של מזון מהיר יום אחד, וביום הבא ספגטי וקציצות בבית - זה שינוי גדול בשומן, סוכר ומלח," הסבירה ולסקס. עבור סכרתיים, זה אומר רמות סוכר בדם לא יציבות. עבור השאר, זה מוביל לשיאים ועמקים ברמות האנרגיה שלנו.

הורים, לדבריה, מתקשים אפילו יותר בימינו לעקוב אחר מה נכנס לגוף של הילדים שלהם. קחו בחשבון את הצ'ופרים בגן או כיתה, הפינוקים בימי הולדת והממתקים אחרי בית הספר - רק כמה פיתויי סוכר שמצטברים במהלך היום. "אם לילד שלך אין בעיות כמו אלרגיות או סכרת, יכול להיות שאין צורך לספר לך," היא אומרת. "זה אומר שהורים אולי אפילו לא יודעים שהילדים שלהם מקבלים את כל הקלוריות האלה מחוץ לבית".

גרוע יותר, לדבריה, זה שהרעיון של שלוש ארוחות ביום הפך לדבר של העבר. "יש לנו זמינות של אוכל בכל מקום עכשיו," אמרה ולסקס. "אני חושבת שהרבה אנשים מסתובבים כל היום, מקבלים מזונות ארוזים ומעובדים פה ושם". אולם ולסקס מדגישה שזמן בין ארוחות חיוני לגוף שלנו. "ארוחת בוקר, צהריים וערב מסודרות, נותנות לבלוטת הלבלב שלך זמן לקחת הפסקה. זה נותן לאינסולין שלך זמן לעבוד," אמרה ולסקס. "צריכות להיות לך שעתיים או שלוש בין ארוחות, ואני חושבת שזה משהו שכבר אין להרבה אנשים".

כמה ממתקים הילדים שלכם אוכלים?, צילום: Getty Images

החיים הפחות פעילים

למרות צריכת מזונות באיכות נמוכה יותר במנות גדולות יותר בתדירות גבוהה יותר, אנחנו זזים פחות מתמיד. מחקרים מראים ירידה משמעותית בפעילות גופנית בעשורים האחרונים. הירידה הזו מונעת על ידי גורמים כמו עלייה של עבודות משרד, נוחות של מכוניות וטכנולוגיה מודרנית. באמריקה, הגורמים האלה הציתו משבר. כמעט 260 מיליון אמריקנים צפויים להיות בעלי עודפי משקל או השמנה עד 2050. זה מעמיד אותם בסיכון מוגבר למצבים בריאותיים כרוניים חמורים, כולל מחלות לב ושבץ.

"הדבר המפחיד הוא שאם נולדת אחרי 1990, נולדת לעולם רווי במזון מהיר ומנות ענק," אמרה ולסקס. "עכשיו יש עלייה בצעירים שמקבלים סכרת, והאנשים האלה אין להם שום דבר לחזור אליו. אין להם את ההרגלים התזונתיים הבסיסיים והטובים האלה."

השיעורים שולסקס למדה בזמן ניהול הסכרת של בתה עיצבו מחדש את הגישה של כל הבית לאוכל. עכשיו, היא מעבירה את התובנות האלה לאחרים.

איך לאכול כמו שנות ה-80 ב-2025?

חזרה ליסודות של "תזונה וינטג'" היא הבסיס החיוני לביצוע שינויים בני קיימא ומעשיים לדיאטה היומיומית שלך, הסבירה ולסקס. "להאכיל את המשפחה שלך כאילו זה 1980 אומר פשוט להימנע ממזונות עתירי הסוכר והשומן הלא בריאים שנמצאים שם, להיות פעיל, לקיים עקביות בדיאטה שלך ופשוט לאכול ארוחת בוקר, צהריים וערב - עם אולי חטיף קטן מאוד ביניהן", אמרה. הרבה מהשינויים האלה מתחילים ממש בבית. "כשאני אוכלת בחוץ, אני אוכלת יותר מדי כי המנות גדולות יותר," אמרה ולסקס. "כשאני מבשלת לעצמי, יש לי יותר אנרגיה ואני מרגישה יותר טוב. אני אוכלת טוב ואני לא אוכלת הרבה מזונות עתירי סוכר ושומן. אני יכולה לשלוט כמה מלח נכנס לארוחות שלי. זה לא חייב להיות תפל, כמו ארוחות בית חולים, אבל זה גם לא חייב להיות הכל עמוס מלח ורטבים," המשיכה. "אני חושבת שזה המקום שבו חצינו את הקו".

חזרו למודל של שלוד ארוחות ביום, צילום: מידג'רני

העקרונות המנחים: ABCT's

כדי לעזור למשפחות לזכור את עקרונות הליבה של תזונת וינטג', ולסקס יצרה ראשי תיבות פשוטים - ABCT:

  • A (Avoid): הימנעו ממזונות לא בריאים, עתירי שומן ועתירי סוכר.
  • B (Be active): היו פעילים והימנעו מחיים יושבניים, במיוחד אחרי ארוחות.
  • C (Consistency): עקביות בבחירות האוכל שלכם.
  • T (Timing): תזמון נכון של הארוחות.

לסיכום, יש לה גם מסר ברור להורים: "תמיד תהוו דוגמה. אם אתם אוכלים יותר מדי, הילדים שלכם יעשו אותו דבר." בספרה, ולסקס מדגישה את הערך של לגרום לילדים לזוז, ללמד אותם איך אוכל משפיע על הגוף שלהם ולהזמין אותם למטבח כדי ללמוד את השיעורים האלה ממקור ראשון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר