הנשנוש הבריא שמסתתר על שולחן הפסח שלכם - וזה שצריך להיזהר ממנו

איך לעבור את פסח בצורה מאוזנת ובריאה מבלי לוותר על המסורת? חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, עם כמה טיפים חשובים

סלט עם סלרי

חג הפסח כבר כאן ושולחן הסדר מציע לנו שילוב ייחודי של מסורת וטעמים, אבל הפעם נתעכב דווקא על שני מאכלים ספציפיים שמככבים על שולחן החג.

המצה – סמל היציאה ממצרים, והכרפס (סלרי) – שמזכיר לנו את הדמעות של אבותינו בעבודת הפרך. מעבר למשמעות הסמלית שלהם, לשניהם גם ערכים תזונתיים שכדאי להכיר.

צלחת הפסח, צילום: Getty Images

המצה מספקת אנרגיה ומהווה תחליף ללחם, אך, יש לבחור אותה בחוכמה כדי להימנע מעודף קלוריות, בעוד הכרפס דל בקלוריות, עשיר בסיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, ומשתלב נהדר בארוחות החג.

אז, איך לעבור את הפסח בצורה מאוזנת ובריאה מבלי לוותר על המסורת? חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, ממליצה, אם אתם המארחים השנה, נסו למתן את מספר המנות העיקריות ולהגדיל את ההיצע של סלטים טריים. שילוב של יותר ירקות בארוחה יעזור ליצור תחושת שובע וימנע אכילה מיותרת.

מצות, אל תגזימו, צילום: רפאל בן ארי

מצה

המאכל המרכזי בתזונת הפסח היא המצה. על אף שהיא מורכבת מחומרים בסיסיים – קמח ומים – הערך הקלורי שלה גבוה יחסית: מצה רגילה מכילה כ-150 קלוריות, שווה ערך לשתי פרוסות לחם. אלו המחפשים מצה מעט בריאה יותר יכולים לבחור במצה מחיטה מלאה, המכילה פחות קלוריות ומציעה כ-3 גרם סיבים תזונתיים, שהם כ-10% מהכמות היומית המומלצת.

חשוב לזכור כי צורת ההגשה של המצה משפיעה משמעותית על הערך הקלורי שלה. לדוגמא, מצה עם שוקולד למריחה מכילה כ-420 קלוריות, ואילו מצה מטוגנת בביצה מגיעה לכ-220 קלוריות. אם אתם מתקשים לוותר על המצה עם השוקולד, נסו לבחור במצה מצופה מראש, המכילה 200 קלוריות, במקום למרוח כמות גדולה של שוקולד בעצמכם.

לצד מצות החיטה המוכרות, קיימות גם מצות ביצים המכילות תוספות כמו מיץ פירות, סוכר ואבקת ביצים. עם זאת, הערך הקלורי שלהן דומה יחסית למצה רגילה, כך שהבחירה היא בעיקר עניין של טעם אישי.

מומלץ להרבות בשתיית מים במהלך החג, במיוחד אם אתם צורכים מצות עשירות בסיבים תזונתיים, מאחר שהן זקוקות לנוזלים כדי לסייע לתהליך העיכול ולתרום לתחושת שובע. לאלו החובבים תזונה אורגנית קיימות גם מצות מחיטה מלאה בגרסה אורגנית והן מציעות את אותם יתרונות תזונתיים.

סלרי (כרפס), צילום: Getty Images


סלרי - כרפס

אחד הירקות הבולטים על שולחן הסדר הוא הסלרי, או בשמו העברי - כרפס. מדובר באחד מסימני הסדר ונהוג לטבול אותו במי מלח, חומץ או חרוסת כסמל לבכי של בני ישראל במצרים.

מעבר להיותו מסורתי, הכרפס הוא ירק בעל ערכים תזונתיים רבים. הוא דל קלוריות - 100 גרם כרפס מכילים רק 16 קלוריות, ולכן ניתן להוסיף אותו בנדיבות לסלטים ולמאכלים מבושלים מבלי להכביד קלורית. בנוסף, הוא עשיר בסיבים תזונתיים המסייעים לעיכול תקין ותורמים לתחושת שובע לאורך זמן.

הכרפס מכיל גם 40 מ"ג סידן לכל 100 גרם, תוספת חשובה לבריאות העצמות. כמו כן, הוא מלא בנוגדי חמצון כגון ויטמין C, פלבנואידים ובטא קרוטן, התורמים להגנה מפני נזק חמצוני ותהליכים דלקתיים. ויטמינים נוספים כמו ויטמין K, ויטמין A וחומצה פולית הופכים את הכרפס לתוספת מצוינת לכל ארוחת חג.

שלבו את הסלרי במאכלי החג, צילום: אסף קרלה

מתכונים עם סלרי של יוסי שטרית

בשורה התחתונה, מצות הן חלק בלתי נפרד מהמסורת, אך, עם מעט תשומת לב ניתן ליהנות מהן מבלי לצבור קלוריות מיותרות. בחירה חכמה של סוג המצה, שמירה על כמויות מאוזנות ושילוב יותר ירקות וסלטים בארוחות יסייעו לכם לעבור את החג בקלילות ולשמור על המשקל גם לאחריו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר