| צילום: גטי אימג'ס

לחגיגות פורים, חתונה או יום הולדת: וויסקי יוקרתי לאירועים מיוחדים

בחיי היומיום אנחנו מרשים לעצמנו להתפשר על וויסקי סטנדרטי, בקבוק "צעיר" שלא יושן בחבית הרבה שנים • לא שזה רע, אבל הפעם אנחנו כאן לדבר על הבקבוקים היוקרתיים יותר, אלו שפותחים כדי לחגוג, ויש לנו יופי של המלצות

לילות החורף הקרירים של השנה הזכירו לנו נשכחות שנדמה וכבר שנות דור לא חווינו בישראל. רוחות עזות, גשמי ברכה ואפילו שלג בפסגות הרי הגליל, הגולן, יהודה ושומרון – כל התפאורה שצריך כדי להתחמם מלגימת כוסית וויסקי איכותי. ככה בקטנה.

בימים כתיקונם אנחנו לא בררנים ומסתפקים במשקה סטנדרטי, עם או בלי ציון שנות ההתיישנות שלו בחביות. אמנם על אף הכלל הראשון בעולם הוויסקי ולפיו רק משקה שהתבגר בחביות עץ שלוש שנים או יותר ראוי להיקרא ויסקי, וכל המרבה ביישון הרי זה משובח, הרי שבשנים האחרונות, יותר ויותר יצרנים בוחרים להעלים את ציון שנות ההתיישנות מהתויות ומוציאים למכירה בקבוקים צעירים יחסית שאת טעמיהם קיבלו משימוש בחביות שונות (כאלו שלפני כן שכשכו בהם יינות שרי, פורט ואחרים או ברבן אמריקני). אפשר להבין – עלויות האחסון והביטוח מאמירות, אחוזי ההתנדפות גבוהים וצריך איכשהו לגלגל את המחזור. האמת? לפעמים אפילו אפשר למצוא ביניהם מציאות לא רעות.

אבל יש פעמים בהם אירוע מיוחד מחייב אותך לפתוח משקה משובח יותר, נדיר, כזה שהתיישן שמונה עשרה שנה או יותר לפני שבוקבק ויצא לשוק. בקבוק כמו פעם, סמיך ומלא טעמים ומורכבויות. איזה אירוע מצדיק פתיחת כזה בקבוק? למשל אקזיט של יוניקורן, הולדת בן, בת או נכד, חתונת זהב או אפילו 'סתם' חגיגות הפורים המתקרבים אלינו בצעדי ענק. בינינו, יש כאלה שעצם פתיחת כזה בקבוק היא היא האירוע עצמו.

אז במיוחד עבור אירועים כאלו שמכניסים לנו עניין מיוחד בחיים, אספנו עבורכם נבחרת מיוחדת, משקאות שרובם סינגל מאלט ומיעוטם בלנדד וויסקי, אבל כולם כולם בסגנון אולד פאשן, התיישנו את השנים שלהם בנחת בחביות עץ, ומרתק לראות כיצד תזקיק שמתחילת את חייו כנקי וחד כל כך, מקבל עם השנים מורכבות, אלגנטיות ועומק טעמים מחביות העץ. לחיי הרגעים הגדולים!

רונן פרלמוטר ממליץ: וויסקי חגיגי לאירועים מיוחדים, צילום: יחצ

דיואר'ס 18 שנה – מותג בלנדד ויסקי ותיק ודי בסיסי, שמציע לראשונה ויסקי פרימיום שהתיישן כשמונה עשרה שנים בחביות. הוא מבוסס על אברפלדי, סינגל מאלט מוערך, לצד סינגלים נוספים, ומצליח להפתיע ולרגש – יש לו טעמים חמאתיים מלטפים, צבע ענברי עמוק, מתיקות דבשית, שוקולד ופירותיות. מרשים מאד. (299 ₪, 750 מ"ל)

טומינטול 16 שנה – הויסקי הזה, המזוקק בכפר שאת שמו הוא נושא וממוקם באזור הגלנליווט הסקוטי, התיישן בחביות ברבן בלבד. הוא בעל אופי חלק מאד, ארומת טופי וקרמל, קפה קל ואגוזים, כשעל הלשון תחושת שמנתיות של אייריש קרים, שקדים וקרם ברולה, עם אפטר טייסט ארוך וחמאתי. פלא שרוברט פלמינג, המאסטר דיסטילר של המזקקה, בחר בו כפייבוריט שלו? (319 ₪, 700 מ"ל)

גלנליווט 18 שנה – מבית אחד המותגים היותר מוכרים ופופולריים בעולם הוויסקי. יש לו צבע ענברי עמוק שהתקבל אחרי ח"י שנים בחביות אלון אמריקאי ושרי ספרדי, אף ונילי משולב במייפל, עץ אלון וסוכריות חמאה, וטעמים פירותיים עשירים. חם, חלק ונעים מאד. לא מאכזב! (350 ₪, 700 מ"ל).

סינגלטון 18 שנה – מזוקק בעיירה דאפטאון שבמחוז הספייסייד הסקוטי, והתיישן בשני סוגי עץ – אמריקני ואירופאי. מתאפיין באף פירותי ומתקתק, טעמי חמאה, עץ, ריבת חלב, וניל, משמש ותפוז קל ברקע. לקראת סיום מתפתחים מיני תבלין (קינמון ולדר). ספייסייד במיטבו. (400 ₪, 700 מ"ל)

Highland Park Viking Pride 18, מהדורת מטיילים – היילנד פארק הוא יצרן הויסקי הצפוני ביותר בסקוטלנד, שממוקם באיי אורקני. המשקאות שלו מזוהים עם טעמי עישון מעודן במיוחד, שמקורם באדמת הכבול שבאי. ״ויקינג פרייד״ הושק מחדש, בבקבוק אטום ומסתורי, לפני כארבע שנים והוכתר לאחרונה כ"ויסקי הטוב בעולם", ולא בכדי. התבגרות בחביות שרי העניקה לו ארומטיות עשירה, ניחוח עשן סיגרים קל יחד עם ליקר דבש ותפוז. בלגימה הוא סמיך ושמנוני מאד, חלק וקטיפתי, והסיומת שלו חרפרפה. אחד מהיותר טובים שטעמנו. נפלא! (149.9$, 700 מ"ל. להשיג בלעדית בדיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון)

גלן סקוטיה 18 – התיישן שבע עשרה שנים בחביות ברבן אמריקני ופיניש נוסף בן שנה בחביות אולורוסו. באף סירופ מייפל שמתפתח לשוקולד חלב. בפה טעמי שוקולד תפוז נפלאים, פירות מיובשים, וניל, רמזים לאננס ותחושה חמאתית שמסתיימת בספייסיות חמימה ומרתקת. (569 ₪, 700 מ"ל)

ג'וני ווקר בלו לייבל – כנראה שאין מי שלא מכיר את 'יונתן ההולך' ובעיקר את התוית האדומה והשחורה שלו, אבל עם יד על הלב – הכחול הזה הוא משהו אחר לגמרי, ולמרות שאין עליו ציון שנות יישון חרגנו מהכלל שקבענו והכנסנו אותו לרשימה. הוא מכיל מיקס של תזקיקים ממזקקות שכבר אינן קיימות ואשר ההתיישנות שלהם יכולה להגיע לעשרות שנים, יחד עם כאלו צעירים יותר, שנבחרו בקפידה מתוך אלפי חביות. באף ניחוח וניל אלגנטי, דבש ופריחה לבנה. בלגימה הוא בעל טעמים עשירים ועמוקים של אגוזי לוז, שמץ הדרים ודבש ולסיום נגיעת עשן בפיניש ארוך ומעט ספייסי. נהדר. (590 ₪, 700 מ"ל)

Glen Keith Secret Speyside 21 Year Old Single Malt – מזקקה מרשימה מאיזור ספייסייד שבסקוטלנד, שידועה בתזקיקיה האלגנטיים העוברים זיקוק משולש (triple distilled). 'סיקרט ספייסייד סינגל מאלט 21' הוא מתזקיקי הדגל של המזקקה אשר התיישן בחביות אלון לא פחות מ-21 שנים. זהו וויסקי כהה וסמיך, עם ארומות פרחוניות ורמזי-טעם של אפרסקים ואגסים בשלים, תפוז, חמאה, אגוזי לוז ודבש. הוא חלק מאד ושמנוני, מתובלן ובעל טעמי וניל וטופי, אלגנטי ומורכב. (179.9$, 700 מ"ל. להשיג בלעדית בדיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון)

טאליסקר 25 שנה – ככל הנראה המנצח של הטעימה. מגיע מהמזקקה היחידה באי הסקוטי סקיי, והקרבה שלה לים מעניקה למוצרים אופי קשוח ומלוח ייחודי. וויסקי טעון, בעל שכבות ורבדי טעם מרובים שמתפתחים לאורך הטעימה - ארומת עשן מעודנת (סלמון מעושן?), נגיעות יוד ומלח ים, קרמל מתקתק עדין. מורכב ובעל סיומת ארוכה ונהדרת. פנטסטי! (1,450 ₪, 700 מ"ל)

בלאנדוך 26, טליה – מגיע מאיזור הלואולנד, ממזקקה שנמצאת ליד שפך נהר הבלדנוך אל הים. הוויסקי שטעמנו התבגר 26 שנים בחביות יין קליפורני. האף עשיר ואקפרסיבי מאד, ארומת גרגירי יער ופרחוניות נעימה לצד רמזי עור. בחיך טעמי משמש, ליקר אמרטו, אגוז מוסקט, מקל וניל טרי, חמאה, עץ אלון וקפוצ'ינו. וואו! חתיכת משקה. להשיג באופן בלעדי ברשת בנא משקאות. (2,100 ₪, 700 מ"ל)

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...