קוקטייל, יין, בירה או וודקה: איזה אלכוהול הכי מסוכן לכם?

לאיזה משקה יש יתרונות בריאותיים (כל עוד לא מגזימים) וממה עדיף להימנע כמעט לחלוטין? חובבי הטיפה המרה - שימו לב

אלכוהול . צילום: GettyImages

שתיית אלכוהול מלווה אותנו כמעט בכל אירוע חברתי, אך האם יש משקה חריף שיכול להיחשב ל"בריא" יותר מאחרים? כתבה מקיפה שפורסמה באתר NDTV מפרקת את המיתוסים, המספרים וההבדלים בין הסוגים ומציבה במרכז את השאלה: האם יש משקה חריף שמזיק פחות או שצריך להימנע מכולם?

המספרים מאחורי המשקאות
הנתון הבסיסי ביותר הוא אחוז האלכוהול בנפח (ABV- Alcohol By Volume) שמציין את ריכוז האלכוהול במשקה ומשפיע ישירות על עוצמתו והסיכון הבריאותי שבו. בירה נעה בין 4% ל-6% אלכוהול, יין מגיע עד 14%, בעוד שוודקה, ג'ין, ויסקי ורום מכילים לרוב בין 36% ל-50%. טקילה וברנדי יכולים להגיע ל-60% וליקרים מתוקים נעים סביב 15%. ככל שאחוז האלכוהול גבוה יותר, כך גובר העומס על הכבד, המוח ומערכת הלב וכלי הדם.

אבל לא רק המספרים קובעים: ד"ר רג'ש ג'אריה, מומחה לרפואה פנימית, מסביר ב-NDTV שהבדלים בין סוגי האלכוהול נובעים גם מהרכב המשקה - כמות קלוריות, תוספת סוכר ותכולת קונג'נרים (תרכובות לוואי של תסיסה וזיקוק, כמו מתנול וטאנינים שמחמירות את תסמיני ההנגאובר (חמרמורת) ומגבירות דלקתיות ונזק לכבד).

בירה. עתירת קלוריות, צילום: Getty Images

בירה למשל, נחשבת לאופציה פחות מזיקה בשל אחוז האלכוהול הנמוך יחסית אך היא עתירת קלוריות ופחמימות - פחית אחת מכילה לרוב מעל 150 קלוריות ובצריכה קבועה היא תורמת לעלייה בשומן הבטני. מחקר שפורסם בכתב העת הרפואי The Lancet מצא שגם שתייה מתונה של בירה קשורה לעלייה בשומן ויסצרלי (שומן פנימי סביב האיברים ומסוכן במיוחד לבריאות הלב).

מצד שני, יין אדום יבש, בזכות נוגדי החמצון שבו ובעיקר רסברטרול (החומר המצוי בקליפת ענבים אדומים ונמצא כמסייע בהפחתת סיכון למחלות לב) נחשב ל"פחות מזיק" ואף עשוי בצריכה מתונה (כוס אחת ביום לנשים, שתיים לגברים), להעלות את רמות הכולסטרול הטוב (HDL) ולהפחית סיכון למחלות לב כפי שמציינים מחקרי איגוד הלב האמריקאי והרווארד.  עם זאת, ד"ר שאראד מלוהוטרה, גסטרואנטרולוג בכיר, מזהיר: "ברגע שחוצים את הסף הזה כל יתרון בריאותי נעלם והנזק מתחיל".

יין אדום. יש גם יתרונות, צילום: GettyImages

יינות לבנים יבשים דלים יותר בסוכר אך גם ברסברטרול ולכן יתרונם הבריאותי מוגבל.

וודקה, ג’ין ורום לבן נחשבים "נקיים" יותר - הם מכילים פחות קונג'נרים ולכן גורמים לפחות תופעות לוואי כמו הנגאובר קשה. עם זאת, אחוז האלכוהול הגבוה (36%-50%) יוצר עומס משמעותי על הכבד, במיוחד כאשר שותים בכמויות.

ד"ר ג'אריה מדגיש כי "הכבד לא מבחין בין משקאות יוקרתיים לזולים -כל אלכוהול הוא רעל ורק המינון קובע את הנזק". כשמשלבים אותם עם מיקסרים מתוקים מתווסף גם עומס סוכר משמעותי. ויסקי, רום כהה וברנדי לעומת זאת עשירים במיוחד בקונג'נרים - תרכובות כמו מתנול וטאנינים שמעצימות את תסמיני ההנגאובר, מגבירות דלקתיות בגוף ומעלות את הסיכון לסרטן ולנזק לכבד. גרסאות מיושנות מכילות נוגדי חמצון מהחבית אך לא בכמות שמספיקה לאזן את הנזק.

קוקטיילים מתוקים וליקרים הם הגרועים ביותר - הם פצצות סוכר וקלוריות (פינה קולדה לדוגמה יכולה להכיל מעל 600 קלוריות), עם תוספים מלאכותיים וממתיקים שמעמיסים על הלבלב, מעלים טריגליצרידים ופוגעים באיזון הסוכר. ד"ר מלוהוטרה מזהיר: "תוספת הסוכר בקוקטיילים מעמיסה על הלבלב, מעלה טריגליצרידים ופוגעת במאזן הסוכר".

קוקטיילים, צילום: יהונתן בן חיים

רעיל, ממכר ומסרטן
הקו הרשמי של ארגון הבריאות העולמי (WHO) ברור: אלכוהול הוא חומר רעיל, פסיכואקטיבי, ממכר ומסרטן ודאי. הוא תורם לפחות לשבעה סוגי סרטן, כולל סרטן המעי הגס והשד, וגם כמויות קטנות מגבירות את הסיכון ללחץ דם גבוה ולמחלות לב.

ד"ר סוואפניל שארמה, מנתח כבד בכיר, מדגיש: "אין סוג אלכוהול שהוא באמת 'בטוח' בכמויות גדולות. כל אלכוהול שנכנס לגוף עובר פירוק בכבד, וצריכה מופרזת פוגעת בתאי הכבד מעוררת דלקת ומובילה לכבד שומני, דלקת כבד, שחמת ואף כשל כבד".

המסקנה הברורה שעולה מכל המומחים והמחקרים ברורה - אין אלכוהול "בריא".. יין אדום יבש מוביל בזכות נוגדי החמצון שבו אך רק בכמויות קטנות ומבוקרות. בירה פחות מזיקה בזכות אחוז האלכוהול הנמוך, אך עתירת קלוריות. וודקה, ג’ין, רום וויסקי - כולם מזיקים יותר ככל שאחוז האלכוהול גבוה יותר, במיוחד כשהם משולבים בסוכר וקונג'נרים. קוקטיילים מתוקים וליקרים - הגרועים ביותר. בסופו של יום, הבחירה החכמה היא להכיר את המספרים, להבין את ההבדלים ולדעת מתי לעצור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר