ערב השנה האזרחית החדשה: הטעמים שלא נשכח מ-2020

הנגיף על שלל השלכותיו שינה כמעט לחלוטין את עולם האוכל והמסעדנות • הרגלים השתנו, טרנדים חדשים צצו וישנים שבו • סיכמנו הכל לפי סדר הא'- ב'

הטרנדים הקולינריים של 2020 // צילומים:גדעון מרקוביץ,רווית דני, אלי כרמי,אפיק גבאי,אלדד מאסטרו, נאור // הטרנדים הקולינריים של 2020

ערב השנה האזרחית החדשה, אולי השנה המשמעותית מאז קום המדינה בכל מה שקשור לענף המסעדנות והקולינריה כאן בישראל, הגיע הזמן לסכם את כל האירועים, הטובים והמצערים כאחד, הטרנדים החדשים וכל מה שאולי פספסתם. כתבה ראשונה בסדרה.

א

ארגז תנובה - כשחושבים על זה, מדובר באחלה פטנט - גם כסא וגם שולחן. ארגז התנובה הירוק הפך להיות נחלתם של בעלי מסעדות ש"מנצלים" את אישור ההתקהלות כך שבחודשים האחרונים היינו עדים לשלל אזורים ציבוריים ברחבי הארץ, בעיקר בתל אביב, שהתמלאו באביזר הנ"ל הן ככסא והן כשולחן. הסועדים והמבלים אימצו את הנוהל החדש באהבה ובערים מסוימות אפילו עודדו את הישיבה ופיזרו ביוזמתן ארגזים נוספים.

יושבים על ארגזים בחיפה // צילום: רוית דנינו
יושבים על ארגזים בחיפה // צילום: רוית דנינו

אננס - האם האננס הוא חברו הטוב ביותר של הבשר או שמא טרנד מאוס שכל השפים המפורסמים שונאים? הויכוח הארוך מתנהל כבר חודשים ארוכים כאשר מצד אחד נמצאים אותם שפים שעושים "מופעי בשר", משלבים את הפרי האקזוטי (כמו בסרטון הנ"ל) וזוכים להתלהבות. מנגד ישנם שפים בכירים יותר שמזלזלים בתופעה ובכך שהפכה לנפוצה. האם הויכוח יסתיים אי פעם? אנחנו בספק.


View this post on Instagram

A post shared by Mr.Meat (@ofek_mr.meat)

אינסטגרם - זה לא בדיוק טרנד של 2020, אבל השנה הזו האיצה את המעבר של רוב הסצנה לרשת החברתית הנ"ל, שהצמיחה כוכבים רבים בשלל קטגוריות, המציאה מושגים חדשים וסיפקה פרנסה להמון אנשים שתמיד חלמו להיות כוכבים קולינריים ולא הצליחו או פחדו להגיע לטלוויזיה. 

ב

בורקס מים - או בשמו השני, סו בוריק. המאפה הטורקי, שמבושל במים עם שכבות של בצק יופקה, דומה מאוד ללזניה וממולא בשכבות גבינה או גבינה ותרד, הפך ללהיט בתקופה האחרונה, גם במשלוחים אבל בעיקר בתקופות בהן מוכר לנו להסתובב בשווקים. יכול להיות שהעובדה שהוא לא מטוגן מושכת אליו הרבה יותר אנשים שגם אוכלים בורקס וגם מצליחים לנקות את עצמם מצפונית. אנחנו בעד.

בורקס מים של דילק // צילום: איתיאל ציון
בורקס מים של דילק // צילום: איתיאל ציון

ג

גלידת קורנפלקס - מדינת ישראל הפכה ללא פחות ממעצמת גלידות בשנים האחרונות. קטגוריית הגלידות היא אחת הפופולריות באפליקציות המשלוחים וקילו אניטה היא המתנה הנפוצה ביותר בימי הולדת. מעבר לכל אלו, קמו להם גלידות מבוססות טרנדים מיוחדים ותוספות משלל סוגים, הבולטת שבהן היא בר הקורנפלקס "לולו אנד קו" שנפתח בשדרות רוטשילד ובהמשך, בגלל הקורונה, החל למכור גלידה בטעם קורנפלקס במשלוח - קונספט שלפחות נכון לעכשיו מוכיח את עצמו. 

גלידת קורנפלקס של לולו אנד קו ברוטשילד // צילום: ספיר כוסה
גלידת קורנפלקס של לולו אנד קו ברוטשילד // צילום: ספיר כוסה

גידול ביתי - ימי הסגרים והשהות המרובה בבית גרמו לרבים לשדרג את התחביבים שלהם, חלק החלו לאפות, חלק הגשימו את חלום הגינה הביתית והחלו לגדל ברחבי הבית ועל אדן החלון שלל ירקות לשימוש פרטי. משתלות רבות החלו לבצע משלוחים ולמעשה הקלו על התהליך ובסך הכל מדובר בחוויה מאוד כיפית גם אם לא משתלמת לטווח הארוך.

ד

דניאל עמית - כבר כתבנו למעלה על כך שכל מה שקורה בסצנת האוכל - קורה באינסטגרם. דניאל עמית היא פחות או יותר חוד החנית של התופעה זו. היא לא פרצה השנה, זה נכון, אבל זו בהחלט הייתה השנה שלה.  מאות האלפי העוקבים הנאמנים שלה אוכלים כל דבר שהיא אוכלת, מחקים את ההרגלים שלה ואפילו מעריצים את בני משפחתה, החברים והחברות. מחכים במתח לראות מה היא מתכננת לנו ל-2021.  


View this post on Instagram

A post shared by Danielle Amit (@danielamit)



 

ה

המבורגר - גם ב-2019, ימי התום, ההמבורגר שלט ללא עוררין בתחום המשלוחים, אבל אילוצי הקורונה גרמו למסעדות רבות שרצו "להישאר בתחרות" לשדרג את המוצר, ואנחנו המרוויחים הגדולים מכל הדבר הזה. עוד המבורגרים יותר ויותר טעימים, טופינגים חדשניים מוצלחים יותר ופחות, וכלל לא בטוח שיש גבול לדבר הזה.

הסבה מקצועית - הקורונה השאירה אנשים בבית, וכשאנשים נשארים בבית הם חושבים על כיוונים חדשים, כך שמענו סיפורים רבים על אנשים שפוטרו או קיבלו השראה שגרמה להם לעזוב הכל ולפנות לתחום האוכל הביתי. החל מזמרים מפורסמים כמו אביבה אבידן ועד לשלל הייטקיסטים שפוטרו והחלו לאפות ולבשל במטבחם הביתי. 

אביבה אבידן // צילום: הילה אבידן
אביבה אבידן // צילום: הילה אבידן

ו

וולט - זו הייתה השנה של וולט, שלצד תלונות רבות ממסעדנים צברה לקוחות חדשים, יצאה מתל אביב והתפתחה לערים רבות, כאשר נכון לכתיבת שורות אלו מדובר גם על הגעה שלה לערים רחוקות יותר דוגמת ירושלים ובאר שבע. נראה שאנחנו הסועדים פיתחנו מעט תלות בה ובמתחרים בתקופת הקורונה, אבל זה לא שהיו לנו יותר מדי ברירות כן?

שליח וולט // צילום: גדעון מרקוביץ'
שליח וולט // צילום: גדעון מרקוביץ'

ז

זום - חשבתם שלבשל מול תוכניות בישול זה מעצבן? נסו לעשות את זה בשידור אינטרנטי מעצבן שייתקע ויתנתק אחרי 40 דקות. מצד שני, זה פתח לנו תוכן חדש שלא בהכרח היה בהישג יד, ובין אם נרצה ובין אם לא, זה בערך הסדנא היחידה שאפשר לקיים בימים אלו. 

ח

חלה- יש לא מעט סיבות לכך שחלה היא אחד הטרנדים הבולטים של 2020. היא טעימה, מתאימה לכל דבר, קל יחסית להכין אותה ומדובר בפעילות די כיפית שאפילו מצטלמת יפה. שנית, המון מקומות עברו למעדניות והחלו למכור מגוון סוגי מטבלים - עם מה ינגבו אותם? נוסף על כך, אנשים ונשים דוגמת דניאל קיציס, שהפכה לאימפריית חלות לגמרי בצדק, גורמים לעשרות ומאות אנשים לעמוד בתור זמן רב מדי שבוע ונראה שהביקוש לפחמימה הנ"ל לא יסתיים לעולם.  


View this post on Instagram

A post shared by Danielle Kitzis (@daniellekitzis)

חקלאים - זוכרים שפעם היינו קונים ירקות מהסופר או מהירקן השכונתי? פתאום הגיעה לה הקורונה ומצאנו עצמנו נוסעים בימי שבת למשקים, מתיידדים עם החקלאי שקטף לנו בעצמו את הירקות וחוזרים הביתה עם ארגז מלא בכל טוב בנוסף לשלל ירקות ופירות אקזוטיים שעד לא מזמן כלל לא ידענו על קיומם

ט

טבעונות - עוד טרנד ישן שהקורונה עשתה לו טוב. לא מעט מיזמים טבעוניים חדשים פרצו אל חיינו בשנה האחרונה, לצד מטבחים טבעוניים ביתיים וחדשים. התחום, שגם כך נחשב למפותח מאוד בישראל, צפוי להמשיך ולצמחוח גם ב-2021, ללא קשר לנגיף.

י

יקב - היקבים היו פופולריים גם לפני, אבל בחסות הנגיף והתעצמות הפיקניקים, היקבים התעוררו בזמן, הציעו סלי פיקניק מלאים ביין ושלל מאכלים  לצד לוקיישנים חלומיים והרוויחו מכך בגדול, גם בכך שנשארו פתוחים כשלא ניתן היה לערוך סיורי ייקבים כהלכתם וגם, סביר להניח, כלכלית. 

יינות יקב רמת הגולן // צילום: עדי פרץ
יינות יקב רמת הגולן // צילום: עדי פרץ

כ

כרוב - נראה שבשנה האחרונה שפים ובשלנים חובבו התאהבו בחומר הגלם המוגדר גם כסופר פוד. האמת, למה לא? הוא טעים, די בריא וברוב המקרים גם המתכונים שלו די פשוטים, אלא אם אתם מתחילים להסתבך עם ממולאים. 

ל

להשכרה - הטרנד הכי עצוב שכתבנו עליו.  כמות שלטי "להשכרה" במקומות בהם שכנו מסעדות רבות, אלמוניות לצד מפורסמות, היא חסרת תקדים. מסעדנים רבים לא הצליחו לייצב את העסק עוד בסגר הראשון ומצאו עצמם סגורים מחודש מרץ, אחרים הצליחו לשרוד מעט עם מעבר קל למשלוחים ועכשיו, כמעט שנה אחרי, מעט מאוד מסעדות סגרו ולא מעט צפויות להיסגר בקרוב. 

עוד בית קפה שנסגר // צילום: נאור רהב
עוד בית קפה שנסגר // צילום: נאור רהב

 לחלק השני של הכתבה לחצו כאן

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר