ערב השנה האזרחית החדשה: הטעמים שלא נשכח מ-2020 - חלק שני

ערב השנה האזרחית החדשה, אולי השנה המשמעותית מאז קום המדינה בכל מה שקשור לענף המסעדנות והקולינריה כאן בישראל, הגיע הזמן לסכם את כל האירועים, הטובים והמצערים כאחד, הטרנדים החדשים וכל מה שאולי פספסתם. כתבה שנייה בסדרה.

מ

משלוחים - איך כותבים רק פסקה אחת על משלוחים? אזור המרכז התמלא לו ברוכבי דו גלגלי לובשי כחול וכתום ואפשר לומר שלמרות הטענות כנגד החברות, הן אחראיות ללא מעט מקומות שנשארו בחיים. מבחינתנו, הסועדים, המשלוחים הונגשו והתייעלו עוד לפני, אבל זו הפכה להיות ברירת מחדל כיפית, הגיעו אלינו מסעדות חדשות שלא חשבנו לקבל אי פעם בפלסטיק. לא היינו כותבים "כן ירבו", כי השאיפה היא שנחזור לשבת במסעדות שנה הבאה, אבל משמח לגלות שהמסעדנים פתחו ראש ושידרגו את המשלוחים כהלכה. 

משלוח ממסעדת 4sea // צילום: תומר פולטין
משלוח ממסעדת 4sea // צילום: תומר פולטין

מעדניות - פעם היינו קונים במעדנייה...ובכן, מעדנים. גבינות, נקניקים, אולי יין טוב או פיצוחים. גם התחום הזה התפתח בצורה מעוררת התפעלות השנה, אנחנו מניחים שהסיבה לכך די פשוטה. בעלי המסעדות כבר משלמים שכירות על מקומות ובשביל הנפש שלהם מנסים לעשות הכל כדי לא להיסגר. משלוחים לא תמיד נוח או משתלם, אבל להכין סלטים תוצרת בית במטבח ולאפות לחמים? זה כבר כיף. אנחנו הצרכנים רק הרווחנו. 

מעדניית לאנד של רשת בתי הקפה ג'אבה // צילום: שלי בלייר
מעדניית לאנד של רשת בתי הקפה ג'אבה // צילום: שלי בלייר

מנקאי - הסטארט אפ הקולינרי, שאחד השותפים בו הוא השף יובל בן נריה, תופס תאוצה במהירות די מסחררת. הירקרקות שלו אולי תגרום לכך שלא תרוצו ותעלו אותו לאינסטגרם שלכם, אבל בסוף מדובר בסופרפוד שלא משפיע על הטעם או המרקם של המנות, ועדיין הופך את האוכל לבריא יותר. למה שלא נאהב?

יובל בן נריה והמנקאי // צילום: סטודיו DMMWA
יובל בן נריה והמנקאי // צילום: סטודיו DMMWA

נ

נקניקיות - ערן ביק, הלגה או פרנק, בלחמניה, פרעצל או משה בתיבה. לא אכפת לנו איך זה מגיע או ממי זה מגיע, איזה כיף זה שהנקניקיות (האיכותיות שבהן) עדיין בתודעה ושהעולם הזה הולך ומתפתח עם עוד ועוד יצרני בוטיק. 

הנקניקיות של ערן ביק // צילום: יוני ביק
הנקניקיות של ערן ביק // צילום: יוני ביק

נוסרט - ואו איזה כיף לכם בדובאי עושים סטורי עם השף הזה שעושה את התנועה של המלח על הסטייק טומהוק המוזהב שהזמנתם ביותר מדי כסף ובסוף לא יהיה טעים. 

ס

סדנא - פתאום התפנה לכולנו זמן יקר שבעבר הושקע בעבודה. במקביל צצו להן שלל סדנאות זום אטרקטיביות במגוון נושאים ולמרות ההסתייגויות בהתחלה, אט אט התגלה שללמוד בישול דרך מסכי הלפטופ זה לא כל כך נורא, ורבים העשירו את הידע הקולינרי שלהם או מצאו מקור פרנסה נוסף דרך המסכים.  

סדנאות קןקטיילים קאב קם // צילום: אלי כרמי
סדנאות קןקטיילים קאב קם // צילום: אלי כרמי

סיור - בין סגרים, נדמה שעם ישראל גילה מחדש את עולם הסיורים הקולינריים. בעבר אותם סיורי שווקים היו מוגדרים כ"תיירותיים" ומתקבלים בהתנגדות מסוימת כי "אפשר לבד". אבל השנה האחרונה קצת ריככה אותנו והעלימה לנו את הציניות, שגרמה לנו בעבר לפסול דברים כמו סיורים קולינריים.

ע

עוגיות - דוגמא נהדרת לטרנד שלא משנה כמה יטחנו אותו הוא לעולם לא ימאס. אין לנו את הנתונים המדויקים באחוזים אבל כנראה שמדובר במאכלקינוח הפופולרי ביותר שנמכר בימים אלו. שלל סיבות למצב הנוכחי: קל להכין, כיף להכין, המון לשדרג וזול לקנות. אי אפשר להתאכזב מעוגיות שוקולד צ'יפס או אמסטרדם, מה כבר יכול לקרות? הן יתייבשו בצדדים? עדיין תקבלו שוקולד מומס בפנים. מתנה שלא מפסיקה לתת.

העוגיות של חן קופרמן // צילום: יחצ
העוגיות של חן קופרמן // צילום: יחצ

פ

פיקניק - השדרוג המבורך של 2020. זה התחיל מסלסלה עם מאפים וגבינות לצד בקבוק תפוזים ותרמוס, אך ככל שהזמן עבר הפכה מדינת ישראל למעצמת פיקניקים עם שלל מאכלי בוטיק, גבינות יוקרתיות, קוקטיילים מבוקבקים. אתם יכולים לאסוף אותם ממסעדות ועסקים סמוכים ללוקיישן האקזוטי בו תערכו את הפיקניק, או לקבל את זה הביתה ולנסוע לחוף הים או לאתרי הטיולים. איכשהו, יש לנו תחושה שהתחום ישאר פופולרי באותה המידה גם כשהמסעדות יחזרו.

סלסלת פיקניק של מטה יהודה // צילום: אלדד מאסטרו
סלסלת פיקניק של מטה יהודה // צילום: אלדד מאסטרו

פוד טראק - האמת, עם כל התופעות החדשות שצצו בקורונה, היינו בטוחים שדווקא אותם רכבים יפוזרו בארץ בכמות גדולה יותר, אך כנראה שהבירוקרטיה מורכבת מדי או שמדובר בעסק כלכלי פחות משתלם מפתיחת מטבח ביתי. אולי בשנה הבאה. 

פופ אפ - פתיחת מסעדה הייתה עסק מורכב עוד לפני הקורונה והפתרון הלא מחייב העונה לשם "פופ אפ", במסגרתו אנשים מתנסים בניהול מסעדה ללא השקעה כספית כבירה והתחייבויות לטווח הארוך - הוכיח את יעילותו. קצת כמו ערבי במה פתוחה של סטאנדאפיסטים, כאן יכולים שפים רבים, קטנים וגדולים כאחד, לנסות דברים חדשים, להגשים חלומות וסתם לבדוק תגובות של הקהל לקראת מיזמים עתידיים וגדולים יותר.

מהפופאפים המוצלחים של השנה - מאיר אדוני // צילום: איתיאל ציון
מהפופאפים המוצלחים של השנה - מאיר אדוני // צילום: איתיאל ציון

צ

ציוד מטבח - נכון אמרנו שכולם הפכו לבשלנים ביתיים? אז זה בא לידי ביטוי גם בקניית ציוד. לא מעט חנויות שבדרך כלל מוכרות ציוד למסעדות או לשפים החלו לפנות לשוק הפרטי, דבר שהתברר כצעד מוצלח שכן היה לכך לא מעט ביקוש. ככל שיותר ויותר אנשים חסרי הכשרה יבקשו לעבור אחת כזאת, יגבר גם הביקוש לכלים מקצועיים יותר ויותר. 

ק

קפה גל שלישי - אמנם זה טרנד שלא התחיל השנה ואין לי דרך להוכיח את זה מספרית, אבל נראה שהשנה ההתמכרות לקפה גדלה יותר ויותר. בתי קפה רבים עשו את מה שלא דמיינו שיצטרכו לעשות - משלוחים. אנשים החלו להתעניין בשימוש במקינטות, פרנצ'פרס ומכונות יוקרתיות והתחביב הזה, שאמור היה בסך הכל לשמור אותנו עירניים, הלך והתייקר.

ישראל בר לוי מוואיקאפ קפה בתל אביב // צילום: יהושע יוסף
ישראל בר לוי מוואיקאפ קפה בתל אביב // צילום: יהושע יוסף

קוקטיילים מבוקבקים - הדרכים שלנו להשתכר הצטמצמו בשנה האחרונה לשתי אופציות די מבאסות. לשבת על המדרכה או על ספסל עם בקבוק או לקבל קוקטיילים יוקרתיים בבקבוקים מוזרים. לפעמים הקוקטיילים המבוקבקים יגיעו מוכנים מראש ולפעמים גם נצטרך לעבוד ולקשט, העיקר שיש הסדר ביניים שיאפשר לנו להמשיך לשתות. 

ר

רפאים - מטבחי רפאים זה כנראה העתיד שלנו וזה גם טוב וגם רע. טוב כי זה קונספט שהיה מתקבל די בהבנה ואפילו בשמחה אם הוא לא היה מתפתח במקביל לקורונה אלא כאלטרנטיבה למסעדות הקיימות. רע כי מסעדות לא קיימות. בכל אופן, הקונספט הנ"ל הוכח כחסכוני למסעדנים שרוצים להיכנס לתחום המשלוחים בלי כאבי ראש והוצאות כספיות.

ש

שולחנות שפע - סוגיה שגורמת לויכוחים רבים בין שפים ואנשים מעולם האוכל. חלק אוהבים, אחרים מתעבים וחושבים שמדובר בבזבוז חומרי גלם לצורך שופוני באינסטגרם. האם באמת בתקופה שבה רבים מאיתנו נאלצים לצמצם הוצאות אנחנו צריכים שולחן עמוס בירקות, פלטות מטוגנים ודברים שאף אחד לא יאכל רק בשביל התמונה? סביר להניח שלא.


View this post on Instagram

A post shared by Chef eliran dahan•שף אלירן דהן (@chefelirandahan)

שף פרטי - יש שפים שהלחם והחמאה שלהם היה אירועים קטנים בבתי לקוחות, עד עשרים או שלושים אנשים, להם לא הייתה בעיה. מנגד, לשפים בכירים יותר או כאלה שלא באו מתחום האירועים לקח מעט זמן להיפרד מהאגו ולהתחיל לארח או להתארח אצל אנשים, ואנשים, אתם בטח יודעים, יכולים להיות לפעמים מאוד מעצבנים ומתסכלים. בכל מקרה, נכון לעכשו, זה הדבר הכי קרוב למסעדה שיש לנו, וגם זה בקושי. 


View this post on Instagram

A post shared by barnea shelas ברנע שלס (@chef_barnea_shelas)

ת

תור - מסתבר שהדבר שהישראלים הכי אהבו לעשות בשנה האחרונה הוא פשוט לעמוד בתור. פתאום, כל התדמית חסרת הסבלנות של הישראלים נעלמה כלא הייתה כשמדובר היה בהמתנה לכריכים או קרואסונים בשלל מאפיות ברחבי הארץ. חלק מהתור נוצר בלית ברירה עקב תנאי התו הסגול, אבל חלק ממנו, כמו שאומרים בעולם פקקי התנועה, "נוצרו בעקבות סקרנים" שהגיעו מהאינסטגרם או נקלעו במקרה לאיזור.  

תור בכיכר דיזנגוף בתל אביב // צילום: גדעון מרקוביץ'
תור בכיכר דיזנגוף בתל אביב // צילום: גדעון מרקוביץ'
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו