"לפני הקורונה, ארוחה כאן ארכה שעתיים"

צללנו למעמקי התפריט של מתחמי הדיור המוגן היוקרתי וגילינו היצע שלא מבייש מסעדה • מה עושים עם המגבלות השונות של הדיירים ומה מחכה לנו בסדר?

פאלאס עזריאלי // צילום: יחצ // פאלאס עזריאלי

בני הגיל השלישי שבוחרים לעבור לדיור מוגן משלמים על יוקרה, ובמרבית המקומות גם מקבלים אותה. עם זאת, בתחום הקולינריה המצב מורכב מעט יותר מכמה סיבות: המגוון, התמורה לכסף, הערכים הבריאותיים של המזון והמגבלות של כל אחד מהדיירים. להוא אסור לאכול סוכר, ולהיא - פחמימות. החלטנו לבדוק מהן האופציות הקולינריות שאותן ניתן למצוא בבתי הדיור המוגן היוקרתיים בישראל.

"תזונה בריאה, בכל גיל, היא תזונה מאוזנת הכוללת את כל מרכיבי המזון שלהם אנו זקוקים מדי יום", מדקלמת התזונאית הקלינית ומאמנת הכושר קרן אן-גיימן, "הכמות שלה זקוק כל אדם מאותם המרכיבים היא אישית ותלויה לא רק בגיל, אלא גם ברמת הפעילות הגופנית, במצב הבריאותי, בהעדפות אישיות ועוד. עם זאת, יש כמה הנחיות כלליות שניתן לעקוב אחריהן, שיגדילו את הסיכוי לאכילה מאוזנת גם בגיל הזהב.

"כמה דברים נבחרים שעליהם חשוב להקפיד", היא מפרטת, "הם מאכלים המעניקים אבני בניין לבניית הגוף ולשימור רקמת השריר. ברשימה הזו נכללים מאכלים עשירים בחלבון כגון דגים, טופו, בשר, עוף, מוצרי חלב, ביצים וקטניות. לעיתים בגילים מבוגרים חלה ירידה טבעית בתיאבון. במקרים כאלו כדאי לפרוס את כמות החלבון היומית לארוחות קטנות לאורך היום, או להתחיל באכילת מנת החלבון בארוחה.

קרן אן גיימן // צילום: אור אורן
קרן אן גיימן // צילום: אור אורן

"שנית, מומלץ להשקיע במאכלים שתורמים לשמירה על רקמת עצם חזקה ובמזונות עשירים בוויטמינים ובמינרלים, שתורמים באופן ייעודי לחיזוק העצמות, דוגמת מוצרי חלב, סויה, קטניות ושקדים, המהווים מקור לסידן, ירקות, עלים ירוקים שיספקו לנו ויטמין K ומגנזיום, בטטה, ברוקולי, גרעינים וקטניות עשירים באשלגן, דגים לבנים, ביצים ומוצרי חלב עשירים בוויטמין ‭ ,D‬ וכן פירות הדר, תותים, קיווי ופלפלים, הנחשבים למזון עם ויטמין ‭ ."C ‬

נושא משמעותי לא פחות הוא מים, לדבריה. כדי שלא לחוש שובע מוקדם - בעיקר עבור מי מאיתנו שאוכלים כמויות קטנות בגילים מבוגרים יותר - כדאי להקפיד לשתות בין הארוחות, ולאו דווקא עם הארוחה. אגב, גם כוס תה נחשבת לכוס מים, ואין מניעה ששתיים-שלוש כוסות מים ליום יגיעו מתה ירוק או מתה צמחים.

"משפחה נוספת שאסור לנו להתעלם ממנה היא המאכלים העשירים בוויטמינים ובמינרלים, הכוללת בעיקר פירות וירקות", ממליצה אן-גיימן, "ולבסוף, טיפ שיפתיע רבים - חשיבות האכילה מול שולחן ובחברה. אם יש אפשרות לאכול בחברה, כדאי לבחור באפשרות הזו".

לדיירים יש מגבלות

גם לפני הקורונה, גם בעיצומה וגם כעת, עם החזרה לשגרה, הקפידו בכל בתי הדיור המוגן לשמור על הרמה הגבוהה ועל המגוון של הארוחות לדיירים.

"החוויה הקולינרית שמקבלים דיירי 'פאלאס מודיעין' במסעדת השף משתנה מיום ליום ומותאמת לגיל השלישי", מעיד גילי ארסלן, שף המקום, "סוג ההגשה במסעדת השף היא בשיטת 'אכול כפי יכולתך' בבופה, עם קינוחים שנאפים על ידי קונדיטורית במקום, וכן קינוחים המותאמים לבקשת הדיירים עם סוכר, ללא סוכר, מופחת סוכר, עם גלוטן או בלי גלוטן, וכמובן גם אופציה טבעונית".

מגדלי הים התיכון // צילום: פייר מיקאל כהן
מגדלי הים התיכון // צילום: פייר מיקאל כהן

וזה לא הכל. "הצענו עמדת מרק ראמן (בסגנון יפני), עמדת צ'ילי קון קרנה מקסיקני, וזה בהחלט ערך מוסף אהוב מאוד על הדיירים שלנו. אחת לחודש אנחנו עורכים ערבי קונספט בתוך המסעדה, בצוותא עם מחלקת התרבות, למשל ערב מזרחי עם אוכל מזרחי והופעה של רקדנית בטן, ערב דרום-אמריקני ועוד".

השף ארסלן נזכר שלפני הקורונה פקדו את מסעדת בית האבות כ-‭300‬ איש בכל שישי ושבת - הדיירים ובני משפחותיהם. "היה צריך להירשם מראש עקב הביקוש הגבוה. כל זה נעלם בקורונה, כמובן. המצב עכשיו כולל את הדיירים בלבד, ללא ביקורים ועם מרווח רב בין שולחנות. ההגשה לשולחנות נעשית על ידי עובדי המקום המשמשים מלצרים, ואם יש מזנון סלטים או קינוחים שהדיירים צריכים לקום אליו, חלה עליהם חובת עטיית מסיכה. המנות העיקריות, מנגד, מוגשות לדיירים לצלחת".

שאולי דור, מנכ"ל "עד ‭ "120‬ בהוד השרון ויו"ר ועדת המזון ברשת, היה בעברו בעלים של חברת קייטרינג וראש אגף מזון ומשקאות במלונות הולידיי אין ובמלונות דן. לדבריו, "תפיסת העולם שלנו מדברת על תזונה המשלבת בטיחות במזון, לצד טעם ערב לחך ואסתטיקה. כשמדובר בדיירים בני הגיל השלישי, ההשפעה של בטיחות המזון היא קריטית, לכן אנחנו עובדים עם יועץ קולינרי ושמים דגש על טריות, בהתאמה לתפריט השבועי המתחלף. הכל מבושל תמיד במקום על ידי שף הבית".

"מסעדה שמתאימה לבני הגיל השלישי בדיור מוגן חייבת להביא בחשבון מאפיינים מסוימים", מונה אותם ורדית מיכאלי, מנכ"לית "אחוזת פולג", "החשוב ביותר הוא עניין הטעמים. אנשים רגילים ואוהבים בישול ביתי, גם כי הוא טעים ובעיקר כי הוא מזכיר להם תקופות חיים אחרות, ולכן הוא נוסטלגי-משהו. עניין הגישה למסעדה חשוב גם כן בשל מגבלות חלק מהדיירים, וכך גם האווירה בה - כיסאות, שולחנות ותאורה מותאמים לצורכי הדיירים ומוזיקה לפי טעמם בסאונד נעים לאוזן, אך כזה שמביא בחשבון מצד אחד את קשיי השמיעה של חלקם, ומצד שני את הרצון שלהם לנהל שיחות בזמן הסעודה.

"בימים כתיקונם", היא ממשיכה, "ארוחה במסעדה יכולה להימשך קרוב לשעתיים. עם בוא הקורונה, המסעדה נסגרה וחל איסור מוחלט לאכול בצוותא, בשל הצורך להיות כל הזמן עם מסיכות. בתחילה הבאנו לדיירים עד פתח הבית את הארוחות, שהוכנו במטבח. בסגר הראשון חילקנו לדיירים עוגות וחלות לשבת, ארטיקים בקיץ ובעצם כל דבר שהיה יכול להעלות להם את המורל. המסעדה כיום עדיין סגורה, אבל תיפתח בקרוב".

"כמו במלון בוטיק"

רגע לפני חג הפסח, נדמה שארוחת ליל הסדר צפויה להיות אירוע משמח במיוחד, הן עבור הדיירים, שנכון לכתיבת שורות אלו ייתכן שיוכלו לשבת ולקרוא בהגדה יחד עם חבריהם לדיור המוגן, והן עבור עובדי הדיור המוגן. אבל למרות החזל"ש, בחלק מהמקומות נאסר על בני המשפחות והחברים מבחוץ להגיע.

"למרות שהדיירים מחוסנים, ומשום שיש ילדים או נכדים שטרם חוסנו, אנחנו נאלצים לערוך לדיירים את הסדר לבד ללא בני משפחותיהם, מכיוון שהחשיפה לחולה עלולה לסכן אותם", מנמק דור מ"עד ‭ ,"120‬ "עם זאת, אנחנו מתכוונים לערוך להם ארוחת חג מסורתית וחגיגית במיוחד, עם רב שינהל את הסדר כהלכתו, כולל כל סממני החג".

שימו לב לתפריט ליל הסדר הקרוב של "הבית בסביון" מבית "מגדלי הים התיכון": הערב ייפתח עם שלושה מרקים לבחירה - עוף צח, תפוח אדמה וארטישוק או קניידלך. במרכז השולחן נמצא את קערת הפסח המסורתית ובקבוקי תירוש, לצד מנות פתיחה דוגמת כבד קצוץ עם ריבת שרי, גפילטע פיש עם חזרת, סלט וולדורף מסורתי, סלט תפוחי אדמה במיונז, סלט ירקות, פטה חציל, חומוס וסלטי שרי וזיתים.

מגדלי הים התיכון // צילום: פייר מיקאל כהן
מגדלי הים התיכון // צילום: פייר מיקאל כהן

המנה הראשונה תהיה סטייק סלמון ברוטב הדרים, ולמנה העיקרית יוכלו הדיירים לבחור בין פרגית במילוי קינואה וירקות שורש, כתף בקר, שוקיים חגיגיות או נתחי לשון בחרדל, לצד תוספות כמו פירה בטטה, אורז אביבי, ירקות קלויים בתנור או תפוחי אדמה מיוחדים. מי שיישאר לו מקום ייתן ביס בפירות ובקינוחים בסיום הארוחה.

ב"בית בסביון" דווקא כן יאפשרו לדיירים להזמין את בני משפחותיהם. "בני המשפחה יוכלו לבוא ולשבת סביב שולחן ערוך ומעוצב", אומרת המנכ"לית עדי נשרי, "כל משפחה תזכה לארוחת שף עשירה, בדיוק כמו בבית מלון בוטיק, עם כל מנהגי החג וקריאת ההגדה. אנחנו מכירים את ההעדפות של כל דייר ודייר, החל ממי רגיש לגלוטן ומי סוכרתי, ולמעשה, כל דבר. כך אנחנו דואגים שכל אחד יקבל את המנה שמתאימה לו".

האידיליה הזאת מערפלת מעט את המצב הלא פשוט שבו היו הדיירים עד לא מזמן. "דיירי כל הבתים וצוות העובדים מחוסנים כמעט ב-‭100‬ אחוז", מתגאה נשרי.

"במהלך השנה האחרונה העומס על העובדים גדל ב-‭30‬ אחוזים עקב ריבוי פניות בני משפחה ביום-יום", מסכם יורם בן פורת, מנכ"ל "פאלאס עזריאלי", "ניהלנו את הקורונה מההיבט הרפואי ברמת מעקב יומית ובבדיקות שבועיות, כ-‭1,000 ‬ בשבוע, כבר מתחילת מארס הקודם".

התזונאית קרן אן-גיימן: " לעיתים, בגילים מבוגרים חלה ירידה טבעית בתיאבון. במקרים כאלו כדאי לפרוס את כמות החלבון היומית לארוחות קטנות לאורך היום, או להתחיל באכילת מנת החלבון בארוחה"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר