משולי עולם האלכוהול לליבת הסופגנייה: שובו של הליקר

בין שלל החידושים המשוגעים שמציעות הקונדיטוריות לקראת חג החנוכה, בולטות הפיפטות - המזרקים הקטנים שמכילים נוזל אלכוהולי קרמי להזרקה, שמשדרג את החוויה • כתב האלכוהול שלנו ניצל את ההזדמנות ובדק את שלל החידושים בתחום

ליקרים, צילום: גטי אימג'ס

פעם, כשהיינו ילדים, חנוכה היה חג האורות, חג נאיבי ואהוב שבו חגגנו בו את נס פך השמן, בהדלקת נרות ואכילת סופגניות ממולאות ריבת תות תעשייתית ששכבת אבקת סוכר עבה מכסה אותן, וגם לביבות תפוחי אדמה מטוגנות, לטקס, שמפזרים עליהם מלמעלה קצת סוכר או מחית תפוחים. 

מאז זרמו גלונים של שמן זית, וחנוכה, על אף שנשאר חביב הקטנטנים, כבר מזמן הפך לחג מופעי הילדים והקינוחים המושחתים. מה שהתחיל לפני כחמישים שנה עם הפסטיבל הצנוע לשירי ילדים (והגרסה החיפאית המאוחרת, הפסטיגל) הפך למבול של הפקות ענק לילדים ולכל המשפחה בשלל גרסאות המותאמות למגזרים שונים, וגם הסופגניות הקלאסיות פינו את מקומן לתצוגת תכלית ססגונית ומוגזמת, לפעמים מופרעת, של כישורי הקונדיטורים המקומיים עם תועפות של קרמים, עיטורים וטופינגז, על בסיס הבצק המטוגן. על לביבות כבר שנים שיש טאבו תקשורתי וקולינרי שאיננו מופר.

החידוש האחרון בעולם הסופגניות הוא הפיפטות, אותם מזרקי פלסטיק קטנים שתקועים באלגנטיות בצידה של הסופגנייה ומכילים קרם אלכוהולי או ליקר קרמי להזרקה עצמית, ומקפיצים את העסיסיות ואת הטעם. הראשונים שהתחילו עם זה היו, איך לא, רולדין (שזכו כאן לאחרונה בטעימת הסופגניות השנתית), אבל משם זה התפשט כמו אש בשדה קונדיטוריות ולכל מאפיה המכבדת את עצמה יש את הגרסה שלה.

האמת היא שזה תירוץ לא רע בכלל לסקור את מה שקורה בעולם הליקרים השמנתיים, קטגוריה שנזנחה לשולי עולם האלכוהול בשנים האחרונות, אבל ממש מתאימה לחנוכה. איכשהו האייריש קרים, ליקר השוקולד, הפינה קולדה ודומיהם, קיבלו את הגלאם המפוקפק של משקה לדודות זקנות או מקסימום כאיזה רכיב בקוקטיילים שהס מלהזכירו, וחבל. בשנים האחרונות צצו יופי של מוצרים שיכולים להוות לגימה פתיחה מהנה באירוע לכל המשפחה, דז'יסטיף מתוק, כתוספת מרעננת באותה פיפטה לסופגניות תוצרת בית או גם כשדרוג רציני למנות גלידה מושקעות ומושחתות. 

פני בכר, מנהלת שיווק ברשת "בנא משקאות", אומרת לנו כי "קטגוריית הליקרים צוברת תאוצה וממשיכה את מגמת הגידול בשנתיים האחרונות, כשאנו רואים שהקורונה האיצה את הגידול בצריכה גם בקטגוריה הזו בכ-34%. בהתאם לכך הרחבנו את מגוון הליקרים במהלך התקופה, ולצרכנים שמגיעים אלינו לחנויות מוצע מגוון רחב ביותר של ליקרים בטעמים מוכרים, לצד טעמים חדשים כגון טעמי מילקשייק שוקו בננה, שמנת תות, פירות טרופיים, אבטיח, מקדמיה ועוד, שנותנים מענה לביקוש הגדל לקטגוריה".  

ליקרים, צילום: גטי אימג'ס

המומלצים שלנו -

ליקר ריבת חלב, יקב לביא – 'יקב לביא' של אשר בנטולילה כבר זכה לקהל לקוחות קבוע וגדול ואיכות הליקרים שהוא רוקח בו מפעימה. באמת שקשה לבחור אחד מבין המגוון שם, אבל זה בטעם קרמל-ריבת חלב הפתיע אותנו בטעמו ובאיכותו. ואנחנו בכלל מעדיפים שוקולד ביומיום... המרקם עשיר וקרמי, הוא מאוזן מאד ולא מתוק מדי ומתאים גם בתוך הסופגניה וגם מחוץ לה. אל תוותרו גם על ליקר השוקולד-פיסטוק החדש שלהם. (500 מ"ל, 70 ש"ח). 

ליקר 'טולון טולון' מקדמיה – קרם ליקר ייחודי שמגיע מספרד ומיוצר תוך שימוש בנוסחה מסורתית המשלבת אגוזי מקדמיה. הליקר עשיר אך לא סמיך מדי כשטעמי אגוזי מקדמיה מעודנים וחלקים. אחוז האלכוהול הלא גבוה במיוחד (15%) הופך אותו לאידיאלי לשתייה בשילוב עם קוביות קרח, עם קפה, גלידת וניל או עם כל קינוח אחר. להשיג ברשת בנא משקאות ובחנויות המובחרות. (700 מ"ל, 99.9 ש"ח)

וולדר'ס וודקה-וניל – הליקר הקרמי הזה, בטעם וודקה ווניל, מגיע מהולנד ומכיל רמת אלכוהול ממוצעת לקטגוריה (17% בלבד). עשוי מוודקה איכותית ועל בסיס קרם שאינו חלבי - המרקם עשיר וסמיך, חלק ומתוק, ובחיים לא היתם מנחשים שהוא פרווה. מהנה בלגימה קטנה, עם או בלי קרח, בשילוב עם מיצי פירות ובהחלט גם כתוספת לכדור גלידה, סופגניה או ופל בלגי. נסו גם את גרסת הקפה-וויסקי. (750 מ"ל, 99 ש"ח, פרווה)

פיג'לינג קוקוס ביסקוויט – גרסה מתקדמת ומתוחכמת מבית יוצרי ליקר התאנים הנודע. שילוב מדליק של טעמי קוקוס עדין, וודקה משובחת, שמנת הולנדית אמיתית וביסקוויט, שיוצר משקה מענג, מתקתק ובניחוח קאריבי. נסו להוסיף קצת ממנו גם למלבי! (חלבי, ללא כשרות. 500 מ"ל, 60 ש"ח)

ליקר שוקולד פרלין, מקס ברנר – מותג השוקולד המצליח התחדש בליקר שוקולד חלבי חדש ונהדר שמגיע בבקבוק רטרו - 'רפואי'. בתוכו גילינו ליקר סמיך בטעמי שוקולד מריר ונוגט מתוקים ודומיננטיים. המרקם שלו בינוני בסמיכותו, אבל הוא משאיר טעם של עוד בפה. (500 מ"ל, 89 ש"ח, חלבי)

ליקר אספרסו, דה-קרינה – ליקר קפה בעל מינון נמוך במיוחד של כהל (11.5%) שמותאם גם לאלו שחוששים מהשפעת אלכוהול. טעמי הקפה שלו מתוקים וחלקים, המרקם לא שמנתי אבל די סמיך והוא יהיה מוצלח במיוחד על וואפל בלגי או לשדרוג מקפיץ של אייס קפה. (500 מ"ל, 89 ש"ח, פרווה)

דולי'ס שוקולד לבן ופירות יער – מיוצר בגרמניה משמנת הולנדית ו-וודקה איכותית ובתוכו משולבים טעמי שוקולד שוויצרי לבן, פירות יער ושמנת הולנדית. משקה קרמי מעודן עם סיומת פירותית (פטל ואוכמניות) מפתיעה. מגניב לאללה. (חלבי, ללא כשרות, 1 ליטר, 109 ש"ח)

ליקר CAFETINO – ברוח הימים, ליקר טבעוני נהדר של קרם חלב קוקוס בטעם קפה, המבוסס על תערובות קפה מובחרות. שמרקם שלו לא מאד סמיך ולכן הוא יהיה אידיאלי לשתייה עם קרח או עם קפה, וגם להעשרת קינוחים מעודנים. להשיג ברשת בנא משקאות ובחנויות המובחרות. (700 מ"ל, 99.9 ש"ח, פרווה)

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר