במרכז דובאי, כמה צעדים ספורים מגורד השחקים בורג' חליפה, נפתחה בספטמבר האחרון מסעדה פורצת דרך בשם WOOHOO שמציעה תפיסה קולינרית חדשנית ומתקדמת - מסעדה של ממש המונעת על ידי בינה מלאכותית ומתהדרת בשף הראשון מסוגו בעולם - "שף איימן" (Aiman - הלחם של המילים Artificial Intelligence - בינה מלאכותית ו- Man - אדם) - מודל שפה עצום המיועד לתחום הקולינריה ומתבסס על אלפי מתכונים, מחקרים מדעיים ונתונים מולקולריים.
השף המבוסס על הבינה המלאכותית תוכנן כאווטאר - גבר עם משקפי כסף חלקים והילה מסתורית בסגנון מדע בדיוני. הפיתוח של המודל עלה כ-1.1 מיליון דולר והוא משמש גם כפנים המסחריות של המסעדה, כולל הופעות בפודקאסטים ומסעות שיווק.
שף איימן אינו מבשל בעצמו - המטבח מנוהל על ידי צוות אנושי של שפים מומחים שמבצעים את ההוראות שהבינה המלאכותית מייצרת אך עושים את מה שהיא אינה מסוגלת - טועמים את התוצרים ו"מתקנים" בהתאם לצורך. המודל מנתח מרכיבים, יוצר שילובי טעמים מקוריים וחדשניים, ויודע להפחית בזבוז מזון על ידי ניצול טוב יותר של חומרי גלם כמו שיירי בשר ושומנים שלרוב מוצאים את דרכם לפח האשפה במרבית המסעדות.
היזם מאחורי הפרויקט הייחודי, אחמט אויטון כקיר, איש עסקים ותיק בתחום ההסעדה בדובאי, גילה את הפוטנציאל בבינה מלאכותית כאשר השתמש בצ'אט GPT להמציא מתכון לכבש מתובל שנכנס לתפריט והפך ללהיט. רגע ההארה שהיה עתיד לחולל מהפכה היה כשהבין שניתן להרחיב את היישום לבניית מסעדה שלמה שבה הבינה המלאכותית מרכזית בכל היבטי החוויה ולא רק בהכנת התפריט.
תפריט על חלל
האווירה במסעדה מתאפיינת בחזות עתידנית עם תאורה משתנה, פירוטכניקה עתידנית של לייזר ומסכי וידאו שמציגים את דובאי העתידנית ב-2071. הריהוט הקינטי והעיצוב האמנותי העתידני המרהיב הופכים את המקום לחוויה של ממש, שזוכה גם להפוך למועדון ריקודים לילי פורץ דרך, ללא צילום, שכולל עיצוב שוטף של אמנות דיגיטלית.
מנהל המטבח האנושי הוא השף רייף אותמן שכבר הוביל מטבחים נחשבים בדובאי שמתאר את "הקולגה החדש", שף איימן, כשותף יצירתי: "הוא לא מחליף את השף האנושי, אלא נותן רעיונות ומלווה את הצוות ביצירתיות", הוא אומר בראיון לאתר החדשות בלומברג.
התפריט של WOOHOO כולל מגוון מנות בינלאומיות המזוהות עם המטבחים האסייתיים, כגון סלט ברווז פריך וסושי במגוון צורות, לצד מנות חדשניות עם שמות דרמטיים כמו "לב הדינוזאור" - טרטר של נתח פילה אנגוס קצוץ, פוגו יפני ואוטורו המוגש על צלחת גומי שפועמת באיטיות ומעניקה למנה מראה חי ממש, "הבוראטה המולקולרית"- קן גבינה קרמי מעוטר בכדורים זעירים דמויי קוויאר של יוזו ועגבנייה, ו"הגיוזה המסופוטמית" - מחווה לתרבות העיראקית שמציעה טוויסט מודרני על כיסוני טלה, עם זיגוג רימונים ומעטפת של פתיתי צ'ילי קוריאני. גם המשקאות נושאים חותם עתידני. "תשובת המטייל" (The Voyager’s Reply) - קריצה לתקשורת חוץ יבשתית משלבת מים מעגבניות מזוקקות וליקר פירות יפני עם פופקורן מקורמל המושרה במסקל, ו"ההד הקוסמי" - תערובת של פטל, רום, היביסקוס וסירופ ליים שחור.
הקינוחים מרחיקי לכת עוד יותר בהשראת החלל ומוגשים על קונסטרוקציה שנועדה לשחזר דגם של מערכת השמש כאשר כל "כוכב לכת" מסתיר הפתעה שונה מן התפריט: מוצ'י חמוץ מתוק, פודינג בננה, פלטת פירות דמוית תכשיט וגלידה בתוך קליפת תפוז.
הטכנולוגיה שהובילה להקמת WOOHOO היא מוצר ראשוני של חברת UMAI, שמתכננת לספק רישיונות להפעלת מערכות דומות למסעדות ברחבי העולם, שם בינה מלאכותית תיישם מנות מותאמות תרבותית, תייעל ניהול מלאי, תצמצם בזבוז אוכל ותשפר רווחיות במסעדות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
