בשבועות האחרונים נפתחה בראשון לציון מסעדת שף כשרה חדשה, וזו לא סתם פתיחה, אלא כזאת שלטעמנו, מצדיקה תשומת לב מיוחדת. נכון, מסעדות שף כשרות זאת כבר לא בשורה מרעישה, אלו החלו לצוץ כאן יותר ויותר, אבל כאן יש משהו אחר שמייחד אותה, ותוכלו למצוא לכך רמז בשמה - פיקואל.
פיקואל מבוססת כולה על חומר גלם אחד: שמן זית מזן פיקואל ממשק אחיה. הוא נמצא בכל מקום - מקנקני השמן המונחים על השולחנות ועד לכל מנה בתפריט. הארוחה כאן בנויה כתפריט טעימות של כ־10 מנות, במחיר של 450 שקלים לסועד (לא כולל שתייה ודמי שירות), שמתחיל כבר בביס פתיחה שמוגש עם הכניסה למסעדה - ומלווה אתכם עד השולחן.
עיצוב המקום מהווה גם הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה. החלל קטן ואינטימי, כשבצידו האחד קיר יינות עליו מתנוססים כ-10 סוגי יינות משני יקבי בוטיקי, ומצידו השני נמצא המטבח הפתוח, שלא נח לרגע ומספק עניין לסועדים לאורך כל הערב. במרכז החלל, ובהמשך למוטיב החוזר - מוצב עץ זית ננסי (בונסאי) גם הוא מזן פיקואל.
מאחורי הקונספט הייחודי עומד הבעלים איציק קדוש שביקש ליצור חוויה של מסעדת שף עילית בגרסה כשרה (גם המילה "מישלן" נזרקה לאוויר). מי שהופקד על הצד הקולינרי הוא דור בינימין, שף צעיר שחלק לא מבוטל מהכשרתו המקצועית עשה תחת השף יוסי שטרית במסעדת היבה, וההשפעה בהחלט מורגשת. עם זאת, השף הצעיר לקח אמנם את הסגנון מהמנטור, אך מלביש אותו כאן בפרשנות אחרת, הרבה יותר משוחררת ומחויכת. הארוחה כאן מלאת שואו, המנות מצולחתות בפינטצות, אבל החיוך הרחב איתו הוא מבשל ומדבר על האוכל שלו, עם ברק שובב בעיניים וקצת הומור עצמי, נותנים תחושה של ילד שגדל במטבח של סבתא ורק רוצה לשמח אנשים דרך האוכל שהוא מכין להם. וזה, מעבר לשואו, לענפי הזית שמעטרים חלק לא מבוטל מהמנות, או לצילחות המוקפד, באמת סוד הקסם של המקום, לצד האוכל המוצלח שהוא מייצר.
התפריט עונתי ומשתנה וחלק ממנו הוא אפקט ההפתעה, כך שלא נחשוף כאן את כולו. אז נציין לטובה רק שלוש מנות מתוכו, שאהבנו במיוחד. הראשונה - חלת בריוש שמגיעה מלופפת על ענף פיקואל, שזה גימיק חמוד, אבל גולת הכותרת היא קנל חמאת-שמן הפיקואל שמגיעה לידה. לא זכור לנו מתי טעמנו ״חמאה״ צמחית כל כך קרמית עשירה ומענגת.
עוד מנה שהדהימה אותנו, הן מבחינת הפרזנטציה והן מבחינת הטעמים הייתה לחוח דג, זאת המנה היחידה אותה מצלחת בנימין מחוץ לחלל המטבח הפתוח - על עגלת קינוחים קטנה, שהוא נושא איתו אל מרכז חלל המסעדה. מדובר בדג עטוף במלח ועלי פיקואל טחונים, ובעודו מפרק אותו ומרכיב ביסים של לחוח ובשר דג עסיסי עם ג׳ל יוזו, ג׳ינג׳ר ועוד כל מיני תוספות טעם, הוא מספר לקהל הסועדים שמתאסף סביבו על ארוחות הדג הצלוי שהיו מכינים אצלו במשפחה בילדותו, ואיך כולם היו מחכים לביס הזה, של חתיכת דג על לחם, בעודו מושיט את הגרסה המשודרגת שלו לביס היישר לפיות הסועדים. כאמור – שואו.
ואמנם אנחנו חוטאים פה בספוילר רציני, אבל אי אפשר שלא להזכיר את ביס הקינוח המפתיע שחתם לנו את הארוחה, פטיפור ״זית״, מעטפת של שוקולד לבן שבתוכה תירוש ענבי יעל מתובל בלואיזה, שעוצב בכוונה מלאה להראות כמו זית ירוק פשוט, ואולי מסכם את הסיפור של המקום כולו - מצד אחד שואו ופיצוץ של טעמים ומצד שני המון פשטות, דיוק וענווה.
קדוש אמנם מדבר על לייצר חווית מישלן כשרה בראשון לציון, ובכנות, לא בטוח שזה מה שקורה כאן מבחינת החוויה הכוללת של שירות ודיוקים נוספים, שאינם בהכרח קשורים באוכל, וזה לגמרי בסדר. מבחינתנו אפשר לשחרר את ההיתלות באילנות המישלן, ולהישאר עם העובדה שיש כאן יופי של ארוחה.
בשום שלב לא הרגשנו שעניין הכשרות מהווה מכשול. מדובר במסעדה שמספרת סיפור מקסים של חקלאות ישראלית, עושה זאת באמצעות שף צעיר ומוכשר וצוות מטבח שבהחלט יודע את העבודה, ומעניקה לסועד חוויה מענגת של כשעתיים, רחוק מהשאון ובעיות החנייה של העיר הגדולה. אנחנו בהחלט נשבנו בקסם.
פיקואל
ברשבסקי 8 ראשון לציון
שני-חמישי: 08:30-23:30
כשר
