לא רק בשבועות: 3 מחלבות שוות ביקור שכל חובב גבינות חייב להכיר

אחת נמצאת בתוך גינה מדהימה עם כבשים רועות ונחלים זורמים • אחרת נראית בדיוק כמו שחוה חקלאית צריכה להיראות (ולטעום) • והשלישית מזמינה אתכם לפיקניק בלב מטע אבוקדו • שלושתן מספרות סיפור על אנשים שהלכו אחרי החלום - לייצר גבינות

מחלבת מרקוביץ'. צילום: לירון אלמוג

ארץ זבת חלב: מחלבת מרקוביץ'

"אני קם כל בוקר ולא מאמין". אומר אהרון מרקוביץ', הבעלים של משק מרקוביץ' במושב נחלים. הוא צודק, המקום שלו באמת לא יאומן. גינה מדהימה מלאת פרחי בר, כבשים רועות, פרחים עד המותניים, נחלים זורמים מתחת לגשרי עץ.

חג שבועות 2025: זמני כניסת ויציאת החג, ומתי החופשה מסתיימת?

הוא לא למד להכין גבינות, ליקט מפה ומשם מידע, וזה הצליח לו. הגבינות כאן הן מהטעימות שטעמתי בחיי. קשה לו לשחזר מתכונים כי לדבריו "יש המון משתנים: אחוז השומן בחלב, ואם אישתי נחמדה אלי – הגבינה יוצאת יותר טעימה. חוץ מזה שאנחנו כל הזמן ממציאים דברים חדשים. למשל גבינה עטופה באצת נורי או בפרחי העונה. אין יום שאין פה משהו משהו חדש".

אהרון מרקוביץ', צילום: לירון אלמוג

אהרון מתוק באופן קיצוני. דבי, האחראית על המכירות, לא מרשה לו להכנס לחנות כי לדבריה, "הוא חופר ולא מוכר". יום אחד, בטיול בצרפת הגיע למשק חלב, והגבן סיפר שהוא מכין גבינות ע"פ מסורת בת 300 שנה. "זה שיגע אותי, כי אנחנו ארץ זבת חלב, וגם אנחנו צריכים מסורת כזאת. אז התחלתי להכין גבינות. השיגעון שלי זה שבעת המינים, גבינה עם תאנים, גבינה עם עלי גפן, עם רימונים. הכל גדל כאן. ההנאה שלי זה לעשות את השונה".

העדר של מרקוביץ', צילום: לירון אלמוג,

יש להם 40 סוגי גבינות, אחת יותר טעימה מהשניה. "מספיק שאני מדליקה אותו על רעיון – הוא עושה גבינה חדשה. נורא קל להדליק אותו. הוא מייצר גבינות כבר 40 שנה, הוא בין הראשונים בארץ שיצר גבינות כבשים". מספרת דבי. יש כאן הכל: מגבינות רכות וצעירות, עד כאלה בנות שלוש שנים. אין כאן משהו לא טעים, הכל מדויק ומפעים.

בגלל שאנחנו במושב נחלים, שמות הגבינות קשורים למים: טל, מטר, פלג, "עכשיו יש לי נכדים על שם הגבינות, ולא ההפך". צוחק אהרון. הוא בן 70. עד לפני מספר שנים עבדה במכירות הסטאנדאפיסטית יונה קפאח, שהיתה מעלה סירטונים מהמחלבה.

יוגורט בצנצנת, בעל סגולות רפואיות. צילום: לירון אלמוג,

היוגורט בצנצנת מדהים, לא פחות. מסתבר שהוא גם עוזר לחולי סרטן להתחזק. הוא התחיל לחלק אותו בחינם לכל חולה שהגיע. דבי הכריחה אותו לפחות לקחת מחיר עלות בשביל לא לקרוס. בזכות היוגורט נפתח לצד החנות מרכז לרפואה אלטרנטיבית לחולי סרטן.

"למה אני עובד עם חלב כבשים ולא עיזים? כי לחלב עיזים יש טעם שלא כולם אוהבים. כבשה נותנת 400 ליטר חלב בשנה, עז 700, פרה 12,000. אצלי יש רק חלב כבשים, וזה החלב הכי יקר. את החלב הזה גם חולי קרוהן יכולים לעכל, הוא הרבה יוצר בריא מכל חלב אחר".

המחירים כאן זולים יחסית, פלטת גבינות זוגית 300 גר – 84 שקלים, יוגורט – 10 שקלים. למקום מגיעים לקוחות מכל הארץ, אפילו מאילת. לא מזמינים מקום, פשוט באים. שימו לב שבימי שישי מאוד מאוד עמוס.

מחלבת מרקוביץ'
שניר 28, נחלים
נגישות – יש, כשרות – רבנות
שעות פעילות: ראשון סגור (אך בערב חג השבועות יהיה פתוח מ-8:00 עד 13:00), שני - חמישי 10:00-19:00 (בשני הקרוב, חג השבועות יהיה סגור), שישי 08:00-13:00

חוות אלה-צדק, צילום: לירון אלמוג

צדק תרדוף: חוות אלה-צדק

חוות אלה-צדק, שומריה, חבל לכיש היא כמו שחווה צריכה להראות: בלי ווסאח, עם ריח של עיזים, קצת זבובים, הזנחה מבוקרת והתמקדות בעיקר. שולחנות קק"ל, זיתים מעולים, קפה, דבש, לחם מחמצת, שלוות עולמים. העיקר הוא הציונות והמוצרים המדהימים שלהם. עירית הגיעה לכאן מקיבוץ עין צורים בעקבות בעלה (שהיא מתעקשת לכנות "צדק" ולא יצחק). כאן בני הזוג יכולים להגשים את העקרונות בהם הם מאמינים: להתנהל בכבוד עם אנשים, חיות ואדמה, ולהיות במקום עם משמעות, עם ערך.

"העיזים יוצאות כל יום למרעה, צדק מתעקש על זה מאוד. אנחנו מאמינים שלבעלי החיים מגיע לחיות ברווחה". מאותה סיבה, אחרי ההמלטה משאירים כאן את הגדיים עם האם שיוכלו לינוק, ולא מפרידים אותם וחולבים את האם בכדי ליצר גבינות. זה לא כלכלי, זה ענין עקרוני. כאן לא מעודדים המלטה פעמיים בשנה באמצעות הורמונים, וגם לא נותנים לצאן אנטיביוטיקה. "אפילו טבעונים באים לאכול כאן, כי הם רואים איך אנחנו מתייחסים לבעלי החיים שלנו". היא מעידה.

הגבינות של אלה-צדק, צילום: עדי רז זילברבוש

אדמות חוות אלה-צדק הן אדמות מדינה בנגב, צמודות להר חברון, שעד שהוקמה החווה פלשו אליהן פלסטינים. "ילדתי כאן ארבעה ילדים בלי חשמל, בלי מים, בלי דרך. ידעתי שאני עושה משהו עם משמעות. אנחנו שומרים כאן על האדמות. בהתחלה זה היה מוערך ולאט לאט זה הפסיק להיות מוערך. היום שוב מקשים עלינו את החיים.

21 חוות בודדים בצפון הנגב קיבלו הכרה במסגרת תיקון לחוק הנגב, שמסדיר את מעמדם למשך עשר שנים. התיקון נכנס לתוקפו לפני חמש שנים, כך שעוד חמש שנים רמ"י יכולה לפנות את החווה הזו ועוד עשרים נוספות. "אם נבחרי הציבור לא יתעשתו, החוות האלה יפונו, וכמו במקומות אחרים שננטשו – יכנסו אליהם בדואים". אומרת עירית בצער.

חוות אלה-צדק. צילום: לירון אלמוג,

אבל בואו נשים את הצרות בצד ונתמקד רגע בטוב, גם אם הוא בר חלוף: הגבינות מצויינות, מהטעימות שאכלתי. הקממבר מוצק ועדין, הסנט מור יותר ערסית ומלאת טעמים. שתיהן מדהימות, לא פחות. הפטה יוצאת דופן, מלוחה וחמוצה במידה, ובניגוד למה שתקנו בסופר, אין בה אבקת חלב. עירית מספרת בשקט שהיא נעשית על פי מתכון תורכי סודי.

הגבינות הקשות בנות ארבעה חודשים ומעלה, חלקן אפילו בנות שנה. יש אחת מצוינת עם בזיליקום ושום, שהטעמים שלהם מוטמעים בגבינה, ולא מרגישים כמו תיבול. הגבינה היחידה שלא אהבתי היא זאת עם היין. בגלל שיש המון משתנים במשק אורגני כמו כאן, כל גבינה יוצאת אחרת, גם אם נעשית בדיוק באותו האופן.

הגבינות המיוחדות של חוות אלה-צדק, צילום: עדי רז זילברבוש

מחירים ל-100 גרם: גבינות קשות – 28 שקלים, גבינות לקטיות – 23 שקלים, פטה – 14 שקלים, לבנה – 10 שקלים, פלטה זוגית (מפוארת!) 100 שקלים.

חוות אלה-צדק, שומריה
שעות פתיחה: 09:00-17:00, 7 ימים בשבוע, אפשר להתעדכן בגוגל,
כשר רבנות, נגישות חלקית
לתיאום: עירית 054-6431407

נינה, צילום: באדיבות המקום

בלב מטע אבוקדו: Dear נינה

במטע אבוקדו במושב נטעים שליד איקאה ראשון, יש גינת קסם. פינות ישיבה חמודות שמזמינות את הבאים לרכוש פיקניק במבנה הצמוד, להקשיב לעיזים פועות בדיר, ולאכול גבינות.

אמנון, אבא של רותם, נטע את עצי האבוקדו תחתיהם אנו יושבים. ביתו מספרת שהיה מחלוצי החקלאות האורגנית בארץ. בנוסף הוא היה דבוראי והיה לו לול אורגני. לאחר נישואיה לחנן, נשארו בני הזוג לגור במושב. חנן היה חבלן במשטרה אבל חלם להיות חקלאי. יום אחד, הלכו בני הזוג לחוות צאן ורותם התלהבה. "חנן שאל אותי אם אני רוצה להכין גבינות. עניתי שזה נשמע מגניב. לא הייתי רצינית, זה היה סתם חלום רומנטי כזה, אבל שבע שנים אחר כך הוא נכנס הביתה והודיע שהוא קנה דיר עיזים. הייתי בהלם".  המשפחה החלה ללמוד להכין גבינות, בהתחלה חנן ונינה, אמא של רותם, ובהמשך גם גיבורת הסיפור הצטרפה.

אין מתוקים מהם, צילום: באדיבות המקום

בחווה יש 250 ראש מזן אלפיני ואנגלו נובי. הילדים (טוב נו, גם המבוגרים) מוזמנים לרכוש שקית תערובת ולהאכיל את הגדיים שאין מתוקים מהם. את העיזות חולבים פעמיים ביום, במקום יש גם לול חופש. עכשיו כולם לשטוף ידיים ולשבת לאכול.

במקום מכינים מוצרים שונים מחלב עיזים: יוגורט טבעי או בטעמים (סמיך, נטול טעם חזק של עיזה וטעים מאוד), גבינות צפתיות וצ'רקסיות (אף פעם לא הבנתי את הגבינות האלה...) קוטג', שזאת אחת הגבינות הכי מורכבות להכנה בטבע, חלומי, גבינות שמנת, גבינות קשות (ממליצה על תום ומיקה) והמומחיות של המקום: גבינות עובש: ברי מצוינת, קממבר עדינה וסנט מור עטופה פחם ערסית.
אפשר להזמין פלטת גבינות גדולה (120 שקלים) או קטנה (80 שקלים). קחו בחשבון שהמנות די קטנות. הסלסלה (ממש סלסלת שוק!) מוגשת עם לחם טעים וחמים, חמאה וממרחים, שתיה חמה, קרה או יין ומיץ סחוט בעונה.

חגיגה של גבינות, צילום: האדיבות המקום

ליד הגבינות או במקומן אפשר להזמין מאפים מתוקים או מלוחים, סלט ביצים, סלט ירוק וקינוחים. הכי טעים הוא מלבי עיזים (13 שקלים) מטורף, גם הקפה טעים.

Dear נינה
סמטת ההדרים, נטעים
חנות: רביעי-שבת שעות 9:00-14:00,, חמישי גם 16:00-18:00, פיקניק בדיר בימי שישי 09:00-14:00.
נגישות בתיאום מראש (חוץ משירותים), כשרות מועצת גן רווה (לחלב ולפיקניק)
לתיאום - רותם 052-6095106

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר